Proeven in de Douro (1)

5 x Puur Porto

Traveltips: culinair genieten in de stad Porto. Oscar van porthuis Quevedo leidt rond. 5 leuke tips die je niet mag missen. #foodies #porto #travel #restaurants #video

De Dourovallei ontdekken; die wens stond al heel lang op mijn to do-list. Dus toen ik de uitnodiging kreeg van porthuis Quevedo om port te komen proeven in Portugal, hoefde ik niet heel lang na te denken. Het was een onvergetelijke trip. Niet alleen de port van Quevedo stond op het programma. Nee, eigenaar Oscar Quevedo liet ons (Ghislaine, Jody, Tamara en ik) ook de stad Porto zien, reed door de prachtige Dourovallei, liet ons kennismaken met de leukste culinaire hotspots en we maakten een wandeling door de wijngaard waar op dat moment de druiven werden geoogst.

Kijk naar het bovenstaande filmpje en ontdek hoe mooi de stad Porto is. Een reis om snel te plannen…

Met Transavia vlieg je in 2 ½ uur naar Porto. Pak een vroege vlucht en je hebt de hele dag nog voor de boeg.  Start met een nationaal ontbijtje bij het indrukwekkende historische Café Majestic (1). Hier sta je in de rij om binnen te komen. Wat dan natuurlijk niet mag ontbreken is het proeven van de nationale lekkernij : pasteis de nata (taartje gevuld met roompudding). En die is hier overheerlijk!

Sightseeing Porto

Station van PortoPorto is een prachtige stad, misschien wat vervallen hier en daar, maar dat maakt het juist zo heerlijk sfeervol. We bezoeken het treinstation (São Bento, 2) met zijn indrukwekkende hal, rondom helemaal in het blauw betegeld ( azulejos)met historische taferelen.  (zie filmpje).

 

Dan lunchen bij een van de beste restaurants van Porto: DOP Restaurante (3). We genieten van een voorbeeldige 4-gangenlunch met mooie kleine gerechtjes zoals kleine loempiaatjes, visgerechtje met heek , kool en saffraan en koteletje met couscous. Tot slot een prachtig dessert: eucalyptus soep met zomerfruit, gegarneerd met eetbare bloemetjes. Vergezeld door twee mooie portwijnen (Tawny Special Reserve en een LBV).  Naast de port staan hier ook de wijnen van Quevedo op de kaart. Zeker even proeven, van de Oscar’s (wit, rosé en rood) en Claudia’s (wit en rood), vijf wijnen die vernoemd zijn naar broer en zus Quevedo.

Spectaculaire attractie

Uitstapje dat zeker niet mag worden overgeslagen is de ‘Porto Bridge Climb (4)’. Sinds kort kun je een 30 minuten-tochtje maken naar de bovenkant van de Ponte Da Arrábida-brug. Dit is een van de 6 bijzondere bruggen die Porto rijk is. Onder leiding van een gids, met een groepje van maximaal 13 personen, klim je gezekerd en wel via een trap naar het hoogste deel van de brug. Je wordt beloond met een spectaculair uitzicht over het water.

Porto Bridge Climb
Sensatie: beklim de Ponte Da Arrábida-brug

Francesinha, de tosti van Porto

Ben je in Porto, dan moet de zogenaamde ‘Francesinha’ (5) geproefd worden. Dit is een variant op de Franse ‘Croque Monsieur’, een zogenaamde tosti maar dan op z’n ’Porto-quese’. Het is een heavy

Francesinha
Francesinha: dé tosti van Porto

sandwich van brood met vlees en een spicy tomatensaus omhuld door gesmolten kaas. Volgens Oscar Quevedo  is het beste adres A. Cunha, gelegen in een buitenwijk van Porto. Maar er zijn meer adressen die hiermee wedijveren. Het proberen waard?!

 

 

 

 

Benieuwd naar deel 2: mijn trip door de Dourovallei en het bezoek aan het porthuis Quevedo? Hier is het verhaal!