Simpel dessert

Kersencake met kaneel

Gisteren was ik jarig, en deze mooie kersentaart stond op de planning. Een eenvoudig te maken cake uit het kookboek ‘A Simple Table’ van Michele Cranston. In plaats van roomboter bevat de cake olijfolie. Samen met de kersen en siroop zorgt dit voor een sponzig effect. De iets zurige smaak van de kersen contrasteert mooi met het zoete gebak. Absoluut een eye-opener van de bovenste plank. Uiteraard ook een leuk idee om als dessert te serveren als er vrienden komen eten. Zo klaar!

Welke wijn bij kersencake met kaneel?

Bij zo’n lichtkruidige cake met duidelijke kersen-sinaasappelsmaak past een rode dessertwijn het best. Kies bijvoorbeeld voor de Elysium Black Muscat. Maar wij schonken er een Red Muscadel van Rietvallei (Zuid Afrika) bij. Deze rode dessertwijn met mooie zuren accentueert de mooie zoete fruitaroma’s van kersen en sinaasappel.

10-12 personen1 uur

ingrediënten

  • 1 pot kersen (ca. 700 gram)
  • 2 grote eieren
  • 250 gram fijne tafelsuiker
  • 1 eetlepel geraspte sinaasappelschil (ca. 1 sinaasappel)
  • 1,25 dl olijfolie
  • 300 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • zout
  • 1 theelepel kaneel

Extra: vierkante bakvorm van ca. 22 x 22 cm, bakpapier (of springvorm 24 cm)

stap 1

Verwarm de oven voor op 180℃. Vet de bakvorm in en bedek de bodem en zijkanten met bakpapier. Laat de kersen boven een kom uitlekken. Verdeel ze over de bodem van de bakvorm.

stap 2

Klop met een mixer de eieren, 200 gram suiker en de sinaasappelrasp in ca. 5 minuten tot een dik en romig mengsel. Voeg de olijfolie toe en klop nog 1 minuut. Zeef de bloem, bakpoeder en een snufje zout erboven en spatel alles luchtig door elkaar. Schep het beslag over de kersen in de vorm, strijk de bovenkant glad en bak de cake in het midden van de oven in ca. 40 minuten gaar. Een prikker die je in het midden steekt moet er schoon uitkomen. Haal de cake uit de oven en laat hem in de vorm afkoelen.

stap 3

Doe het kersensap met de rest van de suiker (50 gram) en de kaneel in een steelpan. Kook het in ca. 10 minuten op middelhoog vuur in, tot het een beetje dik wordt.

stap 4

Stort de cake ondersteboven op een schaal. Schenk de kersensiroop er in kleine scheutjes over. Snijd de cake in stukken. Serveer hem zo of met geklopte slagroom, bestoven met kaneel.

 

Cover A Simple TableKookboek: A simple table

De recepten in dit boek zijn gevarieerd, hedendaags en gezond en ook nog prachtig in beeld gebracht. De ingrediënten zijn niet moeilijk verkrijgbaar. Laat je verrassen door de originele en lekkere smaakcombinaties.

 

 

 

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: A Simple Table
Auteur: Michelle Cranston
Uitgever: Terra
ISBN: 978 90 898 968 34
Prijs: € 24,99

Ga je dit recept maken? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *