Voor het weekend

Baby Ruth-cake

Hou je van Snickers? Dan is dit jouw taart. Heel simpel om te maken en zeer bijzonder door het gebruik van zoute Tuc-koekjes. Het recept is afkomstig uit het heerlijke kookboek ‘Easy Nordic’ van de IJslandse kookboekschrijfster Dagný Rós Ásmundsdóttir. Ze woont in Antwerpen. Maar deze taart is gebaseerd op de smaak van de candy bar ‘Baby Ruth’, zoals Dagný vertelt in haar intro bij het recept. Wij hebben geen idee hoe Baby Ruth smaakt, maar wikipedia vertelt ons dat het een Amerikaanse reep is met pinda’s, caramel, chocolade en nougat. Genoemd naar dochter Ruth van President Grover Cleveland!  Anyway: het is een lekkere maar machtige taart. We hebben alleen haar recept ietsje aangepast. 

Welke wijn bij Baby Ruth-cake?

Bij zo’n smaakcombinatie van noten, chocolade en nougat past een Madeira wijn. Daar ga ik binnenkort naar toe (Jippie!). Maar ook een tawny port is een uitstekende keus!

Perfecte Wijn & Spijs combinatie: Vasques de Carvalho LBV Port 2015

€ 23,38

LBV staat voor Late Bottled Vintage. Dit is een rode port van het porthuis Vasques de Carvalho, gemaakt van druiven uit één oogstjaar, namelijk 2015. Hij rijpt ca. 4 jaar op grote houten vaten voordat hij wordt gebotteld. Smaakt intens en rijk, met hints van gedroogd fruit, tabak en bosvruchten. Past perfect bij alle desserts met chocolade. En doet het subliem bij deze Baby Ruth-taart die smaakt naar caramel, noten en chocolade.

Baby Ruth-cake uit het koobkeok Easy Nordic van Dagny Ros

Baby Ruth-taart die smaakt naar Snickers

Bereiding: 45 minuten
Heerlijke, maar machtige caramel-chocolade taart. Doet denken aan de candybar Snickers.
Aantal 12 punten

Ingredienten
 

taartbodem

  • 3 eieren
  • 200 gram suiker
  • 120 gram gezouten pinda’s
  • 15 zoute koekjes Tuc
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 3 theelepels bakpoeder

chocoladecrème

  • 50 gram boter
  • 100 gram melkchocolade
  • 60 gram poedersuiker

garnering

  • 125 ml slagroom
  • kleine handvol gezouten pinda’s
  • grote handvol rozijnen met chocolade

Extra nodig

  • ronde bakvorm ɸ 24 cm, bakpapier

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de bakvorm in en bekleed hem met bakpapier. Scheid de eieren. Bewaar de dooiers. Klop de eiwitten stijf met de suiker. Maal de pinda’s en zoute koekjes fijn in de foodprocessor enmeng de vanille-extract en bakpoeder erdoor. Schep het pindamengsel luchtigdoor het eiwit en verdeel over de bakvorm. Bak de bodem in het midden van deoven in ca. 30 minuten gaar. Laat afkoelen. Haal de bodem uit de vorm.
  • Smelt de boter en chocolade samen au bain-marie (of in de magnetron). Doe de eidooiers met de poedersuiker in een kom en klop met de mixer in ca. 5 minuten tot een luchtig mengsel. Klop de gesmolten chocolade erdoor. Bestrijk de taartbodem met de chocoladecrème.
  • Klop de slagroom stijf. Hak de pinda’s grof. Bestrijk de taart met slagroom en bestrooi hem met de pinda’s en chocoladerozijnen.

Bestellen kun je hier:

cover Easy NordicTitel Easy Nordic
Auteur : Dagný Rós Ásmundsdóttir
Uitgever : Manteau
ISBN : 9789022333631
Prijs : € 24,99

 

 

 

Meer uit Easy Nordic: zalm in bladerdeeg en carpaccio van coquilles. Dus houd mijn nieuwsbrief in de gaten!

Coquilles met grapefruit uit Easy Nordic van Dagny Rós
Carpaccio van coquilles en rode grapefruit

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept