Sexy & Vlezig

8,1 pnt: Chileense blend van wijngekken

Sinds mijn wijnreis door Chili ben ik helemaal verslingerd aan dit wijnland. Het is een echt terroirland met heel veel verschillende klimaten. Met het proefpanel proeven we de rode wijn ‘Pour Ma Gueule’, afkomstig uit de zuidelijke Itata vallei. Gemaakt door vier wijngekken onder de naam Clos des Fous. We zijn blij verrast…

Clos des Fous is een joint-venture tussen vier Chileense wijnvrienden: één terroirspecialist, één gerenomeerd wijnmaker, één viticulturist en één wijn marketeer. Ze profileren zich als de zogenaamde ‘wijngekken’ en zijn met name gepassioneerd door grote (Europese) wijnen.  De wijnen van Clos des Fous zijn dan ook geheel anders dan de ‘typische’ volle, rijke wijntypes die in Chili gangbaar zijn. Clos des Fous is fijner, mineraler en strakker, helemaal in de stijl van elegant Europa. Je kunt hun beschouwen als de pionier van het nieuwe Chili, met wijnen die echte ‘wijngekken’ kunnen bekoren.

Onbekende Itata vallei in de Andes

De Itata vallei is een redelijk onbekende ‘cool climate’-wijnregio, gesitueerd 400 km ten zuiden van Santiago, waar de Andesgebergte de Stille Oceaan ontmoet. Er heerst hier een extreem klimaat met veel wind, regen en zon. Dat betekent een ware uitdaging voor de wijnmakers met spannende wijnen als gevolg.

Ongebruikelijke blend

Deze bijzondere rode wijn bestaat uit de volgende druiven: 52% Cinsault, 33% Carignan, 8% Syrah, 4% Pais, 3% Malbec, gerijpt in houten vaten voor 1 jaar. Dat is een ongebruikelijke blend, waarbij Frankrijk ontmoet Argentinië in Chili.

Pais; een vergeten druiven ras

Pais (aka Mission) is een vergeten druivenras. Veel planten zijn meer dan 100 jaar oud, oorspronkelijk meegenomen door de Spanjaarden in de 15e eeuw. Voor jaren is de Pais gebruikt om ‘bulk’-wijn van de maken. Maar een paar wijnmakers, o.a. Clos des Fous, zijn druk bezig om van de ondergewaardeerde Pais-druif juist iets fascinerends te maken.

Wat zeggen de experts?

  • Jancis Robinson: 16+/20 punten
  • Hubrecht Duiker:  “Heerlijk. Een rode wijn met milde, rijpe zwarte vruchten, waaronder vijgen, kersen en bessen, zacht fris, stevig, soepel, met een blaadje laurier en een snufje kruiden.”
  • Frank van der Auwera: “Glijdt dik als olijfolie in het glas, ferm fonkelend robijnrood. Heerlijk geparfumeerd, boordevol fruitaroma’s, maar ook serieus en zelfs mineraal. Ongegeneerd sexy en vlezig.”

Spannend en gastronomisch

Het proefpanel van I Love Food & Wine oordeelt als volgt: in de geur rijpe, zwarte kersen en gedroogde bloemen met een licht gerookte toets. In de smaak zwarte kersen, paddenstoelen, mooi kruidigheid  en iets vanille. Een sappige wijn met een lange afdronk. We geven een ruime acht!

Wat eten we erbij?

De “Pour Ma Gueule” past mooi bij veel vleesgerechten o.a. geroosterde lamsbout met rozemarijn en knoflook, ribeye op de grill en Boeuf Bourguignon.  Ook heerlijk met kazen zoals Cremeaux de Bourgogne, Boeren Brie en Oude Goudse. Of combineer deze wijn met de gerechten van de website: Biet Bourguignon, Broodje hamburger of lamskoteletjes met dragon.

Lamskotelet met dragon
Lamskotelet met dragon

Klik op de linkjes voor het bijbehorende recept!

 

Deze tekst is geschreven door Janice Kanters/Jolande Vos.

 

Op 1 maart 2018 blind geproefd en beoordeeld door ILFW-proefpanel.

Op de hoogte blijven van goed beoordeelde wijn? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *