Georges Duboeuf

Zijdezachte Fleurie

Verleidelijk met een geurig bloemenparfum, veel rood kersenfruit, sappig van smaak, maar toch ferm.  Fleurie van Georges Duboeuf presenteert zich hier met een discrete elegantie; haar titel als koningin van de Beaujolais  waardig. Voeg daarbij een vleugje peperige kruiden, fijne  tannines, wat mineralen en een langere afdronk dan gebruikelijk in de Beaujolais en je bent verkocht.  Met een glimlach op je gezicht drink je deze goed gekoelde (12◦ C) Fleurie van Georges Duboeuf  op een zonnig terras, in de tuin of met je voeten in het water.

Fleurie, gewilde cru uit de Beaujolais

Onze Wijn van de Dag komt uit Fleurie, in het noorden van de Beaujolais, het meest zuidelijk gelegen deel van de Bourgogne in Frankrijk. Fleurie is een van de tien crus van de Beaujolais en zeker één van de meest gewilde. De lokale gamaydruif en de roze granieten bodem gaan hier zo goed samen dat je meteen begrijpt waarom Fleurie tot Koningin van de Beaujolais gekroond werd.

Aantrekkelijk palet van rood fruit

Wijnen uit Fleurie hebben gevoel voor stijl, een aantrekkelijk palet van rood fruit (kersen, frambozen, bessen) en zijdezachte structuur. Maar ook, wat Adrien Duboeuf-Lacombe, de kleinzoon van George Duboeuf, noemt “pierre chauffée”.  Het vuursteen uit de roze granieten bodem (rijk aan mica en kwarts) geeft aan de wijn een mineralig karakter.

De maker

Georges Duboeuf is de grootse en meest bekende handelaar (négociant) van de Beaujolais.  Eigenlijk kun je Georges Duboeuf beter een master blender noemen: Duboeuf koopt bijna al hun basiswijnen in om ze daarna te blenden tot een heel scala aan cuvees.  De Fleurie is één van Duboeuf’s  instap Crus uit de Beaujolais.  En juist die Fleurie 2014 wordt sinds kort geïmporteerd door Albert Heijn.

Wat smaakt hier lekker bij?

We vroegen het Adrien Duboeuf-Lacombe.  Hij kwam meteen met een antwoord:  charcuterie en “Cervelle de Canuts”. Cervelle de Canuts is een lokaal streekgrecht uit de omgeving van Lyon. Het wordt gemaakt van verse “fromage blanc en faisselle”, een soort verse roomkaas waaraan verse kruiden (bieslook), sjalotten, zout, peper, olijfolie en azijn  toegevoegd wordt. Of een Poule au pot, maar ook de Caesarsalade met gegrilde tonijn.

 

Deze tekst is geschreven door Yvonne Zohar.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *