Als je aan port denkt, dan denk je meteen aan rode port. Maar er is ook wit. Deze variant is eigenlijk een ondergeschoven kindje, zeker in Nederland. Onbekend maakt onbemind zullen we maar zeggen. Witte port verdient het om ontdekt te worden. Zeker deze magistrale versie van wijnhuis Ramos Pinto. Het is een prachtige witte port met diepgang. Ik was onder de indruk en meteen fan: ik geef hem een 8,9.
Ramos Pinto is een toonaangevend porthuis in de Dourovallei. Opgericht door de broertjes Adriano en Antonio Ramos Pinto in 1880. Al heel snel hadden ze naam gemaakt in die tijd vanwege hun goede marketing. Zo lieten ze bekende kunstenaars opvallende posters ontwerpen, vaak met een hedonistisch of mythologisch thema.
In 1990 werd het bedrijf overgenomen door de champagneproducent Louis Roederer. Ze bezitten momenteel 4 verschillende wijngaarden met een totale oppervlakte van 360 ha:
- -Quinta da Ervamoira
- -Quinta do Bom Retiro
- -Quinta da Urtiga
- -Quinta dos Bons Ares
Ramos Pinto maakt allerlei soorten portwijnen; van wit, ruby, tawny tot LBV en Vintage (ca. 11 stuks), maar daarnaast ook droge witte en rode Douro-wijn. Alle portsoorten worden gemaakt van druiven die afkomstig zijn van eigen wijngaarden, waardoor de kwaliteit nauwgezet gevolgd en bewaakt kan worden.
Verfijnd zoet
Ook tegenwoordig speelt kunst nog steeds een belangrijke rol bij porthuis Ramos Pinto. Recentelijk zijn nieuwe labels ontwikkeld door internationale kunstenaars. Enkele werken hangen zelfs in het Museum of Modern Art in New York. Zie ook het label van deze witte port Ramos Pinto Adriano Reserva. Eenmaal in het glas oogt hij aantrekkelijk met zijn schitterende goud-gele kleur. In de neus delicaat met gedroogde fruitaroma’s van abrikozen, sinaasappel en vijgen met een tikje honing. En als je deze port proeft ben je meteen verkocht: mooie zoetheid in combinatie met frisse zuren. Licht stroperig in de mond met wat harsachtige tonen en een lange afdronk.
Wat eten bij witte port Ramos Pinto Adriano Reserva?
Uiteraard als aperitief is het een mooie start. Maar bij deze port passen ook complexe gerechten als ganzenlever met pompoen en gewurtztraminergelei of gehaktbrood met appel-vijgenchutney. Ook als begeleider bij zoete desserts doet ie het uitstekend. Denk aan de Cheesecake uit Ibiza, kokosmakronen, vanille-trifle met banaan of groene curry-ijs met gegrilde ananas.
Heb je deze wijn ook geproefd? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.
Op de hoogte blijven van het laatste Food&Wine nieuws? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen