Voor het weekend

Cheesecake van Ibiza

Zin in iets zoets dit weekend? Dan is deze bijzondere taart uit Ibiza (Flaó d’Eivissa!) een aanrader, want zelf bakken is altijd leuker en lekkerder. Deze Spaanse cheesecake komt uit het kookboek Sabor Sabor van de Spaanse receptenschrijfster Sandra Alvarez. Onlangs hebben we ook het recept van haar zwarte rijst met gamba’s gepubliceerd. Zelf vertelt ze het volgende over dit recept:

Sandra Alvarez in Spaanse barOorspronkelijk werd de flaó alleen op paaszondag gemaakt, maar tegenwoordig is die het hele jaar door op Ibiza verkrijgbaar. ‘Flaó’ betekent ‘taart gevuld met kwark of kaas’ en Eivissa is de plaatselijke benaming van Ibiza. Deze typisch Ibiziaanse cheesecake is subtiel gelardeerd met de smaak van munt en anijs. De basis van de flaó is verse geitenkaas, maar omdat de meeste mannen die ik ken niet van geitenkaas houden maak ik met veel liefde de flaó met een combinatie van ricotta en mascarpone.” 

Natuurlijk hebben we deze taart alvast gemaakt en voorgeproefd. Hij doet niet direct aan cheesecake denken zoals je hem kent. De vulling heeft een enigszins rulle structuur, maar is ook luchtig-romig. Je proeft de anijs en wat kaneel in de verte. Zoet, maar niet te zoet. 

Welke wijn bij Cheesecake van Ibiza (Flaó)?

Sandra adviseert een moscatel of een zoete sherry (bijvoorbeeld een cream sherry). Wij denken dat deze taart heerlijk combineert met de Hongaarse Tokaj Late Harvest of de witte port van Ramos Pinto.

8-12 personen1 uur en 15 minuten + 30 minuten rusttijd

Ingrediënten

  • bodem:
  • 250 gram bloem
  • 25 gram suiker
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel anijszaad
  • 30 gram zachte boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ei
  • 2 eetlepels anijslikeur (bijv. pastis)
  • geraspte schil van ½ citroen
  • vulling:
  • 4 eieren
  • 250 gram suiker
  • 250 gram mascarpone
  • 250 gram ricotta
  • ½ theelepel kaneel
  • 2 eetlepels fijngehakte verse munt
  • enkele muntblaadjes
  • extra: taartvorm ɸ 26 cm

Stap 1

Doe alle ingrediënten voor de bodem in een kom en kneed het tot een samenhangend deeg (je kunt hiervoor ook een keukenmachine gebruiken). Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 30 minuten in de koelkast rusten.

Stap 2

Verwarm de oven voor op 165 °C. Klop de eieren en de suiker met de mixer dik en schuimig. Klop de mascarpone, ricotta en kaneel erdoor. Roer de gehakte munt erdoor. Vet de taartvorm in. Druk het deeg uit in de vorm, met een opstaande rand van ca. 2 cm. Schenk de vulling in de vorm. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 60 minuten goudbruin en gaar. Laat hem afkoelen. Garneer met muntblaadjes.

Het Kookboek

Cover Sabor SaborVerrassend modern Spaans kookboek met prachtige fotografie dat je direct uitnodigt om te gaan koken. Deze familie-recepten zijn afkomstig van de Spaanse Sandra Alvarez. Maar haar recepten hebben een moderne twist en bij alle recepten staat leuke wijn-spijscombinaties. Momenteel ontwikkelt Sandra biologische sauzen en heeft ze haar eigen website met filmpjes en tutorials.

Bestellen? Dat kan hier:

Titel:   Sabor Sabor
Auteur: Sandra Alvarez
Uitgever: Terra
ISBN nummer 97 890 8989 7602
Prijs: € 24,99

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief. En kijk ook nog even naar Zwarte rijst met gamba’s!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *