Winelife & Grüner Veltliner

9,0 pnt: Grüner Veltliner van Weingut Steininger

Ben je een wijnliefhebber, dan lees je vast en zeker het wijnmagazine WineLife! In elk nummer verzorg ik de recepten bij de geselecteerde wijnen voor de Koopgids. Een andere rubriek is ‘Rijst&’ proeft. In deze rubriek werd in de nazomer-editie (66) Grüner  Veltliner beoordeeld. Deze versie, Steininger Grüner Veltliner, 1ÖTW Ried Spiegel Reserve 2018, uit Kamptal scoorde hoge ogen.

Uit de ruim 60 inzendingen kozen Rijst& Cees van Casteren (Master of Wine en Oostenrijk-kenner) er 21 uit. Een van de winnaars (met drie sterren) is deze Steininger Grüner Veltliner, 1ÖTW Ried Spiegel Reserve 2018 uit het wijngebied Kamptal. Ook op Ilovefoodwine.nl krijgt deze topper een ereplaats.

Grüner Veltliner heeft de bijnaam ‘Groovy’

Zeg je Grüner Veltliner, dan zeg je Oostenrijk. Ook al wordt er her en der in Europa en de rest van de wereld een beetje meegewerkt: Oostenrijk is zijn Heimat. Daar weten ze exact wat ze er mee moeten doen. Een goede Grüner Veltliner is een opvallende verschijning. Geen herrieschopper, maar een druif en wijn met een uitgesproken en herkenbaar karakter. Hoewel de stijl per gebied, wijngaard, oogstjaar en wijnmaker verschilt, proef je in een Grüner Veltliner (ook wel Groovy genoemd) fruit, van appels en peren tot exotische vruchten als ananas en citrus. Hij heeft frisse zuren en kruidigheid, soms heel duidelijk in de gedaante van witte peper.

Hoe smaakt Grüner Veltliner Steiniger, Spiegel Reserve 2018?

Deze Grüner Veltliner van het wijnhuis Steininger in Kamptal, komt van de wijngaard Spiegel, een beroemde helling die druiven van hoge kwaliteit levert. De wijn is vol en rijk, maar tegelijkertijd fris en verteerbaar. Met abrikoos, beetje perzik, peer, appel en citrus.

Wat betekent ÖTW ?

Op het etiket kom je de term ÖTW tegen! Dat staat voor Österreichische Traditionsweingüter, een kwaliteitsaanduiding voor top-wijngaarden. En dat proef je! Bovendien niet onbelangrijk; ook de prijs is aantrekkelijk; hij kost € 14,95!

Wat eten bij Steiniger Grüner Veltliner 2018?

Heerlijk om mee te borrelen, maar ook lekker bij salades, soepen en vooral groentegerechten. Aanraders zijn verder:

KLIK OP DE LINKJES VOOR HET RECEPT!

Salade met zalm, lychee en koriander
Salade met zalm, lychee en koriander

 

Benieuwd naar de andere winnaars en hun proefportretten? WineLife 66 ligt nu in de winkel of lees via winelife.nl. Ook in dit nummer meer achtergrondinfo over de Grüner Veltliner-druif en de wijnen die ervan gemaakt worden. De volgende WineLife 67 ligt eind oktober in de winkel. Met daarin: Rijst& proeft Shiraz van buiten Europa.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *