Gnocchi met pesto en groene asperges

Worldwide Wednesday
Groene asperges met pesto en gnocchi

Het is weer de tijd voor asperges! Stiekem vind ik de groene veel lekkerder dan de witte. Deze versie met gnocchi en pesto is snel klaar voor een gemakkelijke doordeweekse maaltijd. Maar wat is gnocchi eigenlijk? Gnocchi is een Italiaanse specialiteit. Het zijn kleine balletjes ter grootte van een walnoot, in vierkante, ovale of langwerpige vormen. Meestal gemaakt van aardappel, maar op Sardinië van griesmeel (=Malloreddus). Hier gebruiken we kant-en-klare gnocchi gemaakt van aardappel, zogenaamde gnocchi di patate. Ze liggen zowel vers als gedroogd in de schappen van de supermarkt. In dit recept gebruiken we de ‘verse’ versie uit de koeling. 

Welke wijn bij Gnocchi met groene asperges?

Het gerecht is zacht en smeuïg met knapperige groene asperges. Pesto maakt het kruidig en pittig. De Grüner Veltliner  van Vinoblesse of AH smaakt hier heerlijk bij. De rondheid past uitstekend bij het smeuïge karakter van het gerecht. De stevigheid van de wijn kan het gerecht goed aan. Hij wordt zelfs nog wat ronder van smaak. Ook de Vermentino di Gallura zal het goed doen. Maak je keus…

230 minuten

Ingrediënten

  • 3 eetlepels pesto (zie onderstaand recept)
  • 1 pak gnocchi di patate à 400 gram (koeling)
  • 1 bundel groene asperges à 350 gram
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • scheutje zonnebloemolie
  • peper en zout naar smaak

Stap 1

Maak eerst zelf pesto, volgens onderstaand recept (dat is toch lekkerder!).

Stap 2

Snij het houtige kontje van de asperges. Snij de stelen in stukjes van ca. 2 cm. Houd de aspergekopjes even apart. Breng 1 grote pan (ca. 3 liter) en 1 kleine pan met ruim water aan de kook. Kook in de grote pan de gnocchi gaar volgens de gebruiksaanwijzing verpakking (ca. 2 minuten). Overdoen in vergiet, en afspoelen onder koud stromend water. Kook in de andere pan de aspergesteeltjes 3 minuten en de aspergekopjes 1 minuut. Haal de asperges uit het kokende water. Ook afspoelen onder koud stromend water.

Stap 3

Verwarm de olie in een diepe hapjes pan. Fruit de ui en knoflook ca. 2 minuten. Voeg de gekookte gnocchi toe. Laat op hoog vuur even meebakken. Roer daarna de steeltjes van de groene asperges, pesto en crème fraîche erdoor. Warm even mee. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 4

Schep de gnocchi op voorverwarmde borden en garneer met de topjes van de groene asperge. Je zou die ook nog op het laatst mee kunnen bakken, maar dat vond ik zonde; nu hebben ze nog een lekkere bite! Lekker met een groene salade met kerstomaatjes en zwarte olijven.

 

Klassieke pesto

  • 30 g verse basilicum
  • 2 teentjes knoflook, gepeld
  • 3 el Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 ½  el pijnboompitten, geroosterd
  • 3 el olijfolie
  • zout, versgemalen peper

Doe alle ingrediënten in de keukenmachine. Draai de machine, gebruik de pulseknop, tot een stevige saus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper.

Meer heerlijke gerechten met bijpassende wijnsuggesties? Geef je hier op.

 

 

One thought on “Groene asperges met pesto en gnocchi

  1. Heerlijk gerechtje! De gnocchi van grand d’ italia vond ik persoonlijk beter dan de verse uit de koeling bij AH.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *