Frisse zomerwijn

7.8 pnt: Spaans wit uit Navarra van Azul Y Garanza 2021

In de Spaanse wijnstreek Navarra maken ze wit, rosé en rood. Al eerder (2018) proefden we deze witte biologische wijn (Tres Blanco) met een puur karakter van bodega Azul Y Garanza. Een aromatische zomerwijn, die als aperitief-wijn hoog zal scoren, maar die vooral ook goed combineert met frisse, smaakvolle groentegerechten. Nu is 2021 aan de beurt.

In het Spaanse wijngebied Navarra, gelegen aan de noordkant van de Ebro en grenzend aan Frankrijk, Baskenland en de Rioja, heerst een heet en droog klimaat met grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht, soms meer dan 15 graden. Hierdoor blijven de druiven weliswaar klein, maar wel zeer geconcentreerd, wat het hoge smaakgehalte verklaart. 

Biologisch en vegan

Deze witte wijn wordt gemaakt door de twee wijnmakers María Barrena en Dani Sánchez Nogué; eigenaars (voorheen een liefdeskoppel) van bodega Azul y Garanza. Ze maken de wijn van 30% oude stokken macabeo (oftewel viura) en 70% garnatxa blanca, daarna wordt hij vergist en gerijpt in cementen kuipen. Ze werken biologisch. Op het etiket staan de termen: ’Viñedos de biodiversidad’ en ‘vegan’. En de verwachting die het etiket belooft (wijn die met aandacht wordt gemaakt), maken de wijnmakers helemaal waar. Het is een mooie pure witte wijn

Hoe smaakt Azul Y Garanza Tres Blanco? 

De wijn geurt heerlijk naar citrus, passievrucht en abrikoos. Ook in de pittige, frisse smaak vind je veel fruitaroma’s, als groene appel, peer, wat citrus (mandarijntjes ) en een touch van amandelen en gember. De wijn is rond en sappig. Een feestje voor op het terras, maar ook erg geschikt om te drinken bij een fris, smaakvol zomers gerecht.

Wat eten bij bij Tres Bianco uit Navarra?

Allereerst is dit een uitstekend aperitief, schenk hem bij Spaanse tapas. Maar de wijn combineert ook heel goed bij een zomerse salade, bijvoorbeeld een salade met asperges en aardbeien, of een salade met geitenkaas, peer en walnoten .Ook bij asperges een uitstekende begeleider, zoals deze gegrilde groene asperges van de BBQ.

Aspergesalade met aardbeien uit het kookboek thee van Mariëlla Erkens
Salade met asperges en aardbeien
Spaanse groene asperges van de bbq met tomatensalsa uit het kookboek BBQ Atlas van Julius Jaspers
Spaanse groene asperges van de bbq met tomatensalsa

 

Klik op de linkjes voor het recept!!!

Geproefd juni 2023, te koop bij Vinoblesse.
Heb je deze wijn ook geproefd? Laat mij weten wat je ervan vindt. Zet je proefnotitie in de reacties hieronder.

 

Op de hoogte blijven van het laatste I Love Food & Wine-nieuws? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Pin deze wijnbeoordeling
Wil je deze wijnbeoordeling niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je wijn makkelijk terugvinden.