Uniek evenement

Rond De Tafel; gastronomisch dineren op 1,5 meter afstand

Het kan weer! Kleinschalige evenementen organiseren. En dat gebeurt. Vanaf 1 juli is een groots gastronomisch evenement van start gegaan: ROND DE TAFEL. Vijf Michelinsterren koks koken de sterren van de hemel in De Gashouder in Amsterdam. De anderhalve meter was het uitgangspunt. Ik mocht erbij zijn tijdens het eerste block met twee-sterrenchef Erik van Loo achter de kachel. Hij kookte een verfijnd 4-gangenmenu geflankeerd door prachtige wijn uit Duitsland.  Een unieke ervaring.

De afgelopen tijd hebben we sober geleefd. Corona-maatregelen moesten worden nageleefd. Verwennerij was op de bon. Gelukkig, na vier maanden gaat het weer wat beter en de ondernemersgeest laait weer op. En wat blijkt, niet iedereen is stil blijven zitten. De Gashouder, Les Patron Cuininiers en DeltaWines gingen in gesprek en maakten van de nood een deugd. Samen bedachten ze dit unieke evenement ‘Rond de Tafel’, helemaal passend in deze tijd. Zo ontstond Rond De Tafel: dineren op topniveau in een bijzondere industriële omgeving. En daar wil je natuurlijk onderdeel van zijn! Tenminste ik wel. Zo iets bijzonders maak je maar eenmaal mee in je leven.

Unieke locatie: De Gashouder

De Gashouder in Amsterdam
De Gashouder; een immense locatie

‘De Westergasfabriek’ (kortweg Westergas) kende ik wel als locatie voor festivals en evenementen. Maar De Gashouder eigenlijk niet (ligt aan mij natuurlijk!). Maar wat maakt deze plek uniek? Nou, dat zit zo. ‘Westergas’ is een groot historisch terrein, bestaande uit 22 verschillende gebouwen. Dit was vroeger een echte gasfabriek (1885) in Amsterdam. In 2003 is het omgebouwd tot een inspirerend en bruisend cultuurpark en de voormalige fabrieksgebouwen zijn helemaal gerenoveerd. Rondom ligt het groene Westerpark. Eén van die monumentale gebouwen is de iconische Gashouder. Van buiten doet hij denken aan een stierenvechtersarena of voetbalstadion. Binnen is het ruim, hoog en groots. Geschikt voor feesten, partijen en festivals. En deze zomer is hij omgetoverd tot luxueus restaurant gevuld met ronde tafels met een maximum van 100 personen per etentje.

Wie komen er koken?

Door de immense grootte van de iconische Gashouder kan de 1,5 meter worden gegarandeerd. Ook wordt er gewerkt met een vooraf gereserveerd tijdslot. Uit het arsenaal van Les Patrons Cuisiniers zijn 5 topchefs geselecteerd. Elke chef kookt 2 weken (behalve chefkok Soenil) in de zomermaanden juli en augustus. Het schema ziet er als volgt uit:

Tijdlijn rond de tafel met achtergrond

  • Erik van Loo van restaurant Parkheuvel in Rotterdam (2 Michelinsterren), van woensdag 1 tot en met zondag 12 juli
  • Richard van Oostenbrugge van restaurant 212 in Amsterdam (1 Michelinster), van woensdag 15 juli tot en met zondag 26 juli
  • Egon van Hoof van restaurant Mos in Amsterdam (1 Michelinster), van woensdag 29 juli tot en met zondag 9 augustus
  • Soenil Bahadoer van restaurant de Lindehof in Nuenen (2 Michelinsterren), van woensdag 12 augustus tot en met zondag 16 augustus
  • Wilco Berends van restaurant de Nederlanden in Vreeland (1 Michelinster), van woensdag 19 augustus tot en met zondag 30 augustus

Delta Wines verzorgt de wijn

Tijdens dit unieke evenement levert importeur Delta Wines uit Waddinxveen de wijn. Zij hebben hiervoor hun mooiste wijnhuizen uitgekozen, zoals o.a. Montes, Weingut Wittmann, Waterkloof Estate, Boekenhoutskloof.
Als je aan tafel zit, kun je kiezen (per tafel!) uit vijf verschillende wijnarrangementen die oplopen in kwaliteit: non-alcohol, AOC, Premier Cru, Grand Cru en Champagne. Daarnaast kun je ook vragen om de luxe wijnkaart met daarop top cuvées vanuit het gehele portfolio van Delta Wines. Vervolgens is elke chef voor de wijnarrangementen gelieerd aan een bepaald wijnthema.

Die indeling ziet er als volgt uit:

Delta Wines; het Duitse premier cru arrangement
Delta Wines; het Duitse premier cru arrangement

Richard van Oostenbrugge – Montes uit Chili & Kaiken uit Argentinië
Deze twee wijnhuizen zijn van dezelfde familie maar hebben beiden een heel ander verhaal. Toegankelijk en breed inzetbaar voor het grote publiek (Montes) versus terroir gedreven en gastronomisch (Kaiken). Eduardo Stark zat als exportmanager van Montes aan onze tafel. Montes/Kaiken hebben deze twee weken de hoofdrol en zullen zo’n 2-3 keer per arrangement terugkomen. De overige plekken worden ingevuld door andere wijnen uit het Delta Wines-assortiment, die gastronomisch het best zullen passen bij het menu.

Egon van Hoof – Esporao, Portugal
Producent Esporao zit in Alentejo, een van de heetste gebieden van Portugal. Zij hebben hele vooruitstrevende kelders met moderne apparatuur waardoor hun wijnen toch veel finesse bezitten. Door hun brede assortiment zijn ze ook breed inzetbaar. Ook hier geldt dat zij de hoofdrol hebben maar geen exclusiviteit in de arrangementen.

Soenil Bahadoer – Jordan, Waterkloof & Boekenhoutskloof, Zuid-Afrika
Als Soenil gaat koken wordt er uitsluitend wijn geschonken uit Zuid-Afrika, want bij Soenil’s eclectische stijl passen deze wijnen perfect. Deze 5 dagen draait het om drie producenten; Jordan, Waterkloof en Boekenhoutskloof (Wolftrap). Een mooie mix van wat Zuid-Afrika te bieden heeft; vrolijk en toegankelijk tot gelaagd en gastronomisch en zelfs zeer exclusief. Marc Kent van Boekenhoutskloof zal gedurende deze week ook nog een keer aanwezig zijn en waarschijnlijk gaat hij een masterclass geven.

Wilco Berends – Mezzacorona, Italië
Mezzacorona is een coöperatie uit Trentino – Alto Adige (Noord Italië).  Bekende namen zoals pinot grigio en prosecco horen bij hen, maar de gasten worden ook verrast met onbekende lokale pareltjes van de druiven Lagrein en Teroldego Rotaliano. Ook hier geldt dat zij de hoofdrol hebben maar geen exclusiviteit in de wijnarrangementen.

Erik van Loo rockt Wines of Germany

Erik van Loo - Portret
Twee-sterrenkok Erik van Loo

Tijdens onze perslunch is het de beurt aan twee-sterrenkok Erik van Loo. Voor wie hem niet kent: Erik van Loo is eigenaar en kok van restaurant Parkheuvel in Rotterdam. Aan de rand van het park, pal naast de Euromast. Hij staat bekend als de Meester van de Saus. In 2006 nam hij het restaurant over van de legendarische Cees Helder (3 Michelinsterren), maar moest opnieuw zijn sterren veroveren. Na een jaar prijkte de eerste ster achter zijn naam. En in 2009 mocht hij de tweede in ontvangst nemen.

Wat kookt hij deze eerste 2 weken in De Gashouder? En welke wijnen worden erbij geschonken? Sponsor Alain Jacobs van Wines of Germany zat bij ons aan tafel. Hij vertelt dat hij mocht mee beslissen en dat zijn voorkeur uitging naar chef Erik van Loo. Gevolg: de Duitse wijnen uit het portfolio van Delta Wines werden gekoppeld aan het menu van Erik. Tijdens de perslunch kregen we het Premier Cru Arrangement voorgeschoteld. En dit kwam er op tafel:

 

Erik van Loo-menu

Amuse: gazpacho met haring en komkommer. Een heerlijk verfrissende start met een bite van de Nieuwe Haring. Erbij: een glas champagne van Venoge.

Amuse: haring met komkommer
Amuse: haring met komkommer

Voorgerecht: krab met grapefruit en witte miso. Beetgare koolrabi (soort dumplings) gevuld met een vulling van krab en geraspte koolrabi omringd door een kruidensaus met grapefruit. Erbij: rosé van Weingut Wittmann uit Rheinhessen. Uitstekende wijn-spijscombinatie, waarbij de wijn wordt gelift en interessanter wordt.

Voorgerecht- krab met koolrabi
Voorgerecht: krab met koolrabi

Tussengerecht: Bresse kip 1992. Ravioli gevuld met de stukjes gare kip liggen in een fantastische kreeftencrèmesaus. Ernaast een mals kreeftenstaartje. Erbij: Ménage a Trois van Wiengut Eymann uit de Phalz. Gemaakt van chardonnay, weissburgunder en grauburgunder. Prachtige wijn-spijscombinatie. De wijn is vol en rond van smaak met rijpe fruitaroma’s en een fris zuurtje in de afdronk. Sluit heel mooi aan.

ussengerecht- Ravioli met kreeft
Tussengerecht: Ravioli met kreeft

Hoofdgerecht: kalfshaas met groene asperges. Zeer mals (gepocheerd) stukje kalfsvlees ligt in een romige paddenstoelensaus met cantharellen. Erbij: spätburgunder van weingut Franz Keller uit Baden. Geweldige wijn met een mooie kruidige neus. Mooie zuren, kruidigheid en prettige elegantie die helemaal past bij dit vleesgerecht. Maakt 1 + 1 = 3

Hoofdgerecht: kalfshaas met cantharellen
Hoofdgerecht: kalfshaas met cantharellen

Dessert: Aardbeiensavarin met vanille-ijs. Friszoet, maar romig nagerecht met aardbeien. Erbij: twee verschillende dessertwijnen. Riesling Spätlese van weingut Bibo Runge uit de Rheingau, en een Beerenauslese van Huxelrebe en Bacchus uit Rheinhessen. Over deze wijn-spijscombinatie zijn de meningen verdeeld aan tafel. Persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar de Beerenauslese. Die is wat zoeter en meer in lijn met het dessert. De Riesling is eleganter maar tegelijkertijd ook frisser. Daardoor valt hij terug in smaak in combinatie met het dessert.

Reserveer je plekje, het kan nog!

Geïnteresseerd in dit unieke evenement? Dan moet je héél snel opschieten. Ook al kun je 5x per week (elke avond twee shifts) reserveren voor diner, en tweemaal voor de lunch, inmiddels zijn vrijwel alle plaatsen vergeven. Waar normaal 2000 bezoekers kunnen worden verwelkomd, is er nu slechts plaats voor 80 personen (+ 20 personeel). Dat betekent snel beslissen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *