De basisprincipes

Koolhydraatarm dieet: hoe doe je dat?

Wie let er tegenwoordig niet op z’n koolhydraten? Het is eigenlijk best een grote trend, zeker als je een paar kilo’s kwijt wilt. Een van de voorlopers op dit gebied is de Vlaamse kookboekenschrijfster Pascale Naessens. Ik publiceerde al vele recepten uit haar grote scala aan kookboeken. Maar hoe doe je het nu zelf als je niet goed weet waar je precies aan moet voldoen? Wij vertellen je graag meer over de basisprincipes van het koolhydraatarm dieet.

Wil je gezond eten dan zijn koolhydraten vaak een probleem. Denk aan koek, taart, aardappelen (patat frites), pasta en brood. Toch spelen koolhydraten niet in elk dieet de hoofdrol. Zo zijn er natuurlijk ook diëten die zich uitsluitend richten op het beperken van de calorieën per dag, om maar een voorbeeld te noemen. De laatste jaren is het koolhydraatarm dieet steeds populairder geworden, maar het kan best lastig zijn om deze zelf vorm te geven als je niet goed weet waar je nu precies aan moet voldoen.

De basis van een koolhydraatarm dieet

Al eerder schreef ik het een en ander over een koolhydraatarm eetpatroon. Dus lees nog even mijn vorige verhalen over wat nu precies een koolhydraatarme lifestyle inhoudt, zoals mijn verhaal over periodiek vasten en koolhydraatarm. Of misschien wil je het verschil weten tussen koolhydraatarm, koolhydraatbeperkt en ketogeen, lees dan even hier verder.

In de basis van dit dieet vinden we drie belangrijke principes die van belang zijn. Dus niet alleen het beperken van de hoeveelheid koolhydraten, maar het is een totaal plaatje:

  • kiezen voor volwaardige voedingsmiddelen
  • beperken van koolhydraatrijke voedingsmiddelen
  • drinken van veel water

Kies voor voedingsmiddelen die onbewerkt of minimaal bewerkt zijn voor al je maaltijden. Dit betekent dat je je maaltijden vooral laat bestaan uit hoogwaardige eiwitten (vlees, vis en eieren), uit verse groenten en gezonde vetten, zoals uit zaden, noten en avocado’s.

De inname van koolhydraatrijke voedingsmiddelen beperk je zo veel mogelijk. Het gaat dan onder meer om dranken en snacks met suiker, rijst, pasta en bijvoorbeeld brood.

Tot slot is het bij het koolhydraatarm dieet belangrijk om veel water te drinken. Zeker als je net begint met het dieet, kun je last hebben van veel vochtverlies. Dit moet je goedmaken door je lichaam goed te hydrateren.

Koolhydraatarm Pascale Naessens recepten
10x koolhydraatarme gerechten van Pascale

Tips voor het volgen van een koolhydraatarm dieet

Op de eerste plaats is het belangrijk om koolhydraten te leren tellen. Je moet er namelijk niet teveel, maar ook niet te weinig van binnenkrijgen. Door koolhydraten te tellen, kun je er makkelijker voor zorgen dat je binnen de limieten blijft. De gezondheidsraad adviseert voor volwassenen om 40 tot 70% van de dagelijkse calorie-inname uit koolhydraten te halen. Maar hoe weet je of je genoeg koolhydraten binnenkrijgt en hoeveel koolhydraten er in een product zitten. Er zijn verschillende apps die dit probleem voor je tackelen. Ik zet ze op een rijtje:

  • Fatsecret: is een veelzijdige gezondheidsapp die gebruikers helpt bij het beheren van hun dieet en gewicht door het bijhouden van calorieën, voedingswaarden en fysieke activiteiten. Hij helpt ook om voldoende te bewegen.
  • Koolhydraatkenner: ontwikkeld door diëtisten en artsen. Het is een handige app die specifiek ontworpen is om mensen te ondersteunen bij het bijhouden van hun koolhydraten-inname, ideaal voor wie een koolhydraatarm dieet volgt of diabetes heeft. Van meer dan 1000 producten krijg je de hoeveelheid koolhydraten per gram te zien.
  • Mijn eetmeter: is een gebruiksvriendelijke gratis app van het Voedingscentrum die je helpt je dagelijkse voeding te registreren en analyseren, waardoor je inzicht krijgt in je voedingspatroon en ondersteuning bij het maken van gezondere keuzes. Bevat ca. 90.000 producten met actuele voedingsinformatie.

Behalve koolhydraten tellen, kun je ook eens experimenteren met koolhydraatarme vervangers voor voedingsmiddelen die standaard rijk aan koolhydraten zijn. Kies bijvoorbeeld voor courgette spaghetti in plaats van pasta en voor bloemkoolrijst in plaats van witte rijst.

Tot slot, plan je maaltijden op basis van koolhydraatarme voedingsmiddelen. Dit verkleint het risico dat je kiest voor koolhydraatrijke producten als je weinig tijd hebt om boodschappen te doen.

Koolhydraatarme maaltijdbox: goede start

Zeker in het begin kan het vrij lastig zijn om je eetpatroon goed te bepalen op basis van koolhydraatarme producten. Dit wordt nog moeilijker als je weinig tijd hebt om bewust boodschappen te doen. Je kunt ook kiezen voor een koolhydraatarme maaltijdbox, waarbij je alle producten voor de recepten vers aangeleverd krijgt. Zo weet je zeker dat je koolhydraatarm eet zonder dat je zelf moet uitzoeken wat je wel en niet kunt eten. Het leukste: de maaltijden zijn nog lekker ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *