Boekrecensie

Maak kennis met Belgische en Nederlandse wijnmakers

Nederlandse wijn zit in de lift! De aandacht en de waardering voor wijn uit ons eigen land en uit Vlaanderen is in de afgelopen jaren flink gestegen. Maar wie zijn die Belgische en Nederlandse wijnmakers nou eigenlijk? En hoe en waarom maken ze de keuzes die ze maken als het gaat om het kiezen van de plek, de druivenrassen en het soort wijn?

Deze vragen inspireerden vinologe en wijnschrijfster Meta van den Boomen bij het schrijven van haar nieuwe boek ‘Wijn in de Lage Landen’, dat ze op 19 april tijdens een informele bijeenkomst op het Betuws Wijndomein presenteerde.

Apostelhoeve in Zuid-Limburg
Apostelhoeve in Zuid-Limburg

Twintig wijnboeren aan het woord

Het is een prachtig boek, waarvoor Meta met vriendin en fotografe Sarah Distel twintig wijnboeren in Nederland en Vlaanderen bezocht. Zelf noemt ze haar reeks bezoeken ‘een onvergetelijke wijnreis’. Zo bezocht ze half mei bij ruim dertig graden de wijngaarden van de Apostelhoeve, haakte ze bij het Betuws Wijndomein spontaan aan bij de oogst en volgde ze voordat ze het wist een spoedcursus blad snoeien bij Wijngaard de Frysling.

 

Portret Meta van den Boomen van het boek Wijn in de Lage LandenWie is Meta van den Boomen?
Meta van den Boomen is Vinoloog en Sommelier. Vanuit haar bedrijf Wijndame geeft ze wijn- en wijnspijsproeverijen en schrijft ze over deze onderwerpen. ‘Wijn in de Lage Landen’ is haar tweede boek; eerder schreef ze voor Restaurant Blauw het kookboek ‘Blauw, authentieke Indonesische gerechten.’

 

Persoonlijke verhalen

Wat Meta tijdens haar reis opviel was de enorme passie, gedrevenheid en de avontuurlijkheid van de wijnboeren. Het lef om een wijngaard op te starten, zonder te weten of het succesvol zou worden. En het doorzettingsvermogen bij een slechte oogst of andere tegenslagen. Maar vooral ook: hoe komen de boeren aan hun kennis, waarom maken ze bepaalde keuzes, en hoe kijken ze naar de toekomst?

Deze eerlijke, persoonlijke verhalen van de wijnboeren vertelt Meta op een heerlijk leesbare manier of, zoals Onno Kleyn zegt, ‘Het boek leest als een trein’. Je staat voor je gevoel zelf in de wijngaard met de wijnboer te praten, met een lekker glas wijn in je hand. De prachtige foto’s en de stijlvolle uitstraling van het boek maken de beleving compleet.

Betuws wijndomein van Arina van Leenen en Diederik Beker
Betuws wijndomein: hier ging Meta helpen met de druivenoogst

Conclusie

Dit prachtige boek ‘Wijn in de Lage Landen’ is een echte aanrader. Met name voor iedereen die benieuwd is naar het verhaal achter de Nederlandse wijn en wijnmakers. En een eyeopener voor iedereen die denkt dat wijn uit Nederland en Vlaanderen nog vooral door hobbyisten gemaakt wordt: Meet the professionals!

 

Cover Wijn in de Lage Landen van Meta van den BoomenTitel : Wijn in de Lage Landen
Auteur : Meta van den Boomen
Uitgever : Uitgeverij Terra
ISBN : 978 90 8989 9248
Prijs : € 34,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *