Hiep, hiep, hoera

Hartige oranje tompouce voor koningsdag

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Oranje tompouce op koningsdag; dat is hier in huis vaste prik! Ik sta voor die zoete variant om half negen in de rij bij de plaatselijke banketbakkker: Van Dijk op de Doelenstraat. Die zijn het allerlekkerst.

Maar een hartige tompouce kan ook! Alleen die moet je zelf maken. Helemaal niet moeilijk, en eigenlijk zo klaar. Onweerstaanbaar kunstwerkje is het resultaat: hiermee steel je gegarandeerd de show.

Welke wijn bij hartige tompouce?

Romig, knapperig met het zoute van gerookte zalm en het pittige van mierikswortel. Complexe smaken vragen om een wat complexere wijn. Kies voor een Champagne blanc de blancs (cuvée Alexandrine van Copinet)  of  een mooie witte Bourgogne. Ik stel voor een Saint-Véran met mooie frisse zuren, maar ook dat kleine vetje. Geïntegreerd hout in de wijn tikt sluit lekker aan bij het knapperige bladerdeeg. Genieten met een grote G!

Hartige tompouce met zalm voor koningsdag

Hartige oranje tompouce met zalm

Voorbereiding: 20 minuten
Oventijd 17 minuten
Totaal: 37 minuten
Feestelijk voorgerechtje van knapperig bladerdeeg met een romige mascarpone, mierikswortel en gerookte zalm.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 4 plakjes diepvries roomboter bladerdeeg*
  • 150 gram mascarpone
  • 1 volle eetlepel crème fraîche 30 gram
  • sinaasappelrasp van een ¼ sinaasappel
  • 1 eetlepel citroensap
  • selderijzout
  • versgemalen peper
  • 100 gram gerookte zalm plakjes
  • 2 eetlepels mierikswortel potje

Extra nodig

  • bakpapier, metalen braadslede, spuitzak met stervormig mondje

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Haal de folie van de bevroren bladerdeegplakken. Snijd één reep van 3 cm van de plakjes, zowel aan de korte als lange zijde, zodat je opnieuw een vierkantje hebt. (Afsnijdels worden niet gebruikt!)
  • Halveer de vierkantjes zodat 2 rechthoeken ontstaan. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met bakpapier. Wacht ca. 5 minuten tot de plakjes ontdooid zijn. Zet de metalen braadslede erop, zodat het gewicht op het bladerdeeg drukt. Schuif de bakplaat in het midden van de oven. Bak de plakjes in ca. 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar, maar keer de plakjes na 10 minuten om. Haal uit de oven en laat de plakjes in ca. 10 minuten afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Doe in een hoge mengkom: mascarpone, crème fraîche, sinaasappelrasp, citroensap. Meng met een hout lepel tot een romige massa. Breng op smaak met selderijzout en peper. Vul de spuitzak met de roommassa en leg tot gebruik in de koelkast.
  • Snijd van de zalm vier rechthoekjes, strak op maat ter grootte van de bladerdeegplakjes. Besmeer de helft van de plakjes met mierikswortel en leg er vervolgens een plakje zalm op. Spuit op de andere bladerdeegplakjes toefjes room. Dek af met de met zalm belegde plakjes. Serveer direct.

Notities

*Wil je het nog simpeler en sneller maken, dat kan ook. Koop dan kant-en-klare knisperende luchtige crackers van Wasa (of Atkins crispbread), in plaats van dat je zelf bladerdeegrechthoekjes gaat bakken.

BEWAAR DIT VAN HARTIGE TOMPOUCE OP PINTEREST!

Wil je het weekmenu opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Hiep, hiep, hoera voor onze koning! Geweldig voorgerechtje voor je oranjedineetje. Hiermee maak je de bliz: hartige tompouce met zalm en een citroenroom. Mierikswortel maakt het interessant en zorgt voor een beetje extra pit. Je kunt het bladerdeeg eventueel vervangen door knisperende crackers, dan ben je helemaal snel klaar. Lees dit tompouce recept op mijn website. Luxe voorgerecht met zalm.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!

Over Jolande Vos

Eigenaar en auteur ilovefoodwine.nl

Jolande is een echte foodie, en iemand die alles weet over Wijn & Spijs. Of anders gezegd: ‘Welke wijn past bij welk gerecht’? Zij is in feite de sommelier voor thuis. Sinds jaar en dag is zij bezig met de lekkerste recepten, kookboeken, wijnen en de beste restaurants te selecteren. Deze gastronomische info deelt ze hier. Haar website is uitgegroeid van een receptenblog naar een culinair platform. En via de receptenfilter kom je vast iets tegen dat past bij jouw smaak. Heb je vragen? Mail me!

Interesse gewekt?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties?

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Reacties

  1. Gabrielle 27 april 2021 om 19:58 uur

    Beste mevrouw Vos , altijd inspirerende ideeën en recepten .
    Zo ook werd mijn bij bovenstaand recept mijn interesse gewekt , weer eens anders . Alleen vraagje welke zalm , rauwe zalm , of gerookte ,? En de hoeveelheid .
    Groet gabrielle

    • Jolande Vos Jolande Vos 27 april 2021 om 20:34 uur

      Dag Gabrielle,
      Dank voor je opmerking!! Inderdaad heel suf, staat het belangrijkste ingrediënt niet in de lijst. Maar je hebt ca. 100 gram gerookte zalm nodig. (Je houdt wel iets over, maar je moet mooie rechthoekjes kunnen snijden).
      Succes met het maken! Ik ga het recept meteen aanpassen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept