Perfecte madeleines

Madeleines zijn momenteel erg in de mode! Oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk, uit de stad Commercy in Lotharingen. Mooie goudbruine schelpvormige cakejes, verleidelijk geurend naar roomboter en vanille. Ken je ze ook? Je komt ze steeds vaker tegen als friandise bij de koffie in de betere restaurants, en natuurlijk altijd zelfgebakken.

Zo proefde ik ooit, jaren geleden, bij restaurateur Paul Fagel de perfecte madeleine. Tenminste die smaak  staat in mijn geheugen gegrift als dé benchmark: beetje warm, zacht grove structuur, subtiele amandelsmaak (nee, geen citroen!) en een licht krokante buitenzijde. Heel onschuldig en onvoorbereid neem je een hap (het lijkt een gewoon cakeje),  je proeft, kauwt en concludeert: ‘Wauw, dit is anders…’ Dus neem je gauw nog een hap, en nog een. En dan is hij op! De smaak van mijn herinnering. Die wilde ik zelf ook bakken. Een exercitie van wekenlang speuren, mixen en bakken volgt. Maar het perfecte recept vinden valt niet mee. Allerlei bereidingswijzen hebben de revue gepasseerd (zie foto): wel of geen eidooiers, wanneer voeg je gesmolten boter toe, verhouding tussen bloem en amandelmeel, welke ovenstand is het best… Ook doemt de vraag op: is het nou eigenlijk een madeleine of een financier? Hierop geeft de ‘Dikke van Damme’ wel antwoord, maar niet het juiste recept. Maar ik ben er uit… de perfecte madeleine is gebakken. Ga gerust ook aan de slag, het is een fluitje van een cent en succes verzekerd! En mode of niet: de smaak is altijd raak.

Muziek: luister tegelijkertijd naar Madeleine Peyroux met Smile afkomstig van de cd The Perfect World.

15 stuks30 minuten + 1 uur rusten

Ingrediënten

  • 100 gram roomboter
  • 2 eieren
  • 95 fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • zout
  • 80 gram amandelmeel (Marokkaanse winkel)
  • 20 gram bloem, gezeefd
  • 1 theelepel bakpoeder, gezeefd
  • zeer fijn geraspte schil van ¼ sinaasappel
  • extra: bakblik voor madeleines

Stap 1

Smelt de boter zachtjes tot het vloeibaar is. Klop de eieren met de suiker, vanillesuiker en snufje zout in ca. 5 minuten dik en romig. Klop de amandelmeel er door. Ca. 1 minuut meekloppen.  Schep de bloem, bakpoeder, sinaasappelschil erdoor en vervolgens de gesmolten boter. Laat het beslag ca. 1 uur op het aanrecht rusten. (Dit is essentieel voor een mooie structuur.)

Stap 2

Verwarm oven voor op 180 °C. Intussen de madeleinevorm invetten met boter en bebloemen. Schep het beslag in de holtes van de vorm met behulp van een lepel. Bak de madeleines in ca. 10 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen en bestrooi evt. met poedersuiker.

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *