Kerst klassieker met een twist

Beef Wellington van Jamie

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Uit het allerlaatste kookboek, 7x anders,  van Jamie Oliver komt deze ‘Beef Wellington voor twee’. Een simpele variant op een traditioneel recept. Je bakt spinaziepannenkoekjes en maakt een zelfgemaakte paddenstoelenpaté om de ossenhaas te omhullen.
Maar ben je op zoek naar de klassieke variant? Kijk dan naar dit recept met rodewijnsaus!

Beef Wellington voor tweeJamie Oliver is een wereldwijd fenomeen op het gebied van koken en het campagnevoeren voor gezonde voeding, en heeft miljoenen mensen geïnspireerd om helemaal zelf heerlijke, verse gerechten klaar te maken. In het kookboek 7x anders heeft hij 18 favoriete supermarkt-ingrediënten (denk aan zalm, kipfilet, bloemkool, aardappel) omgetoverd tot nieuwe manieren om ze te bereiden. Steeds met een minimale hoeveelheid ingrediënten. Deze Beef Wellington valt onder het hoofdstuk ‘STEAK’.

Ingrediënten opgelet!

Toch even een paar extra opmerkingen bij de Beef Wellington van Jamie uit het boek 7x Anders: in zijn recept gebruikt Jamie 250 gram gemengde paddenstoelen. Wij hebben, tijdens het testen, 200 gram paddenstoelen gebruikt, omdat de verpakkingshoeveelheid in de supermarkt vaak 200 gram is. Ook met 200 gram krijg je een uitstekend resultaat. Dus een tweede pakje kopen is niet nodig. Daarnaast gaat Jamie uit van een rol bladerdeeg à 320 gram. Helaas bestaat deze hoeveelheid niet in de Nederlandse supermarkten. Gebruik gewoon de rol bladerdeeg van 270 gram. Geen probleem!

 

Welke wijn bij Beef Wellington?

Bij een klassieke Beef Wellington hoort een klassieke wijn. Kies voor een Pinot Noir, want die druif combineert goed met zowel rundvlees, champignons als bladerdeeg. Maar ook een Bordeaux uit de Médoc (met meer Merlot), zoals een Saint-Émilion gaan heel goed samen. Evenals de combinatie met een Chateauneuf-du-Pape.

2 personen1 uur en 30 minuten

Ingrediënten

  • 1 rode ui
  • 250 g gemengde paddenstoelen
  • ½ bos tijm (10 g)
  • 1 ossenhaas van 230 g
  • zeezout, zwarte peper uit de molen
  • olijfolie
  • 2 eieren
  • 110 gram bloem, plus extra om te bestuiven
  • 100 g babyspinazie
  • 1 rol kant-en-klaar bladerdeeg (uit de koeling)

Stap 1

Snijd ui en paddenstoelen in grove stukjes. Ris de tijm van de takjes. Kruid de ossenhaas met zeezout en flink wat zwarte peper en wrijf hem in met 1 theelepel olijfolie.

Stap 2

Zet een koekenpan met antiaanbaklaag (30 cm doorsnede) op hoog vuur. Braad het vlees in 2 minuten rondom aan, leg het op een bord en zet in de koelkast. Doe ½  eetlepel olijfolie in de pak en bak hierin op matig vuur ui, paddenstoelen en tijm onder regelmatig roeren 15 minuten of tot alles zacht is. Doe het mengsel in een blender en pureer tot een smeerbare paté. Breng op smaak met peper en zout. Bewaar in een kom.

Stap 3

Doe 1 ei, 100 gram bloem, spinazie, een snufje zout en 1,5 dl water in de blender of keukenmachine en maak een glad beslag. Wrijf de koekenpan in met olie en giet er een dun laagje beslag in. Bak een pannenkoek, 1 minuut aan elke kant, zonder hem te laten verkleuren. Schuif hem op een bord en laat afkoelen. (Bak 2 à 3 pannenkoeken van de rest van het beslag en maak er wraps of borrelhapjes van.)

Stap 4

Haal het vlees uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 220°C. Klop een ei los. Leg de pannenkoek op een stuk plasticfolie en smeer de paddenstoelenpaté er dun op. Leg de ossenhaas in het midden en vouw de pannenkoek er met de folie omheen. Bestuif de aanrecht met bloem. Rol het bladerdeeg uit. Leg het vleespakket (zonder folie!) op 2 cm van de rand op het bladerdeeg. Kwast het deeg in met geklutst ei, vouw het over het vlees heen en houd rondom een randje deeg over. Snijd de rand op 2 cm af, knijp het pakket zorgvuldig dicht, kwast het in met ei. Snijd van de deegrestjes versiering en plak die op het pakket. kwast in met ei.

Stap 5

Zet de Wellington onder in de oven en bak voor rosé vlees 25 à 30 minuten, tot het deeg van boven goudbruin en van onder krokant is. Haal uit de oven, laat minstens 3 minuten rusten en snijd de Wellington aan tafel in dunne plakken. Lekker met een groene salade met kerstomaatjes.

 

ENERGIE VET VERZ. VET EIWIT KOOLHYD. SUIKER ZOUT VEZELS
616 kcal 34,1 g 19 g 33 g 44,1 g 7,3 g 1,1 g 5,5 g

 

Meer weten over het bakken van de perfecte biefstuk? Lees mijn uitgebreide artikel.

Het kookboek

Het nieuwe kookboek van Jamie Oliver heet 7x anders. Hierin laat Jamie zien hoe je 18 alledaagse ingrediënten kunt omtoveren tot nieuwe inspirerende gerechten. Met een minimum aan ingrediënten. Zo leert hij iedereen variëren.

Bestellen kun je hier:

Cover Jamie Oliver 7x AndersTitel : 7x anders
Auteur : Jamie Oliver
Uitgever : Uitgeverij Kosmos
ISBN : 978 90 2157 725 8
Prijs : € 29,99

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

BEWAAR DIT JAMIE OLIVER RECEPT VOOR BEEF WELLINGTON OP PINTEREST!
Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Klik dan op de foto hieronder en bewaar het recept op een van je Pinterest borden.

Beef Wellington recept voor 2 personen uit het nieuwst kookboek 7x anders van Jamie Oliver. Een simpele variant op een traditioneel recept Beef Wellington. Je bakt spinaziepannenkoekjes en maakt een zelfgemaakte makkelijke paddenstoelenpaté om de ossenhaas te omhullen. Een heerlijk feestelijk recept voor het avondeten in het weekend of als hoofgerecht bij het kerstdiner. Lees het ossenhaas recept op mijn website | beef wellington recepten nederlands

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *