Basisrecept

Macarons bakken; simpel recept

Macarons zijn super populair. Afkomstig uit Parijs (de lekkerste koop je bij Ladurée), maar tegenwoordig zie je ze overal. Niet alleen zoet, maar ook in de hartige variant. Krokant van buiten met een smeuïge crème ertussen. Vooral die kleuren die doen het hem. Kant-en-klaar kopen ligt voor de hand, maar zelf bakken is vele malen leuker. Met dit basisrecept gaat dat zeker lukken.

Het basis recept voor macarons (oftewel makarons) is afkomstig van de Belgische Lindsay Coutteau. Zij is geobsedeerd door deze prachtige schuimkoekjes met romige vulling en opende haar eigen macaronwinkel in Maldegem. Hier bakt zij dagelijks zo’n driehonderd macarons in verschillende smaken en kleuren. In haar gelijknamige kookboekje ‘My Love for Macarons’ staan 45 kleurrijke recepten. Dit is een van haar basisrecepten; de meest simpele versie.

macarons bakken uit het kookboek My love for macarons van lindsay Coutteau
Bereiding: 1 uur 30 minuten
Met dit basisrecept kun je ongeveer 70 macarons maken van 3 centimeter breed of 35 gevulde macarons.
Aantal 35 stuks

Ingredienten
 

  • 140 gram amandelmeel
  • 128 gram poedersuiker
  • 106 gram vloeibaar eiwit Two Chicks
  • 106 gram fijne suiker

Extra nodig

  • keukenmachine, bakplaat met bakpapier, spuitzak met spuitmondjes ø 7mm

Bereiding
 

  • Zeef het amandelpoeder en de poedersuiker samen in een kom. Meng goed met een garde en zet even apart.
  • Giet het eiwit in de kom van je keukenmachine en start op lage stand om het los te kloppen. Als het eiwit lichtjes begint te schuimen, giet er dan in een keer de fijne suiker bij. Verhoog de stand van je mixer naar middelhoog en klop het eiwit op tot dit een mooi, stevig en glanzend schuim is. Dit duurt meestal ca. 8 minuten. Het eiwit moet echt superstevig zijn.
  • Giet er dan het gezeefde amandel-suikermengsel bij. Zet je keukenmachine weer op de laagste stand en laat dit eventjes losdraaien. Als de droge ingrediënten zijn opgenomen, mag je de stand verhogen en dit eventjes zo laten draaien tot je het mengsel ziet minderen in volume. Dit duurt echt niet lang, zo’n 20 seconden. Neem dan een rubberen spatel en schep nog tijdje door. (Deze techniek heeft macaroneren; het doorspatelen van de opgeklopte eiwitten door het amandelmengsel precies tot het juiste moment.) Je zult zien dat het mengsel mooi begint te glanzen. Spatel wat beslag op en laat het weer in de kom vallen. Als het in soepele linten naar beneden valt, dan is het beslag goed.
  • Vul de spuitzak met het beslag en spuit rondjes op het bakpapier met een doorsnede van 3,5 tot 4 cm (zie tip). Klop eens goed met de bakplaat op het werkvalk om alle luchtbellen te verwijderen en de macarons mooi glad te maken.
    macarons bakken en spuiten
  • Schuif de bakplaat in de NIET VOORVERWARMDE oven. Zet de oven op 135 °C. Bak de macarons gedurende 20 minuten of tot ze niet meer wiebelen. Let op, iedere oven is anders! Misschien zul je temperatuur en baktijd moeten aanpassen aan je eigen oven.
  • Haal de macarons uit de oven als ze gebakken zijn. Verwijder ze direct van de bakplaat samen met het bakpapier. Laat ze goed afkoelen voordat je ze van het bakpapier haalt. Bewaar ze tot gebruik in een luchtdichte doos in de koelkast.

Notities

Tip: Teken met behulp van een klein (borrel)glaasje rondjes op bakpapier als hulpmiddel om alle macaronschelpen even groot te spuiten.

 

 

Recept vulling

Botercrème met limoen en basilicum van Ottolenghi

  • 100 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 45 gram poedersuiker
  • sap en fijngeraspte schil van 1 limoen
  • 5 flinke basilicumblaadjes, fijngehakt
  1. Klop de boter en poedersuiker in een mengkom met een pannenlikker door elkaar tot een bleke en luchtige massa. Klop er limoensap, rasp en basilicum door tot alles gelijkmatig is vermengd.
  2. Schep met een lepeltje of spuit een dotje vulling ter grootte van de doperwten op de platte kant van de helft van de macarons. Druk er een onbespoten makcaron tegenaan en druk ze zachtjes aan. Laat ze bij kamertemperatuur opstijven of zet ze even in de koelkast. Serveer de macarons nooit direct uit de koelkast.

 

Het kookboek My Love for Macarons

Handzaam kookboekje met 45 recepten voor de heerlijkste macarons, zowel hartig als zoet. Boordevol tips, zodat dit hippe amandelkoekje niet meer kan mislukken.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover My love for MacaronsTitel : My Love for Macarons
Auteur : Lindsay Coutteau
Uitgever : Uitgeverij Lannoo
ISBN : 978 94 0148 6811
Prijs : € 19,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept