Ga terug
+ servings
Madeleines: het perfecte amandelcakeje
Madeleine: het perfecte Franse amandelcakeje
Deze kleine schelpvormige cakejes komt oorspronkelijk uit Frankrijk, maar zijn geliefd over de hele wereld. Ze zijn het allerlekkerst als ze net gebakken zijn. Het beslag kun je gerust een dag eerder maken, zodat je de cakes pas op het laatste moment kunt bakken.
Aantal 15 stuks
Voorbereiding 30 minuten
Kook tijd 1 uur

Equipment

  • bakblik voor madeleines

Ingrediënten
  

  • 100 gram roomboter
  • 2 eieren
  • 95 fijne kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • zout
  • 80 gram amandelmeel Marokkaanse winkel
  • 20 gram bloem gezeefd
  • 1 theelepel bakpoeder gezeefd
  • zeer fijn geraspte schil van ¼ sinaasappel

Instructies
 

  • Smelt de boter zachtjes tot het vloeibaar is. Klop de eieren met de suiker, vanillesuiker en snufje zout in ca. 5 minuten dik en romig. Klop de amandelmeel er door. Ca. 1 minuut meekloppen.  Schep de bloem, bakpoeder, sinaasappelschil erdoor en vervolgens de gesmolten boter. Laat het beslag ca. 1 uur op het aanrecht rusten. (Dit is essentieel voor een mooie structuur.)
  • Verwarm oven voor op 180 °C. Intussen de madeleinevorm invetten met boter en bebloemen. Schep het beslag in de holtes van de vorm met behulp van een lepel. Bak de madeleines in ca. 10 tot 12 minuten gaar en goudbruin. Laat afkoelen en bestrooi evt. met poedersuiker.

Voedingswaarde

Calorieën: 118kcal | koolhydraten: 9g | eiwit: 2g | vet: 9g | verzadigd vet: 4g | cholesterol: 36mg | vezels: 1g | suiker: 7g