Voor het weekend

Chocoladecake met matcha

Matcha; dit ontzettend dure groene theepoeder had ik nog steeds in de kast staan. Daar wilde ik iets mee. Maar wat? En zo bedacht ik deze marmercake met groene matcha. Die kleurschakering van groen met bruin, dat leek mij wel wat. Maar niet alleen het uiterlijk bleek zeer verleidelijk, ook de smaak is briljant! Echt een super geslaagde chocoladecake. Dus als je eenmaal zo’n potje in huis hebt, dan weet je nu wat je ermee moet maken.

Meer ideeën met matcha nodig? Kijk nog even naar deze tiramisu van Sergio Herman, maar ook op de site van Culy.nl. staan leuke matcha-recepten.

Matcha; tja wat is dat eigenlijk?

Al eerder schreef ik hier over.

Matchapoeder
Matchapoeder

Matcha is een groen theepoeder, afkomstig uit Japan. Gemaakt van bijzonder gekweekte theeplanten. Tijdens de traditionele theeceremonies gebruiken Japanners deze matchapoeder om thee te zetten. Geen gewone thee, nee het wordt dan een iets dikker groen mengsel dat met veel aandacht wordt gemaakt en gedronken.  Matcha (het groene goud) koop je niet in de supermarkt, maar is verkrijgbaar in een thee-speciaalzaak of bij de natuurwinkel. Let op: er is veel kwaliteitsverschil. Ik kocht hem bij de natuurwinkel, en zo’n potje kostte al € 16,95. Maar eigenlijk is dit niet eens topkwaliteit, want die is nog vééél duurder. Wil je hier meer over weten, kijk dan eens naar de aflevering van de keuringsdienst van waren.   Maar begin eerst maar eens met deze overheerlijke chocoladecake!

12 plakken15 minuten + 1 uur oventijd

Ingrediënten

 • 110 gram extra pure chocolade
 • 50 ml slagroom
 • 5 gram cacao
 • 200 gram roomboter (géén margarine nemen!), op kamertemperatuur
 • 190 gram fijne suiker
 • 1 zakje vanillesuiker, of 1 theelepel vanille-extract
 • ¼ theelepel zout
 • 4 eieren, op kamertemperatuur
 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • 2 ½ theelepel machapoeder
 • Extra: cakevorm (inh. 1 liter) ingevet en met bloem bestoven

Stap 1

Doe in een klein pannetje 50 gram chocolade en 50 ml slagroom. Laat op zacht vuur al roerende de chocolade smelten tot een chocoladesaus. (Je kunt dit ook in de magnetron doen!) Laat afkoelen. Roer 60 gram fijngehakte chocolade en de cacao erdoor.

Stap 2

Doe de boter, suiker, zout en de vanillesuiker in een kom. Mix met een handmixer ca. 10 minuten tot een lichte witte romige massa. Voeg één voor de één de eieren toe en mix erdoor. Voeg pas een volgend ei toe als de vorige helemaal is opgenomen.

Stap 3

Oven voorverwarmen op ca. 160 °C. Schep in gedeelten de gezeefde bakmeel erdoor. Doe dit op een luchtige manier. Verdeel het beslag over twee kommen, doe 2/3 deel in één en 1/3 deel in de andere kom. Roer de chocoladesaus door de kom met 2/3 deel van het beslag. Helft overdoen in de ingevette cakevorm.

Stap 4

Roer door het witte beslag in de andere kom de machapoeder. Schep dit groene beslag op het chocoladebeslag in de cakevorm. Schep vervolgens het overgebleven deel van het chocoladebeslag er bovenop.  Draai met een vork (of met een stokje) in het beslag, zodat het marmereffect ontstaat.

Bak de cake op een rooster in het midden van de oven in ca. 1 uur gaar en goudbruin. Check of de chocoladecake gaar is door een satéprikker in het midden van de cake te steken. Blijft de prikker helemaal schoon, dan is de cake gaar.

 

EXTRA TIPS VOOR EEN PERFECTE CHOCOLADECAKE

 • Om te voorkomen dat de cake tijdens het bakken gaat basten, kun je de eerste 40 minuten een beboterd vetvrij papier op de vorm leggen.
 • De oven NOOIT openen voordat de helft van de baktijd is verstreken.
 • De cake nog even in de geopende oven laten staan (de zijkanten laten dan los van de vorm).
 • De cake op een rooster keren en laten uitdampen. Daarna in plastic folie verpakken om uitdrogen te voorkomen.