Panzanella met gegrilde paprika's

Voor het weekend
Panzanella met gegrilde paprika en salami

Zomerse temperaturen, zomerse gerechten. Deze klassieker uit Italië past dan perfect: panzanella. Maar wat is dat eigenlijk? Het is een Toscaanse broodsalade en de naam komt van een samentrekking tussen de woorden ‘pane’ (brood) en ‘zanella’ (kom). De basis is altijd tomaten, komkommer én oud boerenbrood. Ontstaan omdat men iets wilde doen met het overgebleven brood van gisteren. Dit ‘oude’ brood mag dan ‘soppig’ en weer eetbaar worden door de dressing. Geschikt voor de lunch of als zomerse maaltijdsalade met een kopje soep vooraf.

Portret Joshua McFadden
Auteur Joshua McFadden uit Oregon

In dit recept geen tomaten, maar gegrilde paprika’s. Het is afkomstig uit het dikke kookboek Zes Seizoenen van chefkok/boer Joshua McFadden. Een boek met maar liefst 225 eenvoudige, uitgekiende recepten die laten zien hoe je seizoensgroenten het beste kunt bereiden. Deze broodsalade staat in het deel met nazomergerechten. In het intro zegt Joshua het volgende: “Deze broodsalade is perfect op een warme dag in augustus. Laat de salade na het bereiden even staan, zodat het brood een beetje sap van de gegrilde paprika’s, olie en azijn kan opnemen, maar niet zo lang dat het brood echt papperig wordt.

Welke wijn bij Panzanella met gegrilde paprika’s en salami?

De salade smaakt lekker zoet-zurige door de geroosterde paprika’s en knapperig door de croutons die nog bite hebben. Iets pikant door de chilivlokken met romige mozzarella. Beste keus: een kruidige rosé uit Navarra of Portugal. Maar frisfruitig rood kan ook, zoals een Beaujolais of Italiaanse Bardolino of Valpolicella.

Fleurie van Domaine de la Presle
Fleurie van Domaine de la Presle van Gall & Gall
4 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 1 kg grote rode of gele paprika’s
  • 300 gram stevig (boeren)brood in dikke sneden
  • 8 eetlepels olijfolie
  • grof zeezout en versgemalen zwarte peper
  • ½ rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • ½ theelepel chilivlokken
  • 2 eetlepels verse oregano- of bonenkruidblaadjes
  • 4 eetlepels verse muntblaadjes
  • 60 gram dungesneden salami
  • 1 bol buffelmozzarella

Stap 1

Verhit de grill op de hoogste stand. Leg de paprika’s vlak onder de grill en laat ze in 15-20 minuten aan alle kanten zwart blakeren. Keer ze af en toe. Doe ze in een kom of schaal en dek ze af met een deksel of theedoek. Laat 15 minuten staan. Verwarm de oven voor op 200℃.

Stap 2

Scheur het brood in stukjes. Doe ze in een kom en meng er 4 eetlepels olie, zout en peper door. Verspreid het brood over de bakplaat en bak het in 10-15 minuten tot goudbruine croutons. Laat de croutons afkoelen op een laag keukenpapier.

Stap 3

Snijd de ui in dunne ringen. Hak de knoflook fijn. Trek het geblakerde velletje van de paprika’s. Verwijder zaad en zaadlijsten en snijd ze in repen van 2-3 cm breed. Schep ze in een grote schaal om met de ui, knoflook, azijn, 4 eetlepels olijfolie, chilivlokken, 1 theelepel zout, peper, oregano en de helft van de munt. Snijd de plakjes salami zonodig kleiner en hussel ze samen met de croutons door de salade. Laat de salade 15-30 minuten rusten zodat de croutons het sap van de paprika’s kunnen opnemen.

Stap 4

Schep de salade op 4 borden. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel ze erover. Strooi de rest van de munt erover. Serveer op kamertemperatuur.

 

VOEDINGSWAARDE P.P

 Health tip: deze salade is zonder het brood ook koolhydraat-arm! Kijk maar de verschillen:

 

ZONDER BROOD p.p:

 

CALORIEËN VET EIWIT KOOLHYD
203kcal 11g 11,3g 12,9g

 

MET BROOD p.p:

 

CALORIEËN VET EIWIT KOOLHYD
433kcal 13,3g 19,7g 55,1g

 

 

Het kookboek

cover zes seizoenenPrachtig kookboek met een nieuwe kijk op het koken met groenten. Chefkok en boer Joshua McFadden, alias de ‘groentefluisteraar’ deelt in dit kookboek zijn kennis en passie. Hij onderscheidt zes groeiseizoenen in de natuur en moestuin. Behalve winter, lente, zomer en herfst doet hij ook aan voor- en nazomer. En zo is dit boek ook ingedeeld. Het boek heeft twee internationale kookboekprijzen in de wacht gesleept: beste kookboek algemeen én het beste kookboek van het jaar door de International Association of Cooking Professionals.

Bestellen kun je hier:

Titel : Zes seizoenen
Auteur : Joshua McFadden
Uitgever : Uitgeverij Spectrum
ISBN : 978 90 00 35878 6
Prijs : € 35,-

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *