Meatless Monday

Turkse boerenkool; een verrassend bijgerecht

Niet alleen Nederlanders eten boerenkool! Nee, ook de Turken kunnen er wat van. Dit heerlijke groentegerecht, Turkse boerenkool, uit het kookboek Het lekkerste uit Turkije geeft de Hollandse boerenkool een andere dimensie.

Dit groentegerecht komt uit het noorden van Turkije en daar noemen ze dit Kara Lahana. Hoewel de in Rotterdam wonende Turkse schrijfster Hilal Kayis Sungur dit recept publiceert in het hoofdstuk ‘Eenpansgerechten’, vinden wij dit meer een groente-bijgerecht en combineerden het met een omelet en Turks brood.

 

Wat is Baldo rijst?

Hilal gebruikt in het recept de zogenaamde Baldo rijst. Maar wat is dat eigenlijk? Baldo rijst is een populaire rijstvariëteit die voornamelijk in Italië en Turkije wordt geteeld. Het staat bekend om zijn grote, ronde korrels die vergelijkbaar zijn met die van Arborio (risotto) rijst. Ook met Baldo rijst kun je dus risotto maken. De korrels van Baldo rijst zijn stevig en hebben een hoog zetmeelgehalte, waardoor ze tijdens het koken romig worden zonder uit elkaar te vallen.

Dankzij deze eigenschappen is Baldo rijst bijzonder geschikt voor gerechten waarbij de rijst een belangrijke rol speelt en waar een bepaalde textuur vereist is. Naast risotto’s wordt het ook vaak gebruikt voor het maken van pilafs, rijstsalades en zelfs voor sommige soepen. De rijst absorbeert vloeistoffen en andere ingrediënten heel goed, waardoor het gerecht rijker en voller van smaak wordt.

Turkse boerenkool uit het kookboek Het lekkerste uit Turkije van Hilal Kayis Sungur

Turkse boerenkool

Bereiding: 45 minuten
Totaal: 45 minuten
Boerenkool op z’n Turks (Kara Lahana) wordt gecombineerd met rijst en kidneybonen. Het smaakt licht pikant door de rode paprikapuree.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

 • 100 gram Baldo rijst of risottorijst
 • 50 ml olijfolie
 • 2 uien gesnipperd
 • 1 eetlepel rode paprikapuree biber alcasi
 • 2 theelepels chilivlokken pul biber
 • zout en peper
 • 200 gram kidneybonen uit blik, pot
 • 500 gram boerenkool gesneden

Bereiding
 

 • Spoel de rijst goed af tot het water dat wegstroomt helder is. Verhit de olijfolie in een grote pan of hapjespan en fruit hierin de ui samen met de rodepaprikapuree en chilivlokken.
 • Bak de rijst 5 minuten mee en voeg de kidneybonen en boerenkool toe. Roer alles een paar minuten om en schenk er 400 ml water bij. Breng aan de kook en kook 30 minuten met de deksel op de pan. Breng op smaak met zout en peper.
 • Lekker met een omelet en Turks brood.

Het kookboek Het lekkerste uit Turkije

Het lekkerste uit Turkije is een kookboek met 60 must-eat gerechten die je laten kennismaken met de  traditionele en moderne smaken van het land. Hilal Kayis is een bewezen chef-kok van twee Turkse restaurants in Rotterdam (o.a. het inmiddels gesloten Mastika). Tegenwoordig geeft ze kookworkshops.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Cover Lekkerste uit TurkijeTitel : Het lekkerste uit Turkije
Auteur : Hilal Kayis Sungur
Uitgever : Uitgeverij Fontaine
ISBN : 978 90 6404 263 4
Prijs : € 29,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept