Meatless Monday

Focaccia met kerstomaatjes

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Voor bij de barbecue…: homemade Italiaanse focaccia uit Puglia. Wow; eenmaal geproefd en je wilt nooit meer anders. Dit is echt een winner. En zelf brood bakken is makkelijker dan je denkt! Zeker zo’n brood als dit; kwestie van mengen, rijzen en hup de oven in.

Antoinette Hersenberg met haar Italiaanse kok
Antoinette Hersenberg met haar Italiaanse kok

Zeker deze focaccia gevuld met kerstomaatjes en op smaak gebracht met oregano is meer dan de moeite waard. Het recept is afkomstig uit het kookboek Vegano Cucino Italiano; een boek dat genomineerd was  tot beste kookboek van het jaar tijdens de Lekker Vega Kookboekenverkiezing 2019 in de categorie ‘buitenlandse auteurs’. Boordevol zonnige vegetarische (veganistische!) recepten van Azienda Agrituristica Montali, het beste vegetarische hotel ter wereld volgens tv presentatrice Antoinette Hertsenberg.
We hebben het recept wel iets aangepakt, waardoor het nog makkelijker is geworden!

8 punten40 minuten + 1 uur om te rijzen

Ingrediënten

  • 1 theelepel gedroogde gist
  • 1 theelepel aardappelzetmeel
  • 125 gram bloem
  • 125 gram grano duro-meel
  • 1 theelepel zout
  • 250 gram kerstomaatjes
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • zout
  • zwarte peper
  • oregano
  • extra vergine olijfolie

Stap 1

Doe de gist, het aardappelzetmeel, de bloem, het grano duro-meel en het zout in een kom en meng door elkaar. Voeg 225 ml warm water toe en meng alles tot een zacht en glad geheel. Dek de kom af met plasticfolie en zet hem op een warme plek tot het deeg in volume is verdubbeld (dit duurt ongeveer 1 uur).

Stap 2

Verwarm de oven voor tot 200 °C. Snijd de tomaatjes doormidden, doe ze in een kom en voeg een klein beetje oregano, knoflook en zout en peper toe.

Stap 3

Neem een ronde bakvorm met een doorsnede van 30 cm en schenk er 4 eetlepels olie in. Doe het deeg erin. Leg de halve tomaatjes met het snijvlak naar beneden op het deeg, bestrooi rijkelijk met oregano, besprenkel met olijfolie en bak de focaccia 25 minuten in de hete oven. Leg de focaccia op een taartrooster, dek hem af met een vochtige theedoek en serveer hem warm.

Het kookboek

Een prachtig kookboek met ruim 80 veganistische recepten die binnen 30 minuten op tafel staan. Snel, simpel en ongelooflijk lekker. Afkomstig van de creatieve koks van Azienda Agrituristica Montali in Umbrië. Must-have voor fijnproevers.

Bestellen kun je hier:

cover Vegano Cucino Italiano_Titel : Vegano Cucino Italiano
Auteur : Albeerto Musacchio & Malu Simoes
Uitgever : Uitgeverij Karakter
ISBN : 978 90 452 1953 0
Prijs : € 19,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *