Inmaken

Hangop met zomerse abrikozencompote: fris & romig!

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Zin in een zomers toetje dat licht, elegant én verrukkelijk is? Maak dan eens zelf hangop! Deze klassieke Hollandse yoghurtroom is supermakkelijk om te maken en smaakt heerlijk romig. Perfect in combinatie met een friszoete compote van geel zomerfruit: abrikozen, perzik en mango. Laat vooral de schil eraan zitten voor extra veel smaak en een mooie kleur.

 Wat is hangop?

 Hangop is een oud-Hollands nagerecht dat je maakt door volle yoghurt langzaam te laten uitlekken in een doek. Het vocht (de wei) loopt eruit, en wat overblijft is een dikke, fluweelzachte yoghurtroom met een volle smaak en romige textuur. Heerlijk als basis voor een gezond dessert, of (zoals hier) als zachte tegenhanger bij fruitige compote.

 

Welke wijn bij hangop met zomerse compote?

Bij dit zomerse nagerecht past een frisse dessertwijn met voldoende zuren, zodat het niet te log wordt. Denk aan een lichte Sauternes, Tokaji Aszu, Jurançon moelleux of zelfs een Spätlese Riesling. Deze wijnen hebben een mooie balans tussen zoet en fris, waardoor ze perfect harmoniëren met het fruit en de romige hangop.

 

Extra potje zomer in je voorraadkast
We maken meteen een royale hoeveelheid compote. Dit recept is namelijk goed voor twee potjes van 500 ml. Zo geniet je niet alleen nu van dit heerlijke toetje, maar heb je ook in de herfst of winter nog een vleugje zomer op je bord. Heerlijk bij yoghurt, door de havermout of als topping op een cake.

 

Zomerse compote met hangop

Hangop met zomerse abrikozencompote

Voorbereiding: 45 minuten
Bereiding: 4 uur
Totaal: 4 uur 45 minuten
Zelf hangop maken? Met deze romige yoghurtroom en fruitige abrikozencompote zet je in een handomdraai een heerlijk zomers dessert op tafel.
Aantal 10 personen

Ingredienten
 

  • 550 gram wilde perzik met schil
  • 250 gram mangovruchtvlees
  • 200 gram abrikozen met schil
  • 2 el citroensap
  • 2 vanille stokjes open gesneden
  • 1 el citroenrasp van 1 citroen
  • 300 gram geleisuiker

Hangop

  • 1 citroen
  • 2 l volle yoghurt
  • 50 gram suiker

Extra nodig

  • 2 schone jampotjes à 500 ml, stuk kaasdoek of schone theedoek, 10 glaasjes à 150 ml

Bereiding
 

  • Eerst de potten + deksels steriliseren. Doe dit op de volgende manier. Was ze uit met heet water en soda (1 eetlepel op 1 liter water). Daarna drogen in een oven op 100 °C.
  • Snijd het fruit in grove stukjes. Doe in een pan: fruit, citroensap en de vanillestokjes. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en schep de geleisuiker en de citroenrasp erdoor. Roer tot de suiker is opgelost. Zet de pan terug op het vuur en laat de compote in ca. 5 minuten inkoken. Giet in een maatbeker.
  • Zet de warme en schone potjes op een natgemaakte theedoek. Vul ze met de hete compote. Sluit onmiddellijk met de deksel en ze omgekeerd neer. Laat afkoelen.
  • Maak de kaasdoek (of schone theedoek) nat, wring uit, vouw dubbel en leg in een vergiet. Rasp de schil van de citroen en roer door de yoghurt. Schenk de yoghurt in de kaasdoek en laat in ca. 4 tot 8 uur uitlekken tot dikke room (beoordeel zelf de dikte die je lekker vindt). Breng op smaak met wat suiker. (Proef, en bedenk dat je het eet in combinatie met de gezoete compote!)
  • Schep eerst 1 eetlepel compote in de glaasjes en spuit de hangop erop met een spuitzak.

Meer feestelijke desserts in een glaasje?

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!