Zomerse compote met hangop & Sauternes

Heerlijk romige hangop maak je zelf! Al eens gedaan? Het is heel simpel: je laat volle yoghurt uitlekken tot een smeuïge crème. En dat smaakt fantastisch bij deze home-made compote, gemaakt van een mix van geel zomerfruit als abrikozen, wilde perzik en mango.

We maken meteen wat meer compote. Dit recept is voldoende voor 2 potjes van 500 ml, zodat je ook de hele winter er nog van kan genieten. Het is belangrijk om de schil van de perzik en abrikozen erop te laten zitten, want dit zorgt voor extra veel smaak.

Welke wijn bij zomerse compote met hangop?

Maak het feest helemaal compleet door er een glas Sauternes, Tokaji Aszu of Jurançon bij te schenken. Die mooie zoet/zuur balans van deze twee dessertwijnen past geweldig bij dit zomerse toetje.

10 personen45 minuten + 4 tot 8 uur wachttijd

Ingrediënten

  • 550 gram wilde perzik (met schil)
  • 250 gram mangovruchtvlees
  • 200 gram abrikozen (met schil)
  • 2 el citroensap
  • 2 vanille stokjes, open gesneden
  • 1 el citroenrasp van 1 citroen
  • 300 gram geleisuiker
  • hangop
  • 1 citroen
  • 2 l volle yoghurt
  • 50 gram suiker
  • Extra: 2 schone jampotjes à 500 ml
  • stuk kaasdoek of schone theedoek
  • 10 glaasjes à 150 ml

Stap 1

Eerst de potten + deksels steriliseren. Doe dit op de volgende manier. Was ze uit met heet water en soda (1 eetlepel op 1 liter water). Daarna drogen in een oven op 100 °C.

Stap 2

Snijd het fruit in grove stukjes. Doe in een pan: fruit, citroensap en de vanillestokjes. Breng aan de kook en laat 15 minuten zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en schep de geleisuiker en de citroenrasp erdoor. Roer tot de suiker is opgelost. Zet de pan terug op het vuur en laat de compote in ca. 5 minuten inkoken. Giet in een maatbeker.

Stap 3

Zet de warme en schone potjes op een natgemaakte theedoek. Vul ze met de hete compote. Sluit onmiddellijk met de deksel en ze omgekeerd neer. Laat afkoelen.

Stap 4

Maak de kaasdoek (of schone theedoek) nat, wring uit, vouw dubbel en leg in een vergiet. Rasp de schil van de citroen en roer door de yoghurt. Schenk de yoghurt in de kaasdoek en laat in ca. 4 tot 8 uur uitlekken tot dikke room (beoordeel zelf de dikte die je lekker vindt). Breng op smaak met wat suiker. (Proef, en bedenk dat je het eet in combinatie met de gezoete compote!)

Schep eerst 1 eetlepel compote in de glaasjes en spuit de hangop erop met een spuitzak.

Meer feestelijke desserts in een glaasje?

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *