Kerst dessert

Chocolade taart à la Pavlova (zonder bloem)

Prachtige taart voor chocoholics! Doet een beetje denken aan een Pavlova, maar dan in een winterse versie met chocolade. Onwijs lekker van smaak. Makkelijk om te maken.

Het recept is afkomstig uit het kookboek Tafel voor Twee, maar de taart is groot genoeg voor 6 personen. Schrijfster Bre Graham noemt deze taart een ‘Ingestorte chocoladetaart’, en zij schrijft het volgende in haar intro:

Deze taart is ondanks zijn ‘fouten’ iets prachtigs. Zijn naam komt van het moment waarop je hem uit de oven haalt en – expres – laat vallen, waardoor hij instort. Hij bevat geen bloem en is heel luchtig omdat je opgeklopt eiwit door het deeg spatelt, waar hij krokant en zacht van wordt, zoals een meringue. Aan de buiten is hij krokant, maar van binnen is hij bijna custardachtig. Met net genoeg koffie en vanille om de smaak van de pure chocolade te versterken is dit mijn DROOMTAART.
Bak hem laag in de oven, dat hij rijst als een soufflé en dus ruimte nodig heeft

Welke wijn bij chocolade taart?

Dessertwijn bij een nagerecht met chocolade, dan ligt een PX sherry voor de hand. Die twee vormen een klassieke combinatie. Maar in dit geval combineer je de chocoladetaart met rood fruit, dan is een PX te zwaar. Kies dan een Ruby Port Reserve (of een jonge Vintage Port), want die is zowel fruitig als krachtig. Dat past bij rood fruit, maar ook bij chocolade. Het rode fruit accentueert de fruit-aroma’s in deze Port-soort. Maar ook een glas Franse Banyuls (dit is een rode vin doux naturel uit de Languedoc) is een fantastische combi. Wil je het elegant en licht houden, kies dan voor een Brachetto d’Acqui; een licht mousserende rode wijn uit Noord-Italië met een lekker laag alcohol-percentage.

Chocolade taart à la Pavlovauit het kookboek Tafel voor Twee van Bre Graham

Chocoladetaart à la Pavlova

Bereiding: 1 uur 10 minuten
Krokant van buiten en smeuïg van binnen. Slagroom en rood fruit maken deze droomtaart helemaal af!
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

  • 150 gram gezouten roomboter in blokjes, plus extra voor het invetten
  • 250 gram pure chocolade 70%, in stukjes
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 120 ml sterke koffie
  • 220 gram fijne suiker
  • snufje zout
  • 4 eieren gesplitst

Topping

  • 200 ml slagroom
  • 1 eetlepel poedersuiker plus extra voor eroverheen
  • bosvruchten zoals frambozen bramen en kersen, voor erop

Extra nodig

  • springvorm (20 cm), bakpapier

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor tot 160℃ hetelucht of 180℃ elektrisch. Vet de springvorm in. Verfrommel een vel bakpapier en bekleed de vorm ermee. Het papier moet boven de vorm uitkomen.
  • Laat de boter en chocolade smelten een hittebestendige kom die op een pan met net kokend water staat. Roer de vanille, koffie, suiker en het zout erdoor. Laat het mengsel 10 minuten afkoelen; maak je geen zorgen als het er geschift uitziet - het komt goed.
  • Klop intussen de eiwitten een schone vetvrije kom tot stijve pieken. Zet opzij. Klop met dezelfde mixer de eidooiers een voor een door de gesmolten chocolade. Schep een derde deel van de opgeklopte eiwitten erop en meng die er kort door met de mixer om het beslag wat losser te maken. Schep de rest van de eiwitten er voorzichtig door, waarbij je het beslag zo luchtig mogelijk houdt.
  • Laat het beslag voorzichtig in de beklede springvorm glijden en bak 40 minuten onderin de oven tot de taart is gerezen als een soufflé - in het midden is hij nog zacht maar de randen zijn krokant.
  • De volgende stap gaat misschien in tegen je gevoel, maar haal de taart uit de oven en laat hem 5 centimeter boven het aanrecht los. Hierdoor stort hij in het midden in en krijg je een perfect komvormige taart. Laat de taart in de bakvorm afkoelen en zet hem dan in de koelkast voor een stevige textuur, of bewaar hem tot je gaat eten op kamertemperatuur als je een taart wilt die zacht en plakkerig is van binnen.
  • Klop wanneer je de taart wilt opdienen de slagroom op met de poedersuiker. Schep de room in het midden van de taart. Verdeel het fruit erover en bestrooi eventueel met wat extra poedersuiker.

Het kookboek Tafel voor Twee

Leuk kookboek met snelle recepten voor twee personen. Allemaal makkelijke gerechten waarvoor je niet de hele dag in de keuken hoeft te staan.

Ik publiceerde al eerder een recept uit dit boek: Piccata met kip. Ook een aanrader!

Kip piccata met courgette en citroensaus uit het kookboek Tafel voor Twee van Bre Graham
Kip piccata met courgette en citroensaus

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Tafel voor Twee
Auteur : Bre Graham
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 2301714 1
Prijs : € 24,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer