Iets lekkers bij de koffie? Dat bak je toch zeker zelf! En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Het recept van deze amandelcakejes kreeg ik van mijn vriendin Caroline. Ze zijn sneller gemaakt dan dat je naar de bakker gaat. Binnen een uur staan ze dampend op tafel. Zowel warm als koud echt verleidelijk lekker!
Een andere naam voor deze amandelcakejes is financier; een Franse specialiteit (zie hier het originele recept). Ze lijken op een andere liefde van mij: de schelpvormige madeleines (zie mijn recept). Maar deze cakejes zijn veel simpeler om te maken en nu favoriet hier in huis, zeker als je wat eiwit hebt overgehouden.
Muziek: een prachtige Franse chanson die hier helemaal bij past, gezongen door onze eigen Wende Snijders: Formidable! En zo smaken ook deze heerlijke cakejes.
24 stuks | 20 minuten + 25 minuten baktijd |
Ingrediënten
- 5 eiwitten
- 180 gram (gezouten) roomboter
- 60 gram bloem
- 200 gram poedersuiker
- 120 gram amandelmeel
- rasp van 1 citroen
- extra: 2 mini-muffinplaten met 12 holtes, ingevet
Stap 1
Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de mini-muffinplaten met 12 holtes in (Heb je maar 1 plaat, dan moet je 2x bakken). Bestuif met een beetje bloem en schud het teveel eruit.
Stap 2
Doe de eiwitten in een kleine kom en klop een beetje schuimig met een vork. Smelt de roomboter in een steelpan zachtjes op laag vuur.
Stap 3
Zeef de bloem boven een beslagkom. Voeg de suiker en amandelmeel toe en schep door elkaar. Roer erdoor: de eiwitten, gesmolten boter en citroenrasp. Overdoen in een maatbeker (of in een spuitzak), dat voorkomt dat je beslag morst naast de holtes. Vul de holtes in de muffinplaat tot net onder de rand. Bak de cakejes in ca. 25 – 30 minuten goudbruin. Controleer of ze gaar zijn door met een satéprikker in het midden te steken. Als die er schoon uitkomt zijn de cakejes gaar. Neem de cakejes uit de oven en laat ca. 5 minuten in de vorm afkoelen. Haal ze vervolgens uit de vorm en laat verder afkoelen.
Stap 4
Bestrooi de afgekoelde cakejes met poedersuiker. Je kunt de cakejes ca. 2 à 3 dagen bewaren in een goed afgesloten trommel.
INTERESSE GEWEKT?
Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.
BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST
Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!