Kerst dessert

Chocolade ijstaartje met een ‘knak’

Ken je het magazine delicious? Vast wel, zeker als je een foodie bent. Opnieuw hebben ze dit jaar twee prachtige kerstnummers gemaakt. Uit magazine ‘XL kerstkoken deel 2’ mocht ik een recept publiceren. Ik koos voor dit mini ijstaartje met verschillende soorten chocolade. Delicious noemt dit Choc, chocvol; een culinaire variatie op de Viennetta taart. Het is een lust voor het oog en wow, onwaarschijnlijk lekker. Hiermee steel je de show!

Zoals ik doe met alle recepten op I Love Food & Wine, moest ook dit recept eerst getest worden vóór publicatie. Aanvankelijk leek dit een simpel recept, maar dat viel wel wat tegen. Het vereist toch wat precisie en ook de ingrediënten zijn misschien wat lastiger te verkrijgen dan gedacht. Daarom geef ik wat extra alternatieven, zodat het makkelijker wordt als je je inkopen gaat doen.

Alternatieve ingrediënten

Mini ijstaartje met chocolade Ijstaarten met een knak 12-23 R Dosia Brewer F Saksia van Osnabrugge S Marijn Visser FST Martine SteenstraDe witte chocolade met rice krispies was op het moment van testen uitverkocht, dus ik koos, bij Albert Heijn, voor de repen Nestlé Crunch. Dit ging ook uitstekend.

Ook de feestelijke chocoladebolletjes die je op de Delicious-foto ziet waren bij AH nog niet verkrijgbaar. Als alternatief kun je ook een mix gebruiken van: echte pure chocolade chunks (Hagelsway, broodbeleg) + decoratie parels goud (Excellent), zoals ik heb gedaan. Andere mogelijkheden zijn de AH Excellent chocolade kerstmix of de AH Excellent sterrenmix (goud en wit).

 

Zelfgemaakte witte chocolade flikjes met pure chocolade chunks en goudparels
Zelfgemaakte witte chocolade flikjes met pure chocolade chunks en goudparels

 

Goudspray op tijd bestellen

Uiteraard maak je je dessert helemaal af als je ook de goudspray kunt vinden bij Albert Heijn. Maar ook Xenos verkoopt een goudspray als taartdecoratie. Bestel anders online. Maar ook zonder goudspray ziet het dessert er nog steeds fantastisch uit.

Een dessert voor chocoholics

Welke wijn bij mini ijstaartje met chocolade?

Bij zo’n ijstaartje bomvol chocolade passen verschillende versterkte wijnen. Denk aan rode tawny port, de zoetere Madeira’s of een Maury (Banyuls) uit de Languedoc. Maar ook witte versterkte wijnen uit de Languedoc combineren goed, zoals een Muscat de Frontignan of Muscat Baumes de Venise.

Mini ijstaartje met chocolade Ijstaarten met een knak 12-23 R Dosia Brewer F Saksia van Osnabrugge S Marijn Visser FST Martine Steenstra

Mini ijstaartje met chocolade

Voorbereiding: 45 minuten
Bereiding: 4 uur
Totaal: 4 uur 45 minuten
Iedereen kent de Viennetta ijstaart. Heerlijke laagjes romig ijs met de ‘knak’ als je hem aansnijdt. Met dit recept van Delicious maak je je eigen versie, van stracciatella-ijs en chocolade-ijs. De ‘knak’ is afkomstig van zelfgemaakte witte chocolade-flikjes. Verrassend lekker!
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 200 gram crispy witte chocolade met rice krispies, fijn gehakt
  • 8 eetlepels chocolade kerstmix Excellent + extra voor erover
  • 120 gram stracciatella-ijs
  • 120 gram pure-chocolade-ijs*
  • 1 theelepel kaneelpoeder

Garnering

  • 4 chocolade-macarons
  • goudspray

Extra nodig

  • bakpapier, 4 kookringen van 7 cm Ø (of ramekins), zeefje

Bereiding
 

  • Teken op bakpapier 8 rondjes van 7 cm Ø met behulp van de kookring. Draai het vel om.
  • Doe ¾ deel van de witte chocolade in een hittebestendige kom (of pan) en zet op een (andere) pan met een laagje kokend water. De bodem van de kom mag het water niet raken. Laat de witte chocolade smelten. Neem de kom van de pan en voeg de rest van de witte chocolade toe. Roer tot alles is gesmolten. Zet de kom terug op de pan met het warme water, maar houd het vuur uit. (Zo blijft de chocolade enigszins ‘vloeibaar’.)
  • Bestrijk de 8 rondjes zo dun mogelijk met gesmolten chocolade en bestrooi
  • met de helft van de chocoladebolletjes (of een van de andere genoemde alternatieven). Laat helemaal afkoelen en leg in de koelkast om te laten opstijven.
  • Laat de ijssoorten in de koelkast iets zachter worden. Maak intussen 4 stroken bakpapier van 6 cm hoog. Vet de kookringen licht in met boter en bekleed de kookringen met het bakpapier, zodat het boven de ring uitkomt. Zet de kookringen in een met bakpapier beklede schaal die in de vriezer past.
  • Leg telkens een rondje chocolade in de kookringen en verdeel 1 eetlepel van het straciatella-ijs erover. Bestrooi, met behulp van een zeefje, een snufje kaneel erover.
  • Verdeel 1 eetlepel van het chocolade-ijs erover. Dek af met een chocoladerondje.
  • Herhaal deze laagjes nogmaals (bovenste laag is chocolade-ijs). Laat de taartjes in de vriezer in ± 4 uur, maar liever een hele nacht weer bevriezen.
  • Neem uit de vriezer, verwijder het bakpapier en zet elk ijstaartje op een bord. Versier met de resterende chocoladebolletjes, chocolade-macarons en garneer met wat goudspray.
  • TIP Je kunt de ijstaart een paar dagen eerder maken. Bewaar in de vriezer.
  • Garneer 15 min. voor serveren.

Notities

TIP Je kunt de ijstaart een paar dagen eerder maken. Bewaar in de vriezer. Garneer 15 min. voor serveren.
* Ik gebruikte Haagen Dazs Belgian Chocolate ijs (460 ml)

Credit: recept dosia brewer fotografie saskia van osnabrugge styling marijn visser foodstyling martine steenstra

Benieuwd naar meer heerlijke kerstrecepten van delicious?
Je kunt nog een kerstnummer bestellen in hun webshop.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept