Ik ben dol op tarte tatin; het omgekeerde Franse appeltaartje! Normaal gesproken maak ik hem op de traditionele manier; in zo’n speciale vorm van Le Creuset. Maar het kan ook anders. Dit is de snelle en slimme versie, uit het kookboekje van tv-kok Danny Jansen. Geen karamel van suiker, maar als uitgangspunt gebruik je appelstroop. Bovendien is deze eenpersoons-versie is ook lekker makkelijk en super schattig om te zien. Bolletje roomijs erbij en in 20 minuten staat je verrukkelijke tarte tatin op tafel.
Tarte tatin is een appeltaartje dat op z’n kop wordt gebakken. Per toeval ontdekt in 1889 door de zusjes Stéphanie en Caroline Tatin uit het Franse dorpje Lamotte-Beuvron.
Welke wijn bij tarte tatin?
Bij zo’n heerlijk warm appeltaartje met karamelsaus en een knapperige bodem schenk je een dessertwijn met voldoende zoetheid. Denk aan een Franse Muscat Baumes de Venise of Muscat de Rivesaltes. Maar ook een Sauternes sluit lekker aan op de frisse appelsmaak. Evenals een Riesling Beerenauslese of een zoete Chenin blanc. Wil je het lichter houden, dat kan ook. Een appelcider met een frisse appelsmaak en lager alcohol is ook een goede keus.
Mini tarte tatin: the easy way
Ingredienten
- 4 kleine friszure appels Granny Smith
- 4 plakjes roomboter bladerdeeg ontdooid
- 2 eetlepels boter
- 4 eetlepels appelstroop
Erbij
- 4 bolletjes roomijs
- Poedersuiker
- Slagroom
Extra nodig
- 4 lage ovenschaaltjes of taartvormpjes ø 10cm
Bereiding
- Laat de bladerdeeg plakjes in ca. 10 minuten op het aanrecht ontdooien. Verwarm de oven op 180 °C. Smeer de bakvormpjes in met roomboter.
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen (gebruik eventueel een appeldeler om nette partjes te maken). Snijd de appelpartjes in dunne schijfjes (2 à 3 mm). Verwarm in een pannetje de appelstroop zodat deze vloeibaar wordt. Verdeel dit over de bakvormpjes.
- Leg de appelschijfjes dakpansgewijs in de appelstroop. Prik de bladerdeegplakjes in met een vork. Leg ze op de appelschijfjes en stop het teveel aan bladerdeeg om de appel in de vorm. Bak de tarte tatin ca. 20 minuten in de oven. Zet de oven de laatste 5 minuten de oven op 225 °C.
- Laat de taartjes een beetje afkoelen (niet langer dan 10 minuten!). Leg de bordjes op de vorm en draai dan in één keer om. Pas op: de appelstroop is heet. Bestrooi de tarte tatins met poedersuiker. Schep er een bolletje roomijs op. Lekker met stijf geslagen slagroom. Dat wordt smullen!
TIP voor het bakken van mini tarte tatin
Leg onderin de oven zilverpapier, want de karamel kan wat uit de vormpjes komen tijdens het bakken. Zo houd je je oven schoon.
Het kookboek
Handzaam kookboekje met 50 desserts. Onderverdeeld in de hoofdstukken Klassiek, Feestelijk, Fruitig, Chocolade & karamel, Oud-Hollands en IJs. Dus voor ieder wat wils.
Bestellen kun je hier:
Titel : Masterclass – Desserts
Auteur : Danny Jansen
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 90 488 4228 5
Prijs : € 21,99
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Fotocredit: © Saskia Lelieveld en de auteursfoto © Ingrid Hofstra.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen