Uit het kookboek ‘Share’ komt dit recept van een perfecte tiramisu. In het intro vertelt schrijfster Natascha Boudewijn: “Roberto, de vriend van Juliëtte, de fotografe van dit boek, komt net als zij uit Imperia. Dit is een toeristisch nog onontdekte en prachtige streek in Ligurië. Roberto is kok en kookt ook voor de gasten van het kookatelier van tijd tot tijd de sterren van de hemel. Hij maakt dan graag seizoensrecepten die hij van zijn moeder en oma heeft gekregen, hoewel hij daar vaak weer een eigen twist aan geeft. Zo ook in deze tiramisu, waarbij hij de eiwitten eerst stijf klopt, waardoor het normaliter wat zware dessert nu een heerlijk lichte luchtigheid krijgt.”
En inderdaad; deze versie is heerlijk luchtig. Bovendien erg simpel om te maken en de presentatie in kleine glaasjes is supergezellig. We hebben het recept toch nog iets aangepast, zodat mislukken helemaal is uitgesloten!
Welke wijn bij Tiramisu?
Deze tiramisu smaakt luchtig en romig met op de achtergrond de koffiesmaak. Hier passen diverse zoete dessertwijnen bij waarin soms ook aroma’s van koffie en noten te ontdekken zijn; denk aan Malmsey Madeira, Tawny port, Vin Santo of PX-sherry. Maar ook een Sauternes of Tokji Aszú combineert goed, want die sluit goed aan op het romige element.
Tiramisu van Roberto
Ingredienten
- 100 ml sterke espresso afgekoeld
- 1 eetlepel cognac
- 3 eieren
- zout
- 60 gram suiker
- 250 gram mascarpone beetje losgeroerd
- 9 lange vingers
- cacao of blokje pure chocolade
Extra nodig
- 6 glaasjes van 150 ml
Bereiding
- Espresso zetten en laten afkoelen. Cognac erdoor roeren
- Scheid de eieren in twee mengkommen, in de ene kom de eiwitten en in de andere kom de dooiers. Klop eerst de eiwitten met een snufje zout en de helft van de suiker stijf tot het pieken vormt.
- Klop in de andere kom de eidooiers met de andere helft van de suiker in 5 minuten (met mixer) tot een licht mengsel. Roer de mascarpone erdoor en meng tot een smeuïge massa. Spatel voorzichtig de eiwitten erdoor. Overdoen in maatbeker.
- Breek de lange vingers in vier stukjes, zodat ze op de bodem van de glaasjes kunt leggen ( 1 1/2 vinger per glas). Verdeel de koffie overheen. Bedek met het mascarpone-ei-mengsel. Zet minimaal 2 uur in de koelkast om op te laten stijven. Strooi vlak voor het opdienen de cacao erover, of nog beter schaaf er pure chocolade over.
Bestellen? Dat kan hier:
Het kookboek
In het inspirerende kookboek ‘Share’ deelt Natascha Boudewijn de lekkerste recepten uit verschillende streekkeukens van Europa en het Midden-Oosten. Natascha is een zeer creatief auteur en kok. Ze heeft een eigen kookatelier in een oude, gerenoveerde bollenschuur, midden in de Randstad. Volg de seizoenen via haar blog Greendelicious.
Titel: Share
Auteur: Natascha Boudewijn
Uitgever Becht
ISBN nummer 978 90 230 1479 9
Prijs € 27,95
Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief. En binnenkort komt het recept uientartelettes online!
fotocredit: Juliëtte van Eijsden
Zorgeloze kerst zonder stress? Dat kan! 🎄
Download 'm nu!
Ontdek ons Stressvrije Kerst e-book – jouw ultieme gids voor een ontspannen kerstdiner! Met 5 complete kerstmenu’s, handige werkplannen per dagdeel, wijnsuggesties en slimme tips om kerststress te vermijden.
Plus: 10% korting op de bijpassende wijnen van kwaliteitsimporteur QV Select! Mis deze kans niet om van jouw kerst een onvergetelijke en ontspannen feestdag te maken.
Bestel 'm direct!