Voor het weekend

Tiramisu van Roberto

Recept makkelijk dessert: Tiramisu van Robert waarbij hij de eiwitten eerst stijf klopt, waardoor het heerlijk luchtig wordt. Erg simpel om te maken en in een glas is het een gezellig toetje #tiramisu #dessert #toetje
Recept makkelijk dessert: Tiramisu van Robert waarbij hij de eiwitten eerst stijf klopt, waardoor het heerlijk luchtig wordt. Erg simpel om te maken en in een glas is het een gezellig toetje #tiramisu #dessert

Uit het kookboek ‘Share’ komt dit recept van een perfecte tiramisu. In het intro vertelt schrijfster Natascha Boudewijn: “Roberto, de vriend van Juliëtte, de fotografe van dit boek, komt net als zij uit Imperia. Dit is een toeristisch nog onontdekte en prachtige streek in Ligurië. Roberto is kok en kookt ook voor de gasten van het kookatelier van tijd tot tijd de sterren van de hemel. Hij maakt dan graag seizoensrecepten die hij van zijn moeder en oma heeft gekregen, hoewel hij daar vaak weer een eigen twist aan geeft. Zo ook in deze tiramisu, waarbij hij de eiwitten eerst stijf klopt, waardoor het normaliter wat zware dessert nu een heerlijk lichte luchtigheid krijgt.”

En inderdaad; deze versie is heerlijk luchtig. Bovendien erg simpel om te maken en de presentatie in kleine glaasjes is supergezellig. We hebben het recept toch nog iets aangepast, zodat mislukken helemaal is uitgesloten!

Welke wijn bij Tiramisu?

Deze tiramisu smaakt luchtig en romig met op de achtergrond de koffiesmaak. Hier passen diverse zoete dessertwijnen bij waarin soms ook aroma’s van koffie en noten te ontdekken zijn; denk aan Malmsey Madeira, Tawny port, Vin Santo of PX-sherry. Maar ook een Sauternes of Tokji Aszú combineert goed, want die sluit goed aan op het romige element.

Recept makkelijk dessert: Tiramisu van Robert waarbij hij de eiwitten eerst stijf klopt, waardoor het heerlijk luchtig wordt. Erg simpel om te maken en in een glas is het een gezellig toetje #tiramisu #dessert

Tiramisu van Roberto

Voorbereiding: 15 minuten
Koeltijd 2 uur
Totaal: 2 uur 15 minuten
Laat je meeslepen door Roberto's interpretatie van een klassieker: zijn onweerstaanbare tiramisu. Een perfecte balans van romige lagen en koffie-essentie, dit dessert is een ware traktatie voor de zintuigen.
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

 • 100 ml sterke espresso afgekoeld
 • 1 eetlepel cognac
 • 3 eieren
 • zout
 • 60 gram suiker
 • 250 gram mascarpone beetje losgeroerd
 • 9 lange vingers
 • cacao of blokje pure chocolade

Extra nodig

 • 6 glaasjes van 150 ml

Bereiding
 

 • Espresso zetten en laten afkoelen. Cognac erdoor roeren
 • Scheid de eieren in twee mengkommen, in de ene kom de eiwitten en in de andere kom de dooiers. Klop eerst de eiwitten met een snufje zout en de helft van de suiker stijf tot het pieken vormt.
 • Klop in de andere kom de eidooiers met de andere helft van de suiker in 5 minuten (met mixer) tot een licht mengsel. Roer de mascarpone erdoor en meng tot een smeuïge massa. Spatel voorzichtig de eiwitten erdoor. Overdoen in maatbeker.
 • Breek de lange vingers in vier stukjes, zodat ze op de bodem van de glaasjes kunt leggen ( 1 1/2  vinger per glas). Verdeel de koffie overheen. Bedek met het mascarpone-ei-mengsel. Zet minimaal 2 uur in de koelkast om op te laten stijven. Strooi vlak voor het opdienen de cacao erover, of nog beter schaaf er pure chocolade over.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover ShareHet kookboek
In het inspirerende kookboek ‘Share’ deelt Natascha Boudewijn de lekkerste recepten uit verschillende streekkeukens van Europa en het Midden-Oosten. Natascha is een zeer creatief auteur en kok. Ze heeft een eigen kookatelier in een oude, gerenoveerde bollenschuur, midden in de Randstad. Volg de seizoenen via haar blog Greendelicious.

Titel:   Share 
Auteur: Natascha Boudewijn
Uitgever Becht
ISBN nummer 978 90 230 1479 9
Prijs € 27,95

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je aan voor de nieuwsbrief. En binnenkort komt het recept uientartelettes  online!

fotocredit: Juliëtte van Eijsden