‘Koken met de bakplaat’; dit onderwerp is vooral door de Britse Rukmini Iyer groot gemaakt. Na 6 kookboeken in deze stijl, laat ze nu haar Indiase roots spreken. Haar nieuwste kookboek heet India Express en is een lofzang op haar ouders. Deze zeebaars met krokante kruidenlaag is echt onwijs lekker!!! In feite ook een bakplaat-gerecht. Wij aten er de chana masala bij van sterrenkok Soenil Bahadoer. Een culinair feestje!
‘Dit recept is geïnspireerd op de klassieke Bengaalse ‘fish fry’, waarbij vis in een lekkere combinatie van knoflook, gember, koriander, chilipeper en limoen wordt gemarineerd voordat hij gepaneerd worden’, vertelt Rukmini in haar intro. ‘Ik heb er een ovenversie van gemaakt.’
In het boek is dit een recept voor 4 personen met 8 zeebaarsfilets. Ik maakte dit recept voor 2 personen. Dat is eigenlijk iets eenvoudiger, omdat de zeebaarsfilets dan wat makkelijk in je koelkast passen. De rest van de kruidenpasta vries je dan in. Dan ben je de volgende keer lekker snel klaar!
Welke wijn bij zeebaars uit de oven?
De vis is lekker gekruid met een krokante, kruidige bovenlaag. Je kunt de groene peper met of zonder pitjes gebruiken. Maar ook met pitjes is de pittigheid zeker niet te veel! Wij dronken hier een Portugese rosé bij met voldoende body en ruime fruitaroma’s. Dat paste als een bus!
Perfecte Wijn & Spijs combinatie: Eet rosé uit Alentejo
€ 16,97Dit is echt een Portugese rosé van formaat. De vrouwelijke wijnmaakster Joana Roque do Vale weet wat ze doet. Ze gebruikt geen inheemse druiven, maar syrah. Dat resulteert in een prachtige diepgekleurde rosé. Die kleur zet zich door in geur en smaak. Rijk, rijp en complex. Maar de aandronk is toch zacht en rond. Dan in tweede instantie komen de complexe smaken van rijpe fruittonen (zoete sinaasappel en abrikoos), wat gember en goede zuren. Dat past bij deze zeebaars met krokante kruidige bovenlaag.
Ingredienten
Kruidenpasta
- ¼ ui (25 gram)
- 1 groene chilipeper met pitjes
- 2 teentjes knoflook
- 2,5 cm verse gember geschild (6 gram)
- 1 theelepel kaneel
- Pitjes uit 3 kardemompeulen
- 3 kruidnagels
- 4 zwarte peperkorrels
- ½ theelepel zeezoutvlokken
- 10 gram verse koriander
- 2 eetlepels limoensap
Voor de vis
- 8 zeebaarsfilets
- 60 panko broodkruimels Japans paneermeel
- 1 eetlepel olie
- Partjes limoen
Extra nodig
- blender of hakmolen van de staafmixer
Bereiding
- Doe alle ingrediënten voor de kruidenpasta in een kleine blender of hakmolen van de staafmixer. Hak fijn tot je een dik, groen mengsel hebt.
- Leg de zeebaars op een plank (die in koelkast past) die bekleed is met bakpapier. Verdeel de kruidenpasta over de vis, dek af en plaats ca. 1 tot 2 uur in de koelkast.
- Ga verder met koken ca. 20 minuten voordat je aan tafel wilt gaan.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Verdeel de panko over een bakplaat en roer de olie en snuf zout erdoor. Goed uitspreiden. Zet de bakplaat in de oven en laat de broodkruimels in ca. 10 minuten goudbruin worden. Haal uit de oven.
- Haal de vis uit de koelkast en schuif met bakpapier van plank naar bakplaat. Druk de goudbruine panko-broodkruimels op de vis, ca. 1 eetlepel per zeebaarsfilet. Bak de zeebaars in ca. 15 minuten tot de vis net gaar is. Bestrooi eventueel met zeezoutvlokken. Dien op met partjes limoen.
Notities
Het kookboek India Express
De Britse Rukmini Iyver (foodsylist en receptontwikkelaar) heeft al vele kookboeken op haar naam staan. Vooral het koken in de oven met een bakblik/braadslede is haar specialiteit. Zowel De groene bakplaat als De snelle bakplaat zijn enorme successen. Haar nieuwste kookboek heet India Express met 75 verleidelijke recepten waarmee je eenvoudig en snel een heerlijke Indiase maaltijd op tafel zet. De meeste recepten zijn vega.
Bestellen kun je hier:
Titel : India Express
Auteur : Rukmini Iyer
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1700 4
Prijs : € 24,99
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer
Geef een antwoord