Voor het weekend

Indiase zeebaars uit de oven

‘Koken met de bakplaat’; dit onderwerp is vooral door de Britse Rukmini Iyer groot gemaakt. Na 6 kookboeken in deze stijl, laat ze nu haar Indiase roots spreken. Haar nieuwste kookboek heet India Express en is een lofzang op haar ouders. Deze zeebaars uit de oven met krokante kruidenlaag is echt onwijs lekker!!! In feite ook een bakplaat-gerecht. Wij aten er de chana masala bij van sterrenkok Soenil Bahadoer van restaurant De Lindehof. Een culinair feestje!

Rukmini Iyer + moeder
Rukmini met haar moeder

Dit recept is geïnspireerd op de klassieke Bengaalse ‘fish fry’, waarbij vis in een lekkere combinatie van knoflook, gember, koriander, chilipeper en limoen wordt gemarineerd voordat hij gepaneerd worden’, vertelt Rukmini in haar intro. ‘Ik heb er een ovenversie van gemaakt.’

Wat is zeebaars en wanneer kun je dit kopen?

Zeebaars is een populaire vissoort, vanwege zijn fijne, witte vlees dat zowel stevig als sappig is. Deze vissoort leeft voornamelijk in de zoute wateren van de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee, maar komt ook voor in de Noordzee. Zeebaars kan zowel wild gevangen worden als gekweekt. De gekweekte variant wordt vaak aangeboden onder de naam ‘dorade royale‘. 

Niet in de supermarkt

Helaas is zeebaars niet te koop in de supermarkt. Dus je moet ervoor naar de vis-speciaalzaak. Wat betreft de beschikbaarheid, is zeebaars het hele jaar door te verkrijgen, mede dankzij de kweekprogramma’s die voor een constante aanvoer zorgen. Echter, de beste periode om wilde zeebaars te kopen is meestal van late lente tot vroege herfst, omdat ze in deze maanden actiever zijn en vaak in grotere hoeveelheden gevangen worden. Dit kan enigszins variëren afhankelijk van de regio en de weersomstandigheden.

Ook voor twee personen

In het kookboek is dit een recept voor 4 personen met 8 zeebaarsfilets. Ik maakte dit recept voor 2 personen. Dat is eigenlijk iets eenvoudiger, omdat de zeebaarsfilets dan wat makkelijk in je ovenschaal passen. Maak wel gewoon de totale hoeveelheid van de kruidenpasta en vries de helft in.  Dan ben je de volgende keer lekker snel klaar!

Welke wijn bij zeebaars uit de oven?

De vis is lekker gekruid met een krokante, kruidige bovenlaag. Je kunt de groene peper met of zonder pitjes gebruiken. Maar ook met pitjes is de pittigheid zeker niet te veel! Wij dronken hier een Portugese rosé bij met voldoende body en ruime fruitaroma’s. Dat paste als een bus!

Perfecte Wijn & Spijs combinatie: Eet rosé uit Alentejo

€ 16,97

Dit is echt een Portugese rosé van formaat. De vrouwelijke wijnmaakster Joana Roque do Vale weet wat ze doet. Ze gebruikt geen inheemse druiven, maar syrah. Dat resulteert in een prachtige diepgekleurde rosé. Die kleur zet zich door in geur en smaak. Rijk, rijp en complex. Maar de aandronk is toch zacht en rond. Dan in tweede instantie komen de complexe smaken van rijpe fruittonen (zoete sinaasappel en abrikoos), wat gember en goede zuren. Dat past bij deze zeebaars met krokante kruidige bovenlaag.

Zeebaars uit de oven van Rukini Iyer uit haar kookboek India Express

Indiase zeebaars uit de oven

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 1 uur
marineertijd 30 minuten
Totaal: 1 uur 45 minuten
Verrassend stukje zeebaars uit de oven. Krokant en kruidig. Serveer met een boterige witte rijst en chana masala oftewel kikkererwten curry.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

Kruidenpasta

  • ¼ ui (25 gram)
  • 1 groene chilipeper met pitjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 2,5 cm verse gember geschild (6 gram)
  • 1 theelepel kaneel
  • Pitjes uit 3 kardemompeulen
  • 3 kruidnagels
  • 4 zwarte peperkorrels
  • ½ theelepel zeezoutvlokken
  • 10 gram verse koriander
  • 2 eetlepels limoensap

Voor de vis

  • 8 zeebaarsfilets
  • 60 panko broodkruimels Japans paneermeel
  • 1 eetlepel olie
  • Partjes limoen

Extra nodig

  • blender of hakmolen van de staafmixer

Bereiding
 

  • Doe alle ingrediënten voor de kruidenpasta in een kleine blender of hakmolen van de staafmixer. Hak fijn tot je een dik, groen mengsel hebt.
  • Leg de zeebaars op een plank (die in koelkast past) die bekleed is met bakpapier. Verdeel de kruidenpasta over de vis, dek af en plaats ca. 1 tot 2 uur in de koelkast.
  • Ga verder met koken ca. 20 minuten voordat je aan tafel wilt gaan.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C. Verdeel de panko over een bakplaat en roer de olie en snuf zout erdoor. Goed uitspreiden. Zet de bakplaat in de oven en laat de broodkruimels in ca. 10 minuten goudbruin worden. Haal uit de oven.
  • Haal de vis uit de koelkast en schuif met bakpapier van plank naar bakplaat. Druk de goudbruine panko-broodkruimels op de vis, ca. 1 eetlepel per zeebaarsfilet. Bak de zeebaars in ca. 15 minuten tot de vis net gaar is. Bestrooi eventueel met zeezoutvlokken. Dien op met partjes limoen.

Notities

Lekker met boterige witte rijst en chana masala (kikkererwten curry).

Het kookboek India Express

De Britse Rukmini Iyver (foodsylist en receptontwikkelaar) heeft al vele kookboeken op haar naam staan. Vooral het koken in de oven met een bakblik/braadslede is haar specialiteit. Zowel De groene bakplaat als De snelle bakplaat zijn enorme successen. Haar nieuwste kookboek heet India Express met 75 verleidelijke recepten waarmee je eenvoudig en snel een heerlijke Indiase maaltijd op tafel zet. De meeste recepten zijn vega.

Bestellen kun je hier:

Titel : India Express
Auteur : Rukmini Iyer
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1700 4
Prijs : € 24,99

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept