Meatless Monday

Parelgort risotto met geroosterde biet en mierikswortel

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Mooie rode risotto met bietjes; er staan al diverse varianten op mijn website. Maar deze parelgort risotto is helemaal bijzonder. Je gebruikt namelijk geen risottorijst, maar parelgort. Het is een recept uit het vegetarische kookboek Green van de Britse Elly Pear. Dat leek interessant.

Parelgort, parelgerst of parelcouscous?

Portret Elly Pear

Parelgort heeft uitleg nodig. Het is namelijk niet volop verkrijgbaar in de supermarkt. Wat je wel kunt kopen is parelgerst of parelcouscous. Maar dit is niet hetzelfde. Parelgerst is in feite de volkoren variant van parelgort. Dus je kunt wel parelgerst gebruiken, maar dan ontstaat een risotto met extra veel bite (ook gezonder!). Parelgort is de geslepen variant van parelgerst en is fantastisch om te gebruiken in een risotto. Parelgort heeft net iets meer bite dan risottorijst.

Ook hebben we dit recept uitgetest met parelcouscous omdat dit ook goed verkrijgbaar is in de supermarkt. De risotto wordt dan wat romiger; dat vonden wij lekkerder. Parelcouscous is in 20 minuten goed.

Welke wijn bij parelgort risotto met bietjes?

Het is smeuïge risotto waarin je duidelijk aardse bietjes, pittige mierikswortel en het notige van de amontillado sherry proeft. Drink hier een glaasje amontillado (je hebt hem toch staan) bij, want dat verdiept de smaak van de risotto. Maar een glas Pinot Noir zal het zeker ook goed doen. Die benadrukt de aardsheid in de risotto. Kies dan wel voor een Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld, want die zijn ronder en rijper van smaak. Dat sluit weer aan op het smeuïge van de risotto.

Parelgort risotto van biet en mierikswortel uit het kookboek Green van Elly Pear
Parelgort risotto met geroosterde biet
Voorbereiding: 45 min
Oventijd 1 uur
Totaal: 1 uur 45 min
Mooie felgekleurde risotto met veel interessante smaken. Kun je geen parelgort vinden, gebruik dan risottorijst of parelcouscous.
Aantal 4 personen

Ingredienten
  

  • 4 niet te grote rauwe rode bieten ca. 500 gram
  • olijfolie
  • 2 eetlepels mierikswortel potje
  • 75 gram gezouten boter
  • 1 stengel bleekselderij fijngesneden
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 750 ml groentebouillon gemaakt van 750 ml kokend water en 1 groentebouillontablet
  • 250 gram parelgort*
  • 150 ml amontillado sherry
  • 50 gram geraspte pecorino
  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
  • erwtenscheuten of microgroenten voor de garnering

Extra nodig

  • keukenmachine

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Was de rode bieten (je hoeft ze niet te schillen). Wrijf de bieten in met wat olijfolie en wikkel ze losjes in aluminiumfolie. Rooster ze 1 uur in het midden van de oven of tot ze zacht zijn. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Verwijder de aluminiumfolie zodra de bieten zijn afgekoeld en wrijf de velletjes eraf (trek rubberen handschoenen aan) of schil ze. Verdeel de bieten in twee porties. Snijd de ene portie in blokjes van 5 mm. Pureer de andere helft met de mierikswortelpasta in de keukenmachine.
  • Begin pas 30 minuten voordat je aan tafel gaat met het maken van de risotto, omdat hij meteen moet worden geserveerd.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie en 25 g van de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de selderij en sjalotten toe. Dek de pan af en fruit de groenten 5 minuten tot de selderij zacht is en de sjalotten glazig zijn. Roer alles regelmatig even door. Schenk intussen de groentebouillon in een andere pan en breng hem aan de kook.
  • Strooi de parelgort in de pan bij de selderij en sjalotten. Roer alles goed door, zodat elke korrel met een laagje vet is bedekt. Draai het vuur middelhoog tot hoog, schenk de sherry in de pan en laat het geheel al roerend zo’n 3 minuten zachtjes doorkoken, tot alle sherry is verdampt. Draai het vuur daarna weer wat lager. Schenk de groentebouillon lepel voor lepel en al roerend bij de parelgort. Voeg de volgende lepel bouillon pas toe als de vorige volledig is opgenomen. Ga hiermee door tot de parelgort beetgaar is (zacht, maar met een bite). Dit duurt ongeveer 20-25 minuten.
  • Voeg de bietenpuree, bietenblokjes en kaas toe en roer alles goed door elkaar. Proef en breng de risotto eventueel op smaak met zout en peper. Roer ten slotte de overgebleven 50 g boter door de risotto. Verdeel de risotto over vier kommen en garneer met de erwtenscheuten of microgroenten.

Nog een idee nodig met parelgort? Kijk naar dit recept van gortotto met prei

Het kookboek

Aantrekkelijk kookboek met vegetarische en vegan gerechten. Geschreven door de Britse bestsellerauteur Elly Pear. Ze laat zien dat vegetarisch koken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. In Green vind je meer dan 100 eenvoudige recepten voor iedereen die plantaardig maar bovenal lekker wil eten, voor elke dag van de week.

Bestellen kun je hier:

Titel :Green
Auteur : Elly Pear
Uitgever : Uitgeverij Spectrum
ISBN : 978 90 003762 4
Prijs : € 25,-

 

 

 

 

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

BEWAAR DIT RECEPT OP PINTEREST!

Wil je dit recept opslaan zodat je ‘m later makkelijk terug kunt vinden? Bewaar deze foto dan op een van je Pinterest borden.

Gezond, smeuïg, vegetarisch en waanzinnig lekker; dat is deze risotto van parelgort met geroosterde bietjes, mierikswortel en amontillado sherry. Recept van de Britse Elly Pear. Je kunt de parelgort probleemloos vervangen door risottorijst of parelcouscous. De rauwe bietjes rooster je zelf in de oven, zo worden ze overheerlijk. Combineer met een glas Pinot Noir. Lees het gezonde risotto recept op mijn website. Risotto recepten | culinaire vegetarische recepten| bietjes

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept