Hollandse klassieker

Mijn Hollandse erwtensoep

Winterse Hollandse erwtensoep; oh wat is dat lekker! Geïnspireerd door de cover van de allerlaatste AllerHande; ben ik opnieuw mijn eigen recept van Hollandse erwtensoep gaan maken. Deze versie wil ik jullie niet onthouden. Het lijkt natuurlijk allemaal heel erg op elkaar. Maar die kleine verschillen maken het toch net even anders. En net als mijn moeder voeg ik, behalve rookworst, ook verse worst toe aan mijn soep. Heerlijk!

Welke wijn bij Hollandse erwtensoep?

Kies bij deze dikke smeuïge erwtensoep met worst een verfrissende witte wijn met rond karakter, zoals Grüner Veltliner, Pinot Gris of Sauvignon Blanc uit de nieuwe wereld.

Hollandse Erwtensoep van Jolande

Mijn Hollandse erwtensoep

Bereiding: 1 uur 30 minuten
Totaal: 1 uur 30 minuten
Traditionele Hollandse erwtensoep voor winterse dagen. Ik maak hem zoals mijn moeder altijd deed. Met rookworst en saucijzen. Dubbel zo lekker!
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

  • 500 gram spliterwten
  • 400 gram schouderkarbonades
  • 1 speklapje
  • 3 uien
  • 1 winterwortel
  • 2 preien
  • 1 kleine knolselderij
  • 2 aardappelen
  • 1 rookworst à 250 gram
  • 3 vleesbouillontabletten
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 2 saucijzen
  • bladselderij

Bereiding
 

  • In zeef erwten wassen. In pan doen: erwten, 2 liter koud water, karbonades zonder bot en speklapje. Aan de kook brengen en het schuim regelmatig van de soep afscheppen. Erwten in ca. 1 uur zachtjes koken. Regelmatig even roeren om aanbranden te voorkomen.
  • Intussen uien pellen en snipperen. Wortel schillen, wassen in kleine blokjes snijden, Prei in ringen snijden. Knolselderij schillen en in blokjes snijden. Aardappelen schillen en in blokjes snijden.
  • Met schuimspaan vlees en spek uit soep nemen. Vlees in stukjes snijden. Aan soep toevoegen: vlees, ui, wortel, prei, knolselderij, aardappel, bouillontabletten en tijm. Nog ca. 15 minuten koken. Eventueel laten afkoelen.
  • Rookworst en saucijzen in plakjes snijden. Soep weer opwarmen, samen met de plakjes worst. Intussen de selderij fijnknippen. Soep in borden scheppen. Garneren met wat selderij. Lekker met Brabants roggebrood met katenspek.

INTERESSE GEWEKT?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

6 reacties op “Mijn Hollandse erwtensoep”

  1. Dag Jolande,
    Jouw recept voor erwtensoep uit het weekmenu #46 lijkt mij heerlijk. Ik kan me voorstellen dat je de rookworst eerst welt in warm water, maar wat doe je met de saucijzen? Meekoken of eerst bakken en dan in plakjes aan de soep toevoegen?
    Met vriendelijke groet,
    Naomi Veldhoven

    • Dit is inderdaad een hele goede opmerking. En je hebt gelijk. Je kunt in eerste instantie het bot laten zitten, en dan later verwijderen.
      Ik heb het eigenlijk nog nooit zo gedaan. Zou dit zeker proberen.
      Laat je weten wat het resultaat is? Dan kan ik het recept meteen aanpassen.

  2. Ik heb deze erwtensoep al een paar keer gemaakt.Ben niet zo,n erwtensoep fan,maar deze lust ik ook graag.Een heerlijk recept.Kook voor onze buurtjes mee,zij zijn er ook gek op.Ik kook de karbonaden ook met bot,en doe ook twee blaadjes laurier erbij,en iets meer aardappelen.Met vr.gr Eef

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept