Doperwtensoep met Hollandse garnalen

Al verse doperwten gegeten? Het doppen kost misschien wat tijd, maar het resultaat is er naar. Vandaag gebruiken we verse doperwten als basis in een doperwtensoep. Geen warme soep, maar een koude variant. Dat past goed bij zomerse temperaturen. Net als gazpacho of vichysoisse (koude preisoep uit Frankrijk).

Welke wijn bij doperwtensoep met Hollandse garnalen?

Een glas Sauvignon blanc smaakt hier prima bij, zoals de  Zuid-Afrikaanse Sauvignon Blanc van het wijndomein Groot Contantia (te koop bij Gall&Gall) of van Pré Baron Elegante (Vinoblesse). Ze zijn allebei rijp én kruidig. Die frisse kruidigheid sluit perfect aan bij deze heldergroene koude doperwtensoep gemaakt van doperwten en komkommer. Zowel wijn als gerecht zijn allebei zomers fris, knisperend in de mond én tegelijkertijd toch ook zacht van smaak.

Muziek: een Nederlandse soep vraagt om een Nederlands nummer: Zij maakt het verschil van Acda&DeMunnik, met Frank Boeijen.

Doperwtensoep met garnalen

Hollandse doperwtensoep

Bereiding: 20 minuten
Totaal: 20 minuten
Prachtig groene doperwtensoep. Romig gemaakt met crème fraîche. Hollandse garnelen zorgen voor verrassing.
Aantal 6 personen

Ingredienten
 

  • 200 g diepvries doperwten
  • ½ pot groentefond à 400 ml
  • ½ komkommer geschild
  • 1 bosuitje fijngesneden
  • 1 klein teentje knoflook fijngeperst
  • 8 g platte peterselie fijngesneden
  • zout versgemalen peper
  • ½ bekertje crème fraîche
  • 1 el witte wijn Groot Constantia
  • 75 g Hollandse garnalen

Extra nodig

  • keukenmachine of blender

Bereiding
 

  • Doe in de keukenmachine: diepgevroren doperwten, komkommer, bosuitje, knoflook en peterselie. Pureer tot een mooie glad mengsel. Overdoen in kom. 200 ml groentefond en 100 ml water erdoor roeren. Breng op smaak met zout en peper.
  • Klop de crème fraîche met de witte wijn tot een dikke room. Breng op smaak met zout en peper. Schep de soep in mooie glaasjes (inhoud 150 ml), schep er wat crème fraîche op. Garneer met de Hollandse garnalen.

 

*Zin in warme soep? Dat kan ook. Warm de gepureerde soep gewoon op. Dan is hij voldoende voor 4 personen.

 

Cover e-book wijn en spijs

GRATIS E-BOOK

Welke wijn past bij welk gerecht?

Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?

  • Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
  • Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen
Download het gratis e-book