Doperwtensoep met Hollandse garnalen

Al verse doperwten gegeten? Het doppen kost misschien wat tijd, maar het resultaat is er naar. Vandaag gebruiken we verse doperwten als basis in een doperwtensoep. Geen warme soep, maar een koude variant. Dat past goed bij zomerse temperaturen. Net als gazpacho of vichysoisse (koude preisoep uit Frankrijk).

Welke wijn bij doperwtensoep met Hollandse garnalen?

Een glas Sauvignon blanc smaakt hier prima bij, zoals de  Zuid-Afrikaanse Sauvignon Blanc van het wijndomein Groot Contantia (te koop bij Gall&Gall) of van Pré Baron Elegante (Vinoblesse). Ze zijn allebei rijp én kruidig. Die frisse kruidigheid sluit perfect aan bij deze heldergroene koude doperwtensoep gemaakt van doperwten en komkommer. Zowel wijn als gerecht zijn allebei zomers fris, knisperend in de mond én tegelijkertijd toch ook zacht van smaak.

Muziek: een Nederlandse soep vraagt om een Nederlands nummer: Zij maakt het verschil van Acda&DeMunnik, met Frank Boeijen.

6 personen*ca.20 minuten

Ingrediënten

  • 200 g (diepvries) doperwten
  • ½  pot groentefond à 400 ml
  • ½  komkommer, geschild
  • 1 bosuitje, fijngesneden
  • 1 klein teentje knoflook, fijngeperst
  • 8 g platte peterselie, fijngesneden
  • zout, versgemalen peper
  • ½  bekertje crème fraîche
  • 1 el witte wijn (Groot Constantia)
  • 75 g Hollandse garnalen
  • Extra: keukenmachine of blender

Stap 1

Doe in de keukenmachine: diepgevroren doperwten, komkommer, bosuitje, knoflook en peterselie. Pureer tot een mooie glad mengsel. Overdoen in kom. 200 ml groentefond en 100 ml water erdoor roeren. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Klop de crème fraîche met de witte wijn tot een dikke room. Breng op smaak met zout en peper. Schep de soep in mooie glaasjes (inhoud 150 ml), schep er wat crème fraîche op. Garneer met de Hollandse garnalen.

*Zin in warme soep? Dat kan ook. Warm de gepureerde soep gewoon op. Dan is hij voldoende voor 4 personen.

Dit recept heb ik geschreven voor Gall&Gall en is geplaatst in Proef&5 2013.
Credits: Fotografie Rob van de Vet, Foodstyling Sander de Ponti, Styling Jan-Willem van Riel

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *