Voor het weekend

Vietnamese kipsalade met avocado

Deze Vietnamese kipsalade ontstond door een aantal restjes in mijn koelkast. Ik had gekookte kip over uit van de homemade kippenbouillon (zie hier het recept). Daarnaast lag er nog een stuk spitskool. Verse koriander heb ik altijd in huis. En ook een rijpe avocado lag al dagenlang te loeren op het aanrecht: ‘wat ga ik hiermee doen’. Inspiratie kwam vervolgens uit het kookboek Verrukkuluk van Mascha Lammes: Vietnamese koolsalade met kip. Heel spannend van smaak!

Aziatisch eten staat bij mij op nummer 1. Thais, Chinees of Indonesisch: het maakt mij niet uit. Al deze landen heb ik ook bezocht, sommige zelfs meerdere malen. Maar in Vietnam ben ik nog niet geweest. Maar deze salade laat mij meteen vertrekken. Wat een geweldige smaken. ‘Idioot lekker’, zoals Mascha Lammes, verkondigt.

Welke wijn bij Vietnamese kipsalade?

De friszure dressing op basis van limoen vraagt om een witte wijn met frisse zuren. Ik zeg: kies voor een Sauvignon Blanc uit Nieuw Zeeland. Die stuivende kruidigheid sluit helemaal aan en blijft overeind. Maar ook een eetrosé uit de Provence combineert meer dan uitstekend. Een aanrader is deze Domaine de Saint Ser Rosé (Albert Heijn). Of lees mijn verhaal Beoordeeld: Top 10 Gastronomische rosé!

 

Vietnamese kipsalade met spitskool en avocado

Vietnamese kipsalade

Voorbereiding: 20 minuten
wachttijd 30 minuten
Verrukkelijke maaltijdsalade van kool, kip, avocado en veeeel groene kruiden. Zoet, zuur, zout wisselen elkaar harmonisch af.
Aantal 3 personen

Ingredienten
 

  • 50 gram koude gekookte kip van de kippenbouillon
  • 2 eetlepels lichte sojasaus
  • 250 gram spitskool fijngesneden
  • 75 gram wortel julienne zakje koeling
  • 50 gram ongezouten pinda’s
  • 1 avocado in reepjes
  • 2 salade uitjes of bosuitjes in ringetjes
  • 3 eetlepels verse muntblaadjes grofgehakt (8 gram)
  • 3 eetlepels verse koriander grofgehakt (10 gram)

dressing:

  • sap van 1 limoen
  • 3 eetlepels vissaus
  • 2 eetlepels rijstazijn
  • 1 rode Spaanse peper fijngesneden
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst

Bereiding
 

  • Trek het gare kippenvlees uit elkaar. Roer er de sojasaus doorheen.
  • Meng in een grote kom de spitskool en wortelreepjes. Meng de kip erdoor.
  • Maak een dressing van limoensap, vissaus, rijstazijn, rode peper, bruine suiker, geperste knoflook. Meng goed door elkaar tot alle suiker is opgelost. Schenk de dressing door het kool-kip mengsel, schep goed om en zet de salade ca. 30 minuten apart zodat de smaken goed intrekken.
  • Rooster intussen de pinda’s in een droge koekenpan goudbruin. Hak de pinda’s grof. Snijd en hak intussen de munt, koriander, salade- uitjes en avocado.
  • Verdeel de kipsalade over vier borden of kleine schaaltjes. Garneer met avocadoreepjes, salade-uitjes, koriander, munt en gehakt pinda’s. Lekker met kroepoek.

Weekmenu 25 MaaltijdsaladesOp zoek naar meer maaltijdsalades? Hier vind je er nog vijf!

 

 

 

 

 

 

 

 

Cover e-book wijn en spijs

GRATIS E-BOOK

Welke wijn past bij welk gerecht?

Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?

  • Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
  • Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen
Download het gratis e-book