Voor het weekend

Lasagne spinazie & ansjovis

Voor het weekend: een lasagne die bijna vegetarisch is.  Dit keer een romige variant boordevol gezonde spinazie en een pikante tomatensaus die extra smaak krijgt door toevoeging van ansjovis.Het recept komt uit het kookboek ‘Lasagne’. Volgens de auteur, Sandra Mahut, is het gerecht voldoende voor 6 personen, maar wij hebben er met z’n vieren van gesmuld en hielden nog maar een klein beetje over! Lijkt misschien ingewikkeld, maar de oven doet het werk.

Welke wijn bij lasagne spinazie & ansjovis?

Bij deze romige lasagne met spinazie en pikante tomatensaus past zowel wit als rood. Mooie combinatie ontstaat met een glas Pinot Grigio of een Soave, het geheel wordt dan wat frisser. Liever rood? Kies dan een soepele rode wijn zoals een Côtes du Rhône of een Italiaanse Dolcetto.

4-5 personen60 minuten

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 5 ansjovisfilets in olie
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 theelepel suiker
  • chilipoeder
  • blaadjes van ½ bosje basilicum, fijngehakt
  • zout, peper
  • 15 gram boter
  • 15 gram bloem
  • 250 ml melk
  • nootmuskaat
  • 1 kg verse spinazie
  • 1 bakje ricotta (250 gram)
  • 180 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 pakje verse lasagne (12 vellen)
  • 1 bol mozzarella (125 g), in plakjes
  • Extra: ovenschaal 40 x 20 cm

Stap 1

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de ansjovisfilets 1 minuut. Verkruimel ze met een houten lepel. Roer de helft van de knoflook erdoor. Voeg de gepelde tomaten, suiker, een snufje chilipoeder en de basilicum toe en laat de saus ca. 10 minuten zachtjes sudderen. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Doe de boter, bloem en koude melk in een steelpan. Breng al kloppende met een garde aan de kook en blijf roeren tot de bechamelsaus gebonden is. Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.

Stap 3

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan of wok. Voeg de rest van de knoflook toe en laat deze kleur krijgen. Schep de spinazie erdoor en laat het tot de helft slinken. Breng op smaak met zout en peper. Schep de spinazie in een vergiet en laat afkoelen. Druk er zoveel mogelijk vocht uit. Hak de spinazie grof en schep de ricotta en de helft van de Parmezaanse kaas erdoor.

Stap 4

Verwarm de oven voor op 180℃. Giet 1 eetlepel olijfolie en een beetje bechamelsaus op de bodem van de ovenschaal. Leg hierop 3 lasagnevellen naast elkaar. Wissel dan de volgende laagjes af: ricotta-spinazie, lasagnevellen en tomatensaus. Herhaal deze handelingen en eindig met een laag bechamelsaus. Bedek met mozzarella en bestrooi met de rest van de Parmezaanse kaas. Zet de schaal 35 minuten in de oven.

Kookboek: Lasagne

cover kookboek LasagneEen kookboek met meer dan 30 verrassende variaties op de klassieke lasagne, zowel vegetarisch als met vlees of vis.

Bestellen? Dat kan hier:

Titel: Lasagne
Auteur: Sandra Mahut
Uitgever: Gottmer/Becht
ISBN: 9789023015031
Prijs: € 9,95

Ga je dit recept maken? Laat mij weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook.

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? Meld je dan aan voor mijn nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *