Meatless Monday

Pompoen met linzen, granaatappel en dukkah

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Belangrijke smaakmaker in dit pompoen-uit-de-oven-gerecht is het specerijenmengsel DUKKAH. Vorige week heb ik het basisrecept gepubliceerd (zie hier). Vandaag maak je hiermee een eenvoudig vegetarisch gerecht van Rukmini  Iyver: ‘pompoen & linzen met granaatappel en dukkah’. Afkomstig uit haar nieuwste kookboek De wereldse bakplaat. Een supersimpel pompoen gerecht uit de oven.

Portret Rukmini Iyer
Portret Rukmini Iyer

De Britse Rukmini Iyver staat voor zeer makkelijke recepten, gemaakt met een oven-bakblik (oftewel braadslede). De Wereldse Bakplaat is haar derde boek. In het intro van dit recept vertelt Rukmini het volgende: ‘Als je van de Midden-Oosterse keuken en Ottolenghi houdt, dan heb je waarschijnlijk een flesje granaatappelmelasse en een potje dukkah in de kast staan. Dit gerecht is de perfecte gelegenheid om ze te gebruiken. De dukkah voegt iets knapperigs en smaakvols toe.’

Zelfs met Kerst zet ze een bakplaat-gerecht op tafel, onthulde ze aan het tijdschrift Foodies. Zie hier hun vraag met het antwoord:

Kerst staat voor de deur! Komt er met kerst een bakplaat bij jou op tafel?

Zeker! Meestal maak ik een selectie van vegetarische gerechten in Ottolenghi-stijl. Dit jaar staat de crispy cheddar cobbler met chili-kool op het menu. Perfect voor een koude winterse feestdag!

Welke wijn bij pompoen uit de oven met linzen?

Dit pompoen uit de oven gerecht smaakt zowel fris, zoet als kruidig. We dronken er verschillende wijnen bij. Zuid-Afrikaanse chardonnay van wijnhuis Fram combineerde prima. Zo’n witte wijn verfrist en sluit aan op de frisse zuren van de granaatappelpitjes. Maar een Spaanse Toro uit de Rueda-streek deed het ook uitstekend. Zacht en kruidig. Deze wijn accentueert juist de aardse tonen van de linzen. Zorgt voor een winters gevoel.

4 personen15 minuten + 50 minuten oventijd

Ingrediënten

  • 1 fles pompoen à 1 kg
  • 2 rode uien, in partjes
  • 1 blik bruine linzen (uitlekgewicht 265 gram), afgespoeld en uitgelekt
  • 1 theelepel zeezout
  • 2 eetlepels granaatappel melasse
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, uit de knijper
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 250 gram kerstomaatjes
  • Dressing
  • 1 bakje Griekse yoghurt à 150 gram
  • 2 eetlepels granaatappelmelasse
  • Topping
  • 2 eetlepels dukkah
  • 3 eetlepels granaatappelpitjes
  • handvol munt, grof gesneden
  • extra: grote braadslede

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de flespompoen, verwijder de pitjes en snijd in blokjes van 1,5 cm (flespompoen hoef je niet te schillen. Doe in de braadslede: pompoen, rode ui-partjes en linzen. Schep door elkaar. Meng in een kommetje: 2 eetlepels granaatappelmelasse, 2 eetlepels olijfolie, knoflook, 1 theelepel zeezout en 1 theelepel chilivlokken. Roer door het pompoenmengsel in de braadslede. Verdeel de kerstomaatjes erover. Zet de braadslede ca. 45 minuten in de oven tot de pompoen gaar is.

Stap 2

Dukkah maken, dat doe je zoRoer intussen Griekse yoghurt en 2 eetlepels granaatappel melasse door elkaar. Breng op smaak met zout. Schep de dressing over de groenten als ze uit de oven komen. Bestrooi met dukkah, granaatappeltjes en munt.

Het kookboek

De Britse Rukmini Iyver (foodsylist en receptontwikkelaar) heeft al vele kookboeken op haar naam staan. Vooral het koken in de oven met een bakblik/braadslede is haar specialiteit. Zowel De groene bakplaat als De snelle bakplaat zijn enorme successen. Haar nieuwste kookboek heet De Wereldse Bakplaat. Ze gaat met je op reis en wil het gevoel oproepen dat zij had toen ze de gerechten voor het eerst at op vakantie. Denk aan donuts uit India, krabtaartjes uit North Carolina of gehaktballetjes ui Sint-Petersburg.

Bestellen kun je hier:

Cover Wereldse BakplaatTitel : De Wereldse Bakplaat
Auteur : Iyver
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1655 7
Prijs : € 19,99

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *