Meatless Monday

Pompoen met linzen, granaatappel en dukkah

Kan je niet wachten met koken? Scroll direct naar het recept

Belangrijke smaakmaker in dit pompoen-uit-de-oven-gerecht is het specerijenmengsel DUKKAH. Vorige week heb ik het basisrecept gepubliceerd (zie hier). Vandaag maak je hiermee een eenvoudig vegetarisch gerecht van Rukmini  Iyer: ‘pompoen & linzen met granaatappel en dukkah’. Afkomstig uit haar nieuwste kookboek De wereldse bakplaat. Een supersimpel pompoen gerecht uit de oven.

Portret Rukmini Iyer
Portret Rukmini Iyer

De Britse Rukmini Iyer staat voor zeer makkelijke recepten, gemaakt met een oven-bakblik (oftewel braadslede). De Wereldse Bakplaat is haar derde boek. In het intro van dit recept vertelt Rukmini het volgende: ‘Als je van de Midden-Oosterse keuken en Ottolenghi houdt, dan heb je waarschijnlijk een flesje granaatappelmelasse en een potje dukkah in de kast staan. Dit gerecht is de perfecte gelegenheid om ze te gebruiken. De dukkah voegt iets knapperigs en smaakvols toe.’

Zelfs met Kerst zet ze een bakplaat-gerecht op tafel, onthulde ze aan het tijdschrift Foodies. Zie hier hun vraag met het antwoord:

Kerst staat voor de deur! Komt er met kerst een bakplaat bij jou op tafel?

Zeker! Meestal maak ik een selectie van vegetarische gerechten in Ottolenghi-stijl. Dit jaar staat de crispy cheddar cobbler met chili-kool op het menu. Perfect voor een koude winterse feestdag!

Welke wijn bij pompoen uit de oven met linzen?

Dit pompoen uit de oven gerecht smaakt zowel fris, zoet als kruidig. We dronken er verschillende wijnen bij. Zuid-Afrikaanse chardonnay van bijvoorbeeld wijnhuis Fram combineerde prima. Net als de blend Ficheto van drie witte druivenrassen uit Puglia. Zo’n witte wijn verfrist en sluit aan op de frisse zuren van de granaatappelpitjes, terwijl de rondheid past bij de pompoen. Maar een Spaanse Toro uit de Rueda-streek deed het ook uitstekend. Zacht en kruidig. Deze wijn accentueert juist de aardse tonen van de linzen. Zorgt voor een winters gevoel.

Pompoen uit de oven met linzen met dukkah

Pompoen met linzen van de bakplaat

Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 50 minuten
Totaal: 1 uur 5 minuten
Supersimpel pompoen gerecht met linzen uit de oven. Smaakmakers zijn dukkah en granaatappel.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 fles pompoen à 1 kg
  • 2 rode uien in partjes
  • 1 blik bruine linzen uitlekgewicht 265 gram, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 theelepel zeezout
  • 2 eetlepels granaatappel melasse
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 teentjes knoflook uit de knijper
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 250 gram kerstomaatjes

Dressing

  • 1 bakje Griekse yoghurt à 150 gram
  • 2 eetlepels granaatappelmelasse

Topping

  • 2 eetlepels dukkah
  • 3 eetlepels granaatappelpitjes
  • verse muntblaadjes (of dille)

Extra nodig

  • grote braadslede

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de flespompoen, verwijder de pitjes en snijd in blokjes van 1,5 cm (flespompoen hoef je niet te schillen). Doe in de braadslede: pompoen, rode ui-partjes en linzen. Schep door elkaar. Z
  • Meng in een kommetje: 2 eetlepels granaatappelmelasse, 2 eetlepels olijfolie, knoflook, 1 theelepel zeezout en 1 theelepel chilivlokken. Roer door het pompoenmengsel in de braadslede. Verdeel de kerstomaatjes erover. Zet de braadslede in de oven en bak ca. 50 minuten tot de pompoen gaar is.
  • Roer intussen Griekse yoghurt en 2 eetlepels granaatappel melasse door elkaar. Breng op smaak met zout. Schep de dressing over de groenten als ze uit de oven komen. Bestrooi met dukkah, granaatappeltjes en munt.
    Dukkah maken, dat doe je zo

Het kookboek

De Britse Rukmini Iyer (foodsylist en receptontwikkelaar) heeft al vele kookboeken op haar naam staan. Vooral het koken in de oven met een bakblik/braadslede is haar specialiteit. Zowel De groene bakplaat als De snelle bakplaat zijn enorme successen. Haar nieuwste kookboek heet De Wereldse Bakplaat. Ze gaat met je op reis en wil het gevoel oproepen dat zij had toen ze de gerechten voor het eerst at op vakantie. Denk aan donuts uit India, krabtaartjes uit North Carolina of gehaktballetjes ui Sint-Petersburg.

Bestellen kun je hier:

Cover Wereldse BakplaatTitel : De Wereldse Bakplaat
Auteur : Rukmini Iyer
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1655 7
Prijs : € 19,99

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!

Download 'm nu!

Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.

Download 'm direct!

Over Jolande Vos

Eigenaar en auteur ilovefoodwine.nl

Jolande is een echte foodie, en iemand die alles weet over Wijn & Spijs. Of anders gezegd: ‘Welke wijn past bij welk gerecht’? Zij is in feite de sommelier voor thuis. Sinds jaar en dag is zij bezig met de lekkerste recepten, kookboeken, wijnen en de beste restaurants te selecteren. Deze gastronomische info deelt ze hier. Haar website is uitgegroeid van een receptenblog naar een culinair platform. En via de receptenfilter kom je vast iets tegen dat past bij jouw smaak. Heb je vragen? Mail me!

Interesse gewekt?

Volg mij dan op Instagram, Facebook of Pinterest en blijf op de hoogte van mijn laatste culinaire avonturen. Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties?

Meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

Reacties

  1. Lia 17 maart 2022 om 14:40 uur

    Jolande, de achternaam van Rukmini is Iyer, niet Iyver.

  2. Petra Meijer 29 maart 2022 om 18:59 uur

    Hoi Jolande,

    Er ontbreekt in het recept bij de ingredientenlijst, de cherrytomaten.
    en de tijd waarin het gerecht in de oven moet staan staat niet vermeldt.

    Hartelijke groet, je nicht Petra

  3. Bert 9 mei 2022 om 21:06 uur

    Best Jolande,
    Lekker gelukt
    De tijd waarin het gerecht in de oven moet staan is nog steeds niet vermeld. Ik heb het 25 minuten laten bakken. Was precies vijf minuten te kort.

    Groetjes

    Bert

    • Jolande Vos Jolande Vos 10 mei 2022 om 11:50 uur

      Hi Bert,
      Dat van die tijd had ik niet goed begrepen. Inderdaad ontbrak er een (belangrijke, ha ha) regel. De braadslede zet je 50 minuten in de oven tot de pompoen gaar. Nu aangepast. Thanks!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept