Meatless Monday

Pompoen met linzen, granaatappel en dukkah

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Belangrijke smaakmaker in dit pompoen-uit-de-oven-gerecht is het specerijenmengsel DUKKAH. Vorige week heb ik het basisrecept gepubliceerd (zie hier). Vandaag maak je hiermee een eenvoudig vegetarisch gerecht van Rukmini  Iyer: ‘pompoen & linzen met granaatappel en dukkah’. Afkomstig uit haar nieuwste kookboek De wereldse bakplaat. Een supersimpel pompoen gerecht uit de oven.

Portret Rukmini Iyer
Portret Rukmini Iyer

De Britse Rukmini Iyer staat voor zeer makkelijke recepten, gemaakt met een oven-bakblik (oftewel braadslede). De Wereldse Bakplaat is haar derde boek. In het intro van dit recept vertelt Rukmini het volgende: ‘Als je van de Midden-Oosterse keuken en Ottolenghi houdt, dan heb je waarschijnlijk een flesje granaatappelmelasse en een potje dukkah in de kast staan. Dit gerecht is de perfecte gelegenheid om ze te gebruiken. De dukkah voegt iets knapperigs en smaakvols toe.’

Zelfs met Kerst zet ze een bakplaat-gerecht op tafel, onthulde ze aan het tijdschrift Foodies. Zie hier hun vraag met het antwoord:

Kerst staat voor de deur! Komt er met kerst een bakplaat bij jou op tafel?

Zeker! Meestal maak ik een selectie van vegetarische gerechten in Ottolenghi-stijl. Dit jaar staat de crispy cheddar cobbler met chili-kool op het menu. Perfect voor een koude winterse feestdag!

Welke wijn bij pompoen uit de oven met linzen?

Dit pompoen uit de oven gerecht smaakt zowel fris, zoet als kruidig. We dronken er verschillende wijnen bij. Zuid-Afrikaanse chardonnay van bijvoorbeeld wijnhuis Fram combineerde prima. Net als de blend Ficheto van drie witte druivenrassen uit Puglia. Zo’n witte wijn verfrist en sluit aan op de frisse zuren van de granaatappelpitjes, terwijl de rondheid past bij de pompoen. Maar een Spaanse Toro uit de Rueda-streek deed het ook uitstekend. Zacht en kruidig. Deze wijn accentueert juist de aardse tonen van de linzen. Zorgt voor een winters gevoel.

Pompoen uit de oven met linzen met dukkah
Pompoen met linzen van de bakplaat
Voorbereiding: 15 min
Bereiding: 50 min
Totaal: 1 uur 5 min
Supersimpel pompoen gerecht met linzen uit de oven. Smaakmakers zijn dukkah en granaatappel.
Aantal 4 personen

Ingredienten
  

  • 1 fles pompoen à 1 kg
  • 2 rode uien in partjes
  • 1 blik bruine linzen uitlekgewicht 265 gram, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 theelepel zeezout
  • 2 eetlepels granaatappel melasse
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 teentjes knoflook uit de knijper
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 250 gram kerstomaatjes

Dressing

  • 1 bakje Griekse yoghurt à 150 gram
  • 2 eetlepels granaatappelmelasse

Topping

  • 2 eetlepels dukkah
  • 3 eetlepels granaatappelpitjes
  • verse muntblaadjes (of dille)

Extra nodig

  • grote braadslede

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de flespompoen, verwijder de pitjes en snijd in blokjes van 1,5 cm (flespompoen hoef je niet te schillen). Doe in de braadslede: pompoen, rode ui-partjes en linzen. Schep door elkaar. Z
  • Meng in een kommetje: 2 eetlepels granaatappelmelasse, 2 eetlepels olijfolie, knoflook, 1 theelepel zeezout en 1 theelepel chilivlokken. Roer door het pompoenmengsel in de braadslede. Verdeel de kerstomaatjes erover. Zet de braadslede in de oven en bak ca. 50 minuten tot de pompoen gaar is.
  • Roer intussen Griekse yoghurt en 2 eetlepels granaatappel melasse door elkaar. Breng op smaak met zout. Schep de dressing over de groenten als ze uit de oven komen. Bestrooi met dukkah, granaatappeltjes en munt.
    Dukkah maken, dat doe je zo

Het kookboek

De Britse Rukmini Iyer (foodsylist en receptontwikkelaar) heeft al vele kookboeken op haar naam staan. Vooral het koken in de oven met een bakblik/braadslede is haar specialiteit. Zowel De groene bakplaat als De snelle bakplaat zijn enorme successen. Haar nieuwste kookboek heet De Wereldse Bakplaat. Ze gaat met je op reis en wil het gevoel oproepen dat zij had toen ze de gerechten voor het eerst at op vakantie. Denk aan donuts uit India, krabtaartjes uit North Carolina of gehaktballetjes ui Sint-Petersburg.

Bestellen kun je hier:

Cover Wereldse BakplaatTitel : De Wereldse Bakplaat
Auteur : Rukmini Iyer
Uitgever : Uitgeverij Becht
ISBN : 978 90 230 1655 7
Prijs : € 19,99

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

Geef je waardering
recipe image
Naam recept
Pompoen met linzen uit de oven
Auteur
Geplaatst op

6 reacties op “Pompoen met linzen, granaatappel en dukkah”

  1. Hoi Jolande,

    Er ontbreekt in het recept bij de ingredientenlijst, de cherrytomaten.
    en de tijd waarin het gerecht in de oven moet staan staat niet vermeldt.

    Hartelijke groet, je nicht Petra

  2. Best Jolande,
    Lekker gelukt
    De tijd waarin het gerecht in de oven moet staan is nog steeds niet vermeld. Ik heb het 25 minuten laten bakken. Was precies vijf minuten te kort.

    Groetjes

    Bert

    • Hi Bert,
      Dat van die tijd had ik niet goed begrepen. Inderdaad ontbrak er een (belangrijke, ha ha) regel. De braadslede zet je 50 minuten in de oven tot de pompoen gaar. Nu aangepast. Thanks!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept