Venkelworst met basilicumpuree

Voor het weekend
Venkelworst met basilicum en tomaat

Al eens iets gekookt en geproefd van de Vlaamse tv-kok Jeroen Meus? Inmiddels staan er al zes heerlijke recepten op mijn website, zoals stoofvlees in kriekbier, papperdelle met kalfsvlees, Mexicaanse bonensoep. Voor dit weekend nummer zeven: Venkelworst met basilicumpuree en frisse tomatensalade, een recept uit zijn kookboek Dagelijkse Kost 2. Met een knipoog naar de lente: echt heerlijk en zo klaar. Maar er is nog meer goed nieuws!

Vanaf vandaag is er ook een televisieprogramma met deze hippe kok te volgen op NPO3. In deze serie ‘Goed Volk’ reist Jeroen de wereld rond. Hij trekt langs intrigerende leefgemeenschappen waarvan hij de ziel blootlegt in de keuken. Hij gaat ondermeer langs bij chassidische joden van Antwerpen, kookt voor de dames van een wegbordeel in Nevada en logeert bij een extreem gelovige gemeenschap in Canada. Weer eens wat anders dan onze Nederlandse kookdiva Yvette van Boven.

Welke wijn bij venkelworst met basilicumpuree?

Bij deze kruidige worst met smeuïge puree passen Italiaanse witte wijnen, zoals Soave, Gambellara of Vermentino. Fris genoeg om tegenwicht te geven aan het vetje in de worst. Maar ook rond genoeg wat past bij de puree. Kies je liever rood? Ook een rode Italiaanse wijn, gemaakt van de sangiovese-druif past heel goed. Evenals een Oostenrijkse zweigelt of pinot noir. Keus genoeg dus…

Vermentino di Gallura uit Sardinië
4 personen35 minuten

 Ingrediënten

  • 4 venkelworsten (salsiccia)*
  • 2 sjalotten
  • ½ eetlepel balsamico azijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 500 gram kerstomaten
  • 10 gram bieslook
  • 8 lente-uitjes
  • 15 gram basilicum
  • 800 gram kruimige aardappels, geschild
  • 40 gram boter
  • ½ dl melk
  • 1 eidooier
  • zout, versgemalen peper

Stap 1

Haal de worsten een half uur van tevoren uit de koelkast.

Stap 2

Pel de sjalotten en snijd ze in flinterdunne plakjes. Doe ze in een schaal en druppel de balsamico erover. Schenk de olie erbij. Snijd de kerstomaatjes in kwarten en hak de bieslook fijn. Meng tomaat en bieslook door de sjalot. Breng op smaak met zout en peper. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze in ringetjes. Scheur de basilicumblaadjes in grove stukken.

Stap 3

Kook de aardappels in 20 minuten gaar in weinig water met zout. Houd 1 eetlepel boter apart. Verhit intussen de rest van de boter in een koekenpan. Bak de venkelworsten op middelhoog vuur in 15-20 minuten bruin en gaar, keer ze regelmatig.

Stap 4

Giet de aardappels af en stamp ze fijn of doe ze door de pureeknijper. Roer de achtergehouden boter, melk en eidooier erdoor tot een smeuïge puree ontstaat. Breng de puree op smaak met zout en roer de lente-ui en basilicum erdoor. Verdeel de puree over 4 borden. Leg de worst erop en geef de tomatensalade erbij.

 

*Venkelworst is te koop bij de supermarktketen Marqt, maar ook bij gespecialiseerde slagers. Mocht je het niet kunnen vinden, kies dan een andere worst. En voeg wat venkelzaad toe tijdens het bakken van de worsten. Nog een tip van Jeroen: Bak worsten nooit in een te grote pan, dan verbrandt de boter. Kies een kleinere pan en zorg dat ze vol ligt, zodat de bodem helemaal bedekt is.

Bestellen? Dat kan hier:

Cover Jeroen Meus 2Titel: Dagelijkse kost. Koken met gezond verstand 2.
Auteur: Jeroen Meus
Uitgever: Manteau
ISNB: 978 90 223 3423 2
Prijs: € 24,99

 

 

 

Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? meld je aan voor mijn nieuwsbrief.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *