Weleens varkenswangen gegeten? Dat klinkt misschien onappetijtelijk. Maar niets is minder waar. Met varkenswangen maak je de meest malse stoofpotjes. Zoals deze uit het nieuwste kookboek van de Vlaamse Jeroen Meus.
Hij zegt hierover het volgende: “Met varkenswangen maak je de malste en sappigste stoverij. Ik geef er een op-en-top Vlaamse draai aan, met een zoetzure saus met authentiek kriekbier, peperkoek van bij ons, lokale mosterd en kersenconfituur. En dan: zachtjes sudderen…”
Welke wijn bij Varkenswangen met kriekbier?
Het is een supermalse stoofpot met sappig vlees in een rinse zoetig-zurige saus met een volle smaak. Een prima bondgenoot is een sappig rode wijn met wat kruidige elementen. Kies bijvoorbeeld de Côtes du Rhône van Vinoblesse. Ook de Italiaanse Rosso uit Umbrië zal het zeer goed doen!
MAAK DE STOVERIJ EEN DAG VAN TEVOREN, DAN IS IE NOG LEKKERDER!
6 personen | 30 minuten + 1½ uur stooftijd |
Ingrediënten
- 3 uien
- 1 teentje knoflook
- 4 takjes tijm
- 4 laurierblaadjes
- 1 kg varkenswangen
- 50 gram boter
- 750 ml kriekbier
- 1 eetlepel kersenjam
- 3 kruidnagels
- 3 sneetjes ontbijtkoek
- 3 eetlepels pittige mosterd
- versgemalen peper, zout
Stap 1
Verwarm de oven voor op 170°C. Pel en snipper de uien. Hak de knoflook fijn. Bind de tijm en laurier met een stukje keukentouw bij elkaar. Halveer de varkenswangen. Verhit de boter in een grote braadpan. Bak de stukjes varkenswang in porties rondom bruin. Schep ze uit de pan. Bestrooi met peper en zout.
Stap 2
Bak de ui en knoflook 3 minuten in het achtergebleven bakvet. Schenk het bier erbij en roer de jam erdoor. Voeg de kruidnagels, het vlees en het kruidenbundeltje toe. Verwarm tot het begint te pruttelen. Besmeer de plakjes koek met mosterd en leg ze met de besmeerde kant op het vlees. Zet de pan met deksel in het midden van de oven. Laat het vlees in ca. anderhalf uur gaar en botermals worden. Haal het kruidenbundeltje uit de pan. Breng het gerecht op smaak met peper en zout. Lekker met gekookte aardappels of frites en witlofsalade.
Kookboek: Dagelijkse kost 2
Kookboek (deel 2) met 101 recepten voor gevarieerde, toegankelijke en ongecompliceerde dagelijkse gerechten. De Vlaamse tv-kok Jeroen Meus geeft ook kooktips en informatie over ingrediënten.
Bestellen? Dat kan hier:
Titel: Dagelijkse kost. Koken met gezond verstand 2.
Auteur: Jeroen Meus
Uitgever: Manteau
ISNB: 978 90 223 3423 2
Prijs: € 24,99
Op de hoogte blijven van de nieuwste kookboeken? meld je aan voor mijn nieuwsbrief.
Bewaar nu op Pinterest en maakt het recept later

Ontdek de perfecte wijn bij elk gerecht met ons GRATIS e-book!
Download 'm nu!
Ben jij ook een liefhebber van wijn en lekker eten, maar weet je niet altijd welke wijn het beste bij je gerecht past? Dan hebben wij iets speciaals voor jou! Ons gratis e-book “Welke wijn bij welk gerecht?” is jouw ultieme gids voor het vinden van de perfecte wijn-spijs combinaties.
Download 'm direct!