Kerstontbijt

De allerlekkerste kerststol bak je zelf!

Bij een kerstontbijt hoort kerstbrood! En een echt kerstbrood noem je kerststol: luxe krentenbrood gevuld met amandelspijs. Zo’n brood noemen ze op het Hollandse platteland ‘wiggekindjes’ of ‘wikkelkindjes’. Want de vorm van een kerststol symboliseert een goed ingepakt Christus-kind. Kerststol bakken is niet echt moeilijk, maar kost wel meer tijd dan wanneer je naar de winkel gaat.

Bak het brood een of twee dagen van tevoren, dan kunnen de smaken goed intrekken. Of bak het brood nog veel eerder, en vries het in. Prima resultaat!

 

Kerststol bakken uit het kookboek Rutger Bakt van Rutger van den Broek
Voorbereiding: 45 minuten
Bereiding: 2 uur
rijstijd 45 minuten
Totaal: 3 uur 30 minuten
Heerlijke goed gevulde kerststol met voldoende amandelspijs. Oorspronkelijke recept is afkomstig van Rutger van den Broek. Wij hebben het een klein beetje aangepast.
Aantal 2 broden

Ingredienten
 

voor de vulling

  • 200 gram donkere rozijnen
  • 200 gram blanke rozijnen
  • 75 gram hazelnoten geroosterd en grof gehakt
  • 75 gram gekonfijt fruit bijv. sukade of bigarreaux, in kleine stukjes
  • 300 gram amandelspijs
  • ½ ei losgeklopt

voor het deeg

  • 500 gram bloem
  • 260 ml melk lauwwarm
  • 14 gram gedroogde gist
  • 60 gram witte basterdsuiker
  • 10 gram zout
  • 1 ei losgeklopt
  • 70 gram boter op kamertemperatuur
  • theelepel speculaaskruiden

verder nodig

  • bloem
  • 50 gram boter gesmolten
  • 50 gram poedersuiker

Bereiding
 

  • Begin met dit recept een avond van tevoren. Doe de beide soorten rozijnen in een kom, zet ze onder water ( je zou ook rum kunnen gebruiken) en laat dit een kwartier staan. Giet de rozijnen af in een zeef en laat ze 1 nacht drogen aan de lucht.
  • Doe voor het deeg de volgende dag de bloem, melk, gedroogde gist, basterdsuiker, het zout en ei in een kom en kneed daar een soepel brooddeeg van. Kneed het deeg zo’n 10 minuten. Dit kun je met de hand doen of met een standmixer met deeghaak. Kneed aan het eind de boter en speculaaskruiden door het deeg. Meng vervolgens de rozijnen, gehakte hazelnoten en het gekonfijte fruit door het deeg. Doe het deeg in een kom, dek deze af met plasticfolie en laat het deeg 1 uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
  • Doe het amandelspijs samen met het halve ei in een kom en kneed dit door, zodat het spijs iets zachter wordt. Maak van het spijs twee rollen van ongeveer 30 centimeter lang.
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke delen. Maak van ieder deel een bol en rol deze op een licht bebloemd werkblad uit tot een ovale lap van ongeveer 30x20 centimeter. Leg een rol amandelspijs in de lengte op het deeg en vouw een kant van het deeg over het spijs, zodat er een stol ontstaat. Leg beide stollen op een (aparte) met bakpapier beklede bakplaat, dek ze losjes af met plasticfolie en laat de broden nog 1 uur rijzen.
  • Verwarm de oven tegen het einde van de rijstijd voor op 200 °C.
  • Bak de stollen in 35-45 minuten goudbruin en gaar. Dreigt de bovenkant van de stol te bruin te worden tijden het bakken, dek deze dan af met een stuk aluminiumfolie.
  • Bestrijk de stollen direct uit de oven royaal met gesmolten boter en laat ze vervolgens afkoelen op een rooster. Bestuif de stollen desgewenst voor het serveren rijkelijk met poedersuiker.
Bekijk hier al mijn favoriete kerstrecepten

 

Het kookboek Rutger Bakt

Dit recept van kerststol bakken komt uit het duimendik kookboek met 100 fantastische recepten van Rutger van den Broek. Vooral bekend als winnaar van de eerste editie van Heel Holland Bakt. Dit is zijn negende bakboek. Maar niet alleen gevuld met zoete taarten en koekjes, maar ook met hartige gerechten als flammkuchen, empanada’s en diverse broden.

Bestellen kun je hier:

Cover Rutger BaktTitel : Rutger bakt
Auteur : Rutger van den Broek
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 885 791 3
Prijs : € 29,99

Credit: fotograaf Saskia Lelieveld

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept