Oorspronkelijk heet deze salade ‘rijstbowl met bloemkool’, maar die naam zet je totaal op het verkeerde been. Er komt namelijk helemaal geen gewone rijst aan te pas, maar wel gezonde bloemkoolrijst (rauwe fijngemalen bloemkool). Dat maakt deze zomerse maaltijdsalade meteen koolhydraatarm. Dus drie vliegen in één klap: zomers, gezond en slank.
Ook geschikt als onderdeel van een BBQ, buffet of picknick.
Het recept is afkomstig uit ‘California Dreamin’’ van Vivian Lui. Een zonnig kookboek met recepten uit de veelzijdige keuken van Californië; dé bakermat van de organic food revolution. Boordevol gerechten die passen in de zomer. Denk aan pokébowls, taco’s met vis, kleurrijke salades, veel groente, veel vis. Kortom: de zon op tafel. Deze maaltijdsalade met bloemkoolrijst is een goed voorbeeld, evenals de al eerder gepubliceerde aardappelsalade met forel.
Welk wijn bij maaltijdsalade met bloemkoolrijst?
Deze salade heeft bite door de bloemkoolrijst en een lichte rooksmaak van de forel. Kruidig vanwege de pesto van rucola. Wij dronken er een witte Bourgogne bij, maar die was te zwaar. Ook een Verdejo combineerde niet naar wens (té zwoel). Conclusie: drink hier een kruidige frisse witte wijn bij, zoals een Sauvignon Blanc, of witte Bordeaux.
Salade met bloemkoolrijst en gerookte forel
Ingredienten
Pesto van rucola
- 85 gram rucola
- 75 gram witte amandelen
- 1 kleine sjalot gesnipperd
- geraspte schil van 1 citroen
- 250 ml extra vergine olijfolie
- 100 gram Parmezaanse kaas heel fijngeraspt
- fleur de sel versgemalen peper
Salade
- 4 stengels bleekselderij in stukjes (150 gram)
- 1 blikje groene olijven met citroen Merza, 130 gram
- 600 gram bloemkoolrijst supermarkt
- 250 gram gerookte forel of makreel of sardines
- 40 gram witte amandelen grofgehakt
- 15 gram basilicumblaadjes
- ½ citroen in partjes
Bereiding
- Maak eerst de pesto van rucola en amandelen (zie hier het recept). Snijd de bleekselderij en olijven in stukjes. Doe de bloemkoolrijst in een kom. Voeg 75 gram van de pesto toe. Roer voorzichtig tot de bloemkoolrijst gelijkmatig is bedekt met de pesto. Breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel de bloemkoolrijst over vier borden. Verdeel erover: gerookte forel, bleekselderij, olijven, amandelen en basilicum. Schep op elk bord 1 eetlepel pesto. Garneer met partje citroen.
Notities
Combineer de bloemkoolsalade met stokbrood met boter of aioli, en iets verfrissends zoals de gazpacho of de watermeloensalade.
TIP
Combineer deze bloemkoolsalade eventueel met stokbrood en boter of aioli, en iets verfrissends zoals de snelle gazpacho of de sappige watermeloensalade met feta. Dat wordt smullen…
Bestellen kun je hier:
Titel : California Dreamin’
Auteur : Vivian Lui
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 229 2
Prijs : € 25,95
Al eerder publiceerden we een heerlijke aardappelsalade uit dit boek. Ook het proberen waard! Klik op deze link voor het recept.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.
Wil je dit recept niet kwijtraken? Bewaar dan deze foto op een van je Pinterest borden! Zo kun je iedereen inspireren, maar ook je recept makkelijk terugvinden.
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen