Buiten eten

Salade met bloemkoolrijst en pesto (koolhydraatarm)

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Oorspronkelijk heet deze salade ‘rijstbowl met bloemkool’, maar die naam zet je totaal op het verkeerde been. Er komt namelijk helemaal geen gewone rijst aan te pas, maar wel gezonde bloemkoolrijst (rauwe fijngemalen bloemkool). Dat maakt deze zomerse maaltijdsalade meteen koolhydraatarm. Dus drie vliegen in één klap: zomers, gezond en slank.
Ook geschikt als onderdeel van een BBQ, of picknick.

Sfeerbeeld in Californië uit het kookboek California Dreamin
Het relaxte leven in Californië

Het recept is afkomstig uit ‘California Dreamin’’ van Vivian Lui. Een zonnig kookboek met recepten uit de veelzijdige keuken van Californië; dé bakermat van de organic food revolution. Boordevol gerechten die passen in de zomer. Denk aan pokébowls, taco’s met vis, kleurrijke salades, veel groente, veel vis. Kortom: de zon op tafel. Deze maaltijdsalade met bloemkoolrijst is een goed voorbeeld, evenals de al eerder gepubliceerde aardappelsalade met forel.

Ik heb ook de voedingswaarde voor jullie berekend! En kijk hoe gezond, slank en koolhydraatarm deze salade is!

VOEDINGSWAARDE p.p: 370 Kcal, 27 gram Vet,  21 gram Eiwit, 10 gram Koolhydraat

Welk wijn bij maaltijdsalade met bloemkoolrijst?

Deze salade heeft bite door de bloemkoolrijst en een lichte rooksmaak van de forel. Kruidig vanwege de pesto van rucola. Wij dronken er een witte Bourgogne bij, maar die was te zwaar. Ook een Verdejo combineerde niet naar wens (té zwoel). Conclusie: drink hier een kruidige frisse witte wijn bij, zoals een Sauvignon Blanc, of witte Bordeaux.

4 personen20 minuten

Ingrediënten

  • Pesto van rucola
  • 85 gram rucola
  • 1 kleine sjalot, gesnipperd
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 240 ml extra vergine olijfolie
  • 100 gram Parmezaanse kaas, heel fijngeraspt
  • fleur de sel, versgemalen peper
  • Bloemkoolsalade
  • 4 stengels bleekselderij, in stukjes (150 gram)
  • 1 blikje groene olijven met citroen (Merza, 130 gram)
  • 600 gram bloemkoolrijst (supermarkt)
  • 250 gram gerookte forel (of makreel of sardines)
  • 40 gram witte amandelen, grofgehakt
  • 15 gram basilicumblaadjes
  • ½ citroen, in partjes

Stap 1

Maak eerst de pesto van rucola en amandelen (zie hier het recept). Snijd de bleekselderij en olijven in stukjes. Doe de bloemkoolrijst in een kom. Voeg 75 gram van de pesto toe. Roer voorzichtig tot de bloemkoolrijst gelijkmatig is bedekt met de pesto. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 2

Verdeel de bloemkoolrijst over vier borden. Verdeel erover: gerookte forel, bleekselderij, olijven, amandelen en basilicum. Schep op elk bord 1 eetlepel pesto. Garneer met partje citroen.

TIP

BBQ Watermeloen met feta

Combineer deze bloemkoolsalade eventueel met stokbrood en boter of aioli, en iets verfrissends zoals de snelle gazpacho of de sappige watermeloensalade met feta. Dat wordt smullen…

 

Bestellen kun je hier:

Cover California DreaminTitel : California Dreamin’
Auteur : Vivian Lui
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 229 2
Prijs : € 25,95

 

 

 

Al eerder publiceerden we een heerlijke aardappelsalade uit dit boek. Ook het proberen waard! Klik op deze link voor het recept.

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef je waardering
recipe image
Naam recept
Pesto met rucola en amandelen
Auteur
Geplaatst op
Totale kooktijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *