Meatless Monday

Stoofpeertjes van Jonathan

Bij een klassiek kerstmenu (maar eigenlijk past het bij elk hoofdgerecht!) horen zelfgemaakte stoofpeertjes. Heerlijk lichtzoet, mooi rood van kleur, en dan de steeltjes laten zitten. Echt gaaf om te zien en supermakkelijk om te maken!!!  Dit is het recept van Jonathan Zandbergen (hij serveert de stoofpeertjes bij de reebiefstuk met kruidkoek). Alleen ik vind het nog lekkerder als je het kookvocht inkookt tot een siroop. Zo gebeurd!

Ook schrijft Jonathan in zijn recept dat hij het klokhuis verwijderd met een appelboor. Dat lijkt praktisch, maar als je het steeltje wilt laten zitten, dan lukt dat niet. Dus ik snijd een klein plakje peer van de onderkant, zodat het peertje mooi rechtop blijft staan op het bord: prachtige eyecatcher.

Stoofpeertjes
Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 1 uur 30 minuten
Totaal: 1 uur 50 minuten
Dompel jezelf onder in de nostalgische smaken van Jonathan's stoofpeertjes, een tijdloos gerecht dat traditie en passie in elke hap belichaamt. Perfect voor een knusse winteravond!
Aantal 8 personen

Ingredienten
 

  • 8 kleine stoofperen gieser wildeman
  • 500 ml rode wijn
  • 2 steranijs
  • 4 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje à 5 cm
  • 75 gram rietsuiker

Extra nodig

  • appelboor

Bereiding
 

  • Schil de stoofperen met een dunschiller (en/of aardappelschilmesje) in een vloeiende beweging van boven naar beneden, zo krijg je een mooie vorm. Laat de steeltjes zitten en snijd een dun plakje peer van de onderzijde, zodat het peertje blijft staan.
  • Zet de peren in een passende pan, liefst rechtop. Voeg toe: 500 ml rode wijn, 2 stuks steranijs, 4 kruidnagels, 1 kaneelstokje en 75 gram suiker. Zorg dat de peren onderstaan. Voeg anders zonodig water toe. Breng aan de kook. Stoof afgedekt op heel laag vuur in ca. 1 ½ uur gaar. Haal uit pan en zet ze voorzichtig in een schaal. Laat afkoelen.
  • Zeef het kookvocht en doe terug in de pan. Kook het overgebleven sap op hoog vuur (ca. 20 minuten) in tot een siroop (150 ml) en schenk die bij de peertjes. Je kunt de peertjes zowel koud als warm serveren.

 

Griesmeelpudding met kersen-limoncellosausOok heel lekker bij de romige griesmeelpudding, ipv kersensaus!

 

 

TIP

Eten er kinderen mee? Vervang dan de rode wijn door rode druivensap.

Bestellen kun je hierHet kookboek:

cover vijf seizoenen van Jonathan ZandbergenTitel : Vijf Seizoenen
Auteur : Jonathan Zandbergen
Uitgever : Uitgeverij Carrera Culinair
ISBN : 978 904 884 704 4
Prijs : € 31,99

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept