errine met prei en gerookte zalm staand uit het kookboek van Yvette van Boven

Kerstdiner van Yvette
Terrine van prei met gerookte zalm

Gisteren de aankondiging gelezen? Deze week staat in het teken van ‘Home Sweet Home Xmas’ van onze enthousiaste kookboekenschrijfster Yvette van Boven. We plaatsen een heel mooi menu uit haar boek dat je goed van tevoren kunt voorbereiden.

Yvette van Boven in de sneeuwOver deze terrine zegt ze zelf: ‘Een schitterend voorgerecht, dat u helemaal van tevoren kunt maken en ook nog voor een boel mensen. Eet u geen vlees of vis, laat dan de zalm eruit of vervang die door kort voorgekookte groente, zoals doperwten en tuinbonen uit de vriezer of worteltjes, ook mooi!’

Welke wijn bij terrine van prei en gerookte zalm?

Dit is een terrine die iedereen lekker vindt. Hij smaakt iets zoetig door de  prei, afgewisseld met wat lichtgerookt zalm en het zachtzure romige mascarponemengsel.  Welke wijn erbij? De allerbeste optie is een niet al te zware chardonnay. Die past bij het romige karakter van de terrine en het lichte zoete van de prei. Bijvoorbeeld de Bourgogne Blanc van Domaine Bertrand Ambroise 2015. Of de Chardonnay van Blaashoek, ook de Chardonnay-Chenin Blanc van Rives-Blanques is een goede keus. Alledrie met een hoge score. Proefnotitie volgt nog…

8 - 10 personen1 uur en 30 minuten + 1 nacht opstijven

Ingrediënten

  • 10 preien
  • 2 blaadjes gelatine
  • 250 gram mascarpone
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 200 gram verse roomkaas, op kamertemperatuur
  • 200 gram gerookte (wilde) zalm
  • flinke bos bieslook
  • extra: terrine- of cakevorm ɸ 1 liter
  • extra: plasticfolie

Stap 1

Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de worteltjes en het bovenste deel van het donkergroene blad van de preien af. Was ze heel erg goed, tot al het zand eruit is. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster de prei ca. 45 minuten in de oven, of tot hij gebruind en helemaal zacht is. Laat afkoelen.

Stap 2

Bedek een terrine- of cakevorm met plasticfolie en laat dat royaal overhangen. Week de gelatine in een schaaltje koud water weken. Verwarm de mascarpone al roerend in een steelpan op laag vuur en los de geweekte en uitgeknepen gelatine erin op. Haal de pan dan meteen van het vuur en klop de roomkaas erdoor. Breng flink op smaak met zout en peper.

Stap 3

Pel de bruine buitenste vellen van de prei af, zodat u alleen de zachte kern overhoudt. Gebruik de vier dikste om de vorm te bekleden: wrijf de bladeren een beetje uit elkaar, zodat ze platter zijn en leg ze dakpansgewijs over elkaar heen. Laat de randen van de prei iets overhangen. Verdeel een kwart van de mascarpone over deze onderste laag, beleg die met een laagje op maat gesneden preitjes, een derde deel van de zalm, hele sprieten bieslook en ga zo door tot alles op is. Eindig met een laagje mascarpone. Vouw de overhangende prei erover en dan de rest van het plasticfolie. Zet de terrine in de koelkast en laat deze minimaal een nacht opstijven.

stap 4

Haal de terrine een uurtje voor het serveren uit de koelkast, vouw het plastic aan de bovenkant open en keer de vorm om op een passende schaal. Til de vorm eraf en verwijder de rest van het plasticfolie. Snijd de terrine met een scherp warm mes in mooie plakken.

 

Cover Home Sweet Home XmasBESTELLEN? DAT KAN HIER:

Titel:               Home Sweet Home Xmas
Auteur:           Yvette van Boven
Uitgever:        Fontaine Uitgevers B.V.
ISBN:               9789059567542
Prijs:               € 29,95

 

 

Ga je dit recept van I Love Food & Wine maken? Laat mij dan weten wat je ervan vindt. Dat kan op Facebook, tag I Love Food & Wine op Instagram of Twitter en gebruik de hashtag #ilovefoodwine.

Je kunt ook je waardering onderaan dit recept invullen; klik en geef sterren!

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

 

Geef je waardering
recipe image
Naam recept
Terrine van prei en gerookte zalm
Geplaatst op
Totale kooktijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *