Gouwe Ouwe

Italiaanse gehaktballetjes van Liesbeth

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Komt je dit bekend voor? Je zit met vrienden te kletsen over eten (bij ons thuis vaste prik) en de meest lekkere happen passeren de revue. Iedereen heeft wel een lievelings gerecht om te willen delen. Ik heb er in ieder geval genoeg van in de knipselmap. Een van mijn absolute favorieten zijn de Italiaanse gehaktballetjes van mijn lieve vriendin Liesbeth. Maken dus…

Bij ons thuis eten we met regelmaat ‘Nou ja gewoon’. Wat? Okee, dit heeft uitleg nodig. Een tijdje geleden vertelde mijn vriendin Liesbeth over een recept dat ze altijd maakt als ze haar culinaire inspiratie eventjes kwijt is. ‘Want’ zo stelde zij ‘dit stoofpotje doet het altijd goed.’  Ze vertelde smakelijk over het betreffende gerechtje: Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Toen ik haar later mailde met de vraag hoe zij die dan precies maakte reageerde ze met de aanhef ‘Nou ja gewoon’ en schreef vervolgens het recept voor mij uit. Dus. Als wij hier in dubio zijn over wat we zullen gaan eten zegt of de een of de ander steevast, doe maar lekker ‘nou ja gewoon’. En dan doelen we op die verrukkelijke Italiaanse gehaktballetjes in een even zo smaakrijke tomatensaus. Hierbij – met permissie van Liesbeth – haar recept en ik weet zeker dat ‘nou ja gewoon’ met regelmaat op je eettafel staat.

Welke wijn bij pasta met Italiaanse gehaktballetjes?

In essentie is dit pastagerecht vergelijkbaar met een pasta bolognese vanwege de ruime hoeveelheid tomaten in de saus. Kies dan voor een Italiaanse Chianti Classico van de Sangiovese-druif. Dit ras heeft voldoende zuren om de strijd met de tomaat goed te kunnen weerstaan. Ze vormen zelfs een klassieke foodpairing.

Maar er zijn natuurlijk ook andere mogelijkheden: ook een Côtes du Rhône of een Valpolicella is een goede keuze.

Penne met Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus van Liesbeth
Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Totaal: 30 min
Familierecept van vriendin Liesbeth. Makkelijke pasta met Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Dit lust iedereen!
Aantal 4 personen

Ingredienten
  

  • 400 gram half-om-half gehakt
  • 1 eetlepel paneermeel
  • 1 ei
  • zout en peper
  • snuf kerriepoeder
  • 1 theelepel gedroogde tijm
  • 1 kleine ui héél fijngehakt
  • 2 eetlepels geraspte oude kaas Parmezaanse mag ook
  • 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 pot Italiaanse tomatensaus ca. 400 gram
  • 1 klein blikje tomatenpuree ca. 70 gram
  • 2 eetlepels slagroom
  • snufje suiker
  • naar wens verse basilicum

Bereiding
 

  • Meng het gehakt met het paneermeel, het ei, 1 theelepel zout en peper, het kerriepoeder, de tijm, gesnipperde ui en geraspte kaas. Draai er ballen (ca. 20 stuks) van ter grootte van een flinke walnoot en wentel ze door de bloem.
  • Verhit een scheut olijfolie in een hapjespan en bak de balletjes rondom bruin. Schep de Italiaanse tomatensaus, de tomatenpuree en de slagroom erdoor en laat 5 minuten zachtjes pruttelen. Breng op smaak met een snufje suiker en scheur er naar wens verse basilicum boven. Lekker met penne en salade. Bestrooi aan tafel met extra kaas.

Notities

ps Ik vind tomatensaus op basis van gedroogde tomaten erg lekker in dit recept.

Familierecepten gevraagd!

Heb jij ook een geweldig familierecept op je repertoire? Een gerecht dat altijd weer opnieuw op tafel komt. Zo’n recept waar iedereen lyrisch over is. Stuur jouw top recept naar jolande@ilovefoodwine.nl. Dan ga ik koken, proeven en kijken of het in aanmerking komt om te publiceren. Aangevuld met jouw persoonlijke verhaal. En natuurlijk een bijpassend wijnadvies van mijn kant.

Variatie

Houd je van iets pittiger, dan is deze spaghetti met pittige gehaktballetjes ook een aanrader. Op zoek naar de beste bolognesesaus ever; kijk dan hier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept