Vandaag een heerlijke winterse maaltijdsoep met zwarte bonen en pompoen. Je kunt hem maken van gedroogde bonen, maar dan moet je de bonen wel de dag ervoor in ruim water laten weken. Maar we houden het lekker makkelijk en gebruiken zwarte bonen uit blik. Dan staat de soep in 25 minuten op tafel! Stokbrood erbij en klaar is Kees. Fantastisch weekendrecept.
Welke wijn drinken we bij Pittige maaltijdsoep met zwarte bonen?
Kies je voor een witte wijn, dan is de Fleur du Cap Chenin blanc een goede keus door zijn frisse zuren en toch een klein zoetje. Smaken die ook in de soep voorkomen. Meer zin in rood? Een Pinot Noir uit de Nieuwe Wereld of Nieuw Zeeland combineert ook fantastisch. Het rijpe fruit sluit aan op de zoete pompoen, maar de frisse zuren in de wijn passen bij de feta en koriander. Wil je meer de kruidigheid benadrukken, kies dan de Calvente Guidalera Crianza uit Zuid-Spanje.
4 personen | 25 minuten |
Ingrediënten
- 2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
- 1 rode ui, fijngesnipperd
- 1 verse groene jalapeno peper, fijngehakt (zonder pitjes)
- 1 theelepel gemalen komijn
- 3 eetlepels olie
- 2 blikjes zwarte bonen à 400 gram, uitgelekt
- 1 blik gepelde tomaten
- 1 liter groentebouillon (tablet)
- 300 gram blokjes pompoen, geschild
- 150 gram feta kaas
- 1 bosje verse koriander
- Extra: keukenmachine of staafmixer
Stap 1
Verhit in ruime kookpan 2 eetlepels olie en bak de ui, knoflook, groene peper en komijn in ca. 3 minuten lichtbruin. Voeg toe aan het uimengsel: zwarte bonen, tomaten en groentebouillon. Laat ca. 15 minuten zachtjes koken.
Stap 2
Schep met een schuimspaan de helft van de bonen/tomaat uit de soep. Pureer de rest van de soep met een staafmixer glad. Voeg het bonenmengsel weer toe aan de soep. Verhit in een koekenpan wat olie en bak de pompoenblokjes in ca. 5 minuten net gaar. Schep ze door de soep. Serveer de soep met verbrokkelde feta en grofgesneden koriander.
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Ontzettend lekkere soep. Ik had het met gedroogde zwarte bonen gemaakt. Het viel hier thuis zeer in de smaak!
Helemaal mee eens Petra. Hij staat ook op mijn Winterse Favorietenlijst! Gezien?
Heerlijk recept en snel klaar. Je maakt hem zo pittig als je wil, dempen met meer tomaat (en wat restverwerking koelkast) of scheutje room werkte prima. Aanpassen verhouding (aantal personen versus verpakkingen) benadeelt het resultaat niet. Meekoken van pompoen werkt ook als je niet apart wil bakken. Idem voor hele pan pureren met staafmixer. Resultaat is impressive toch?
Dank voor je compliment. Echt een tof recept. Ik maak hem ook regelmatig :-).