Meatless Monday

Vietnamese pannenkoekjes met oesterzwammen

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Pannenkoekjes, crêpes, pancakes; pannenkoeken kom je in bijna alle wereldkeukens tegen. In Vietnam noemen ze deze Vietnamese pannenkoek bành xèo. Het is daar een lichte, hartige crêpe, die wordt gegeten met een overvloed aan slablaadjes en kruiden. Ze worden niet met bloem gemaakt, maar met rijstmeel. Dat maakt ze licht en luchtig.

Portret Lotte van Cleef Vermeer
Portret Lotte Vermeer

Dit recept is afkomstig uit het aantrekkelijke kookboekje ‘Lots of Vega’ van Lotte Vermeer. Ik kwam haar kookboek op het spoor doordat Pay-Uun Hiu er een enthousiaste column over schreef in de Volkskrant. Lotte Vermeer werd vorig jaar uitgeroepen tot de beste vegan chef bij een verkiezing opgezet door groentechef en restauranteigenaar Jonathan Karpathios. In haar boek laat Lotte zien hoe je gemakkelijk heel creatief vegetarisch kunt koken door gewoon te kijken wat je nog in huis hebt. Het is vooral een boek voor mensen die puur willen eten met verse, seizoensgebonden ingrediënten.

Sneller klaar met twee koekenpannen

Dit recept ‘Vietnamese pannenkoekjes’ is een van haar favorieten uit het boek.

Lotte: ‘Met pannenkoeken kun je alle kanten op. Je kunt ze bakken en daarna beleggen of, zoals in dit recept, tijdens het bakken de topping er al op doen. Dit is echt een toprecept.’

Er is één minpuntje: elke crèpe moet ca. 5 minuten bakken voordat hij gaar is. Als je er dan vier moet doen, dan is het handiger en sneller om te werken met twee koekenpannen. Als ze net uit de pan komen, zijn de pannenkoekjes licht krokant. Moet je ze warm houden dan loopt die knapperigheid wat terug, maar dat is niet erg.

Welke wijn bij Vietnamese pannenkoek?

Heerlijke licht krokante flensjes die in de verte smaken naar kokos. Gevuld met oesterzwammen en taugé. De topping maakt het pittig en kruidig. Wij dronken hier een sappige Chenin blanc bij uit Zuid-Afrika van De Morgenzon. En dat combineerde superfijn! Maar een Pinot Gris uit de Elzas zal het zeker ook goed doen.

Vietnamese pannenkoekjes met oesterzwammen uit het kookboek Lots of Vega van Lotte Vermeer
Vietnamese pannenkoekjes met oesterzwammen
Voorbereiding: 20 min
Bereiding: 20 min
Totaal: 40 min
Krokante bành xèo; een crèpe uit Vietnam. Gevuld met oesterzwammen en taugé. De topping maakt het af. Makkelijk om te maken, fris, licht en superlekker! Dit recept komt gegarandeerd op je favorietenlijst.
Aantal 2 personen

Ingredienten
  

  • 200 ml kokosmelk
  • 100 gram volkoren rijstmeel merk Smaakt of Joannusmolen
  • ½ theelepel zout
  • 2 theelepel kurkuma
  • 300 gram oesterzwammen
  • 3 eetlepels milde olijfolie
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels limoensap
  • 125 gram taugé

Topping

  • 2 lente-uien in ringetjes
  • verse koriander
  • 4 eetlepels zoete chilisaus
  • 4 eetlepels gebakken uitjes kant-en-klaar

Extra nodig

  • staafmixer, koekenpan ø 24 cm (met deksel)

Bereiding
 

  • Mix kokosmelk, 40 ml water, meel, zout en kurkuma tot een beslag. Dit gaat het handigst met de staafmixer.
  • Scheur de zwammen in repen. Verhit in een koekenpan 1 eetlepel olie en bak de oesterzwammen ca. 2 minuten. Blus af met sojasaus en limoensap. Schep uit de pan en zet apart. Maak de koekenpan schoon.
  • Verhit opnieuw ca ½ eetlepel olie in de koekenpan. Giet ongeveer een halve soeplepel beslag in de olie en houd de pan een beetje schuin zodat het beslag kan uitlopen. Verdeel een kwart van de oesterzwammen en taugé erover. Doe de deksel op de pan en laat in ongeveer 5 minuten garen. Als de randen lichtbruin kleuren, is het pannenkoekje gaar (je hoeft het niet om te draaien).
  • Schep het pannenkoekje voorzichtig op een (warme) schaal, dek af met aluminiumfolie en houd even warm. Herhaal dit voor de andere pannenkoekjes. Verdeel aan tafel de lente-ui, koriander, chilisaus en gebakken uitjes over de vier pannenkoekjes. Eet smakelijk!
  • Serveer met (zwarte) rijst voor een meer vullende maaltijd.

Het kookboek Lots of Vega

Aantrekkelijk kookboekje voor iedereen die vegetarisch wil leren koken, zonder dat het een ‘must’ is. Het bevat 100 vegetarische gerechten bereid met verse ingrediënten. Lotte Vermeer is gezondheidswetenschapper, kok en receptontwikkelaar. Haar missie is om mensen weer in contact te brengen met ECHT ETEN!

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Lots of Vega
Auteur : Lotte Vermeer
Uitgever : Uitgeverij Keff & Dessing Publishing
ISBN : 978 90 903 5925 0
Prijs : € 28,-

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept