Ga terug
+ servings
Gehakt ovenschotel met champignons Wim Ballieu uit het kookboek ovenschotels 2 van Wim Ballieu
Romige gehakt schotel met champignons
Simpel te maken gehakt schotel met als basis een blik GECONCENTREERDE champignon crèmesoep. Hier is niets moeilijks aan. Geschikt voor koks met twee linkerhanden. Je steelt de show. Zeker als er een glas Bernardus chardonnay bij schenkt.
Aantal 4 personen
Voorbereiding 40 minuten
Kook tijd 40 minuten
1 uur 20 minuten

Equipment

  • grote ovenschotel, ingevet

Ingrediënten
  

  • 2 grote uien in halve ringen
  • 1 bakje kastanje champignons 250 gram
  • 450 gram gehakt gekruid, of 4 braadworsten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 zak diepvries doperwten à 450 gram
  • 1 pak voorgegaarde aardappelschijfjes 600 gram*
  • 1 blik geconcentreerde champignons crèmesoep 515 ml
  • 4 blaadjes verse salie in reepjes

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Snijd de uien in halve ringen. Snijd de champignons in plakjes.
  • Haal het worstvlees uit de velletjes. Verhit in een grote koekenpan de olijfolie. Bak het gehakt rul. Ik gebruik daarvoor vaak een puree stamper in plaats van een vork om het rul te bakken. Dat zorgt namelijk voor mooie ‘rulle’ gehaktkorreltjes.
  • Vet de ovenschaal in met keukenrol en wat olijfolie. Doe het gebakken gehakt erin. Bak in het achtergebleven bakvet de uien in ca. 3 minuten lichtbruin. Voeg dan de champignons en salie toe en bak ca. 1 minuut op hoog vuur. Voeg dan de doperwten toe. Laat ca. 2 minuten meebakken. Verdeel over het gehakt in de ovenschaal.
  • Haal de geconcentreerde soep uit het blik. Verwarm dit kort zodat het meer vloeibaar wordt. (Ik gebruik hiervoor de magnetron, zet op 1 minuut verwarmen.)
  • Giet de geconcentreerde soep uit over de ovenschotel.
  • Verdeel de voorgegaarde aardappelschijfjes (of aardappelkrieltjes) over de ingrediënten in de ovenschaal. Bestrijk de aardappel met wat olijfolie.
  • Bak de gehakt ovenschotel in ca. 40 minuten goudbruin en gaar in de oven.

Notities

*Je kunt de aardappelschijfjes ook zelf maken. Snijd de ongeschilde aardappeltjes in dunne plakjes en pocheer ze ca. 3 minuten in water met wat zout.

Voedingswaarde

Calorieën: 662kcal | koolhydraten: 61g | eiwit: 33g | vet: 33g | verzadigd vet: 10g | cholesterol: 84mg | vezels: 12g | suiker: 14g | vitamine C: 80mg