Voor het weekend

Het vispotje van tante Anny

Krijg je gasten dit weekend? En houden ze van vis? Dan is deze feestelijke ovenschotel echt iets voor jou. Het recept komt uit het kookboek ‘Ovenschotels’ van Belgische kok Wim Ballieu. Verrassend lekker. En maak vooral die piepkleine bladerdeegvisjes, want die doen wonderen in smaak en presentatie.

In intro van het recept vertelt Wim Ballieu het volgende:

Visjes van bladerdeeg voor vispotje uit OvenschotelsMijn tante Anny, mijn metje (= doopmoeder, oftewel peettante) en mijn moeder – een echte heilige drievuldigheid – hebben ervoor gezorgd dat ik zo graag in de keuken sta. Dit vispannetje was, samen met appeltaart, een van de eerste recepten die ik mocht uitproberen. Het is een echte klassieker. De saffraan zorgt voor verfijning; de toefjes puree en de bladerdeegvisjes maken dit gerecht 100% comfortfood.’

Welke wijn bij vispotje van tante Anny?

Heerlijk smeuïg visgerecht in een kruidige saus met duidelijke zachte anijssmaak. Kies hier voor volle witte wijn met een rond karakter. Denk bijvoorbeeld aan deze fantastische witte wijn van Monte del Frà, Cà del Magro. Die sluit ook mooi aan vanwege de anijsaroma’s in de wijn zelf. Maar ook een Vermentino uit Sardinië is een goede keus.

 

Vispotje van tante Anny uit het kookboek Ovenschotels van Wim Ballieu

Luxe vispotje van tante Anny

Voorbereiding: 1 uur 10 minuten
Feestelijke ovenschotel van witvis en toefjes aardappelpuree. Vooral de zelfgemaakte visjes van bladerdeeg zijn verrassend.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 venkelknol met groen
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • olijfolie
  • 1 blikje tomatenpuree 70 gram
  • een pluk saffraan
  • 1 theelepel fijngemalen venkelzaad
  • 1 theelepel fijngemalen korianderzaad
  • 100 ml Pastis bijv. Pernod of Ricard
  • 350 ml visbouillon
  • peper zout
  • 4 plakjes bladerdeeg diepvries
  • 600 gram gefileerde witvis bijv. schelvis, wijting, tongschar

Aardappelpuree

  • 500 gram aardappelen
  • 1 eetlepel boter
  • 1 ei losgeklopt
  • nootmuskaat

Extra nodig

  • bakpapier, wijde ovenschaal, spuitzak

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 ℃. Snijd de venkel met het groen fijn. Snipper de ui en de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een braadpan en fruit ui, knoflook en de helft van de venkel ca. 3 minuten. Roer er de tomatenpuree door en laat even meebakken. Kruid met saffraan, venkelzaad en korianderzaad. Blus met de pastis, laat deze verdampen en schenk dan de bouillon erbij. Breng aan de kook en laat onder deksel ca. 12 minuten sudderen tot de venkel beetgaar is. Breng zonodig op smaak met peper en zout. Draai het vuur uit.
  • Schil de aardappelen en kook ze met de rest van de venkel gaar in gezouten water. Giet af en stamp tot puree met de boter en de helft van het ei. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Laat het bladerdeeg iets ontdooien. Snijd of steek er 8 visjes uit.(Je kunt hiervoor eerst een soort ‘mal’ tekenen op bakpapier en dan die op het bladerdeeg leggen.)  Bekleed een bakblik met bakpapier. Leg de visjes erop en bestrijk ze met de rest van het losgeklopte ei. Bak ze ongeveer 8 minuten in de oven. Zet apart. Laat de oven aanstaan.
  • Snijd de vis in stukjes en roer ze door de saus. Vet een wijde ovenschaal in en schep het vismengsel erin. Bak ca. 20 minuten in de oven. Doe de puree in een spuitzak. Neem de vis uit de oven en zet de oven op grillstand.  Spuit toefjes puree op de vis.  Zet nog even onder de grill tot de puree iets bruin gekleurd is. Garneer met de bladerdeegvisjes. Lekker met een groene salade.

Wie is Wim Ballieu?

Portret Wim Ballieu
Portret Wim Ballieu

Wim is een bekende Vlaamse tv-kok én ondernemer. Hij is grootgebracht in een slagerij in Veurne, aan de Vlaamse kust. Leerde koken van zijn moeder en tante. In 2012 opende hij zijn eerste restaurant Ball & Glory. Hier kun je de lekkerste gehaktballen en stampotten (stoemp op z’n Vlaams) eten. Inmiddels heeft hij 6 vestigingen in België. Op tv kun je hem regelmatig spotten bij 24 Kitchen of Njamtv. Ook staan er filmpjes op Youtube bij Njam Kookkanaal.

 

Het kookboek Ovenschotels

In dit boek verzamelt Wim Ballieu zijn 60 favoriete ovenschotels. Vegetarisch, met vlees of vis, maar altijd boordevol groenten. Al eerder publiceerden we een fantastisch vegetarsich gerecht uit dit boek: gevulde portobello’s met camembert.

 

Ovenschotels bestel kun je hier:

Titel : Ovenschotels
Auteur : Wim Ballieu
Uitgever : Pelckmans Uitgevers
ISBN : 978 94  6401 487 7
Prijs : € 24,50

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept