Meatless Monday

Romige labneh met geroosterde wortel uit Moro Thuis

Ben je een beetje verliefd op de Midden-Oosten keuken, dan is labneh vast en zeker een bekend begrip. Kort samengevat: labneh is een soort dikke friszure, licht zoute hangop, oftewel uitgelekte yoghurt. Deze romige yoghurt kleedt je vervolgens aan met allerlei toppings. Deze topping van geroosterde wortel en karwijzaad komt uit het allernieuwste kookboek van ‘MORO’; een klassieke combinatie die perfect bij labneh past. Heerlijk als voor- of bijgerecht.

Als liefhebber van de mediterrane keuken heb ik al drie kookboeken van MORO in mijn kast staan. Daar mocht natuurlijk deze nieuwe versie niet ontbreken. Waarom zijn deze kookboeken zo bijzonder?

Kookboeken serie MORO: waar staat het voor?

MORO is een populaire serie kookboeken geschreven door het echtpaar Sam en Sam Clark, die bekend staan ​​om hun moderne interpretatie van de Middellandse Zee-keuken, met name van de gerechten uit Spanje, Marokko en het Midden-Oosten. De Clark’s hebben tevens een populair restaurant met dezelfde naam ‘Moro’ in Londen. Deze cosy place bestaat al meer dan 20 jaar en is enorm populair.

Portret echtpaar Clark uit het kookboek Moro Thuis
Echtpaar Clark; eigenaars van het Spaanse restaurant Moro in Londen

Drie kookboeken, en nu nummer vier

In kookboekenland zijn de MORO-kookboeken een begrip. Er zijn inmiddels vier delen. Het eerste boek, ‘Moro: The Cookbook’, werd in 2001 gepubliceerd en was direct een groot succes. Het boek bevat een verzameling van recepten die het echtpaar Clark heeft verzameld tijdens hun reizen door Spanje en Noord-Afrika. Uit dit boek heb ik waanzinnig veel gekookt, een paar verleidelijke voorbeelden: Lamsvlees met artisjok en munt, gegrilde groentensalade, yoghurtcake met pistachenoten. Nu ik opnieuw door het boek blader, krijg weer zin om die gerechten te gaan maken.

Het vervolg op het eerste boek, genaamd ‘Casa Moro’, werd in 2004 gepubliceerd. Dit boek focust zich op de thuiskeuken van de Middellandse Zee en bevat naast recepten ook verhalen en anekdotes over de culinaire cultuur in deze regio. In 2007 verschijnt ‘Moro East’ (Nederlandse titel: Moro Londen) met een spannende verzameling recepten van hun volkstuinvrienden.

Moro Thuis: 25 jarig jubileum

De nieuwste titel Moro Thuis is een kookboek met een persoonlijk tintje van het duo Sam & Sam Clark, de auteurs van de MORO-serie. Het boek is ontstaan ​​tijdens de pandemie, toen hun restaurant gesloten was. Het bevat allemaal nieuwe recepten die ze hebben ontwikkeld aan hun eigen keukentafel, thuis.

Het doel van Moro Thuis was om dagelijkse maaltijden eenvoudig en gemakkelijk te maken, maar nog steeds met de kenmerkende smaken en ingrediënten waar Moro om bekend staat. Het boek biedt een scala aan eenvoudige recepten, variërend van eenvoudige tostada’s met ansjovis, ingelegde paprika en ei tot aan eenpansgerechten met een Moorse draai die snel en gemakkelijk te maken zijn. Daarnaast bevat het boek ook heerlijke desserts, zoals rozenwater-rijstpudding met rabarber- en kardemomcompote.

Moro Thuis markeert tevens het 25-jarig jubileum van Moro, en het is een nieuw visitekaartje dat laat zien hoe Sam & Sam Clark hun culinaire creativiteit in hun eigen keuken hebben laten zien, terwijl ze de smaken en tradities van de Middellandse Zee-regio tot leven brengen.

Labneh met geroosterde wortel uit Moro Thuis van het echtpaar Clark

Labneh met wortel en pistachenoten

Bereiding: 40 minuten
Totaal: 40 minuten
Wortel en karwij is een klassieke combinatie die perfect bij labneh past. De pistachenoten zorgen voor iets knapperigs en de munt zorgt voor frisheid.
Aantal 4 personen

Ingredienten
 

  • 1 pak regenboog wortelmix AH, of 600 gram wortelen
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 theelpels karwijzaad
  • 2 eetlepels fijngesneden munt
  • ½ eetlepel citroensap
  • 150 gram roomkaas Philadelphia
  • 500 gram Griekse yoghurt 10% vet
  • 3 eetlepels fijngehakte pistachenoten
  • 2 – 4 platbroden of pita’s opgewarmd
  • zeezout versgemalen zwarte peper

Extra nodig

  • bakplaat belegd met bakpapier, aluminiumfolie, garde

Bereiding
 

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de wortels diagonaal in schijven van ca. 2 cm dik.
  • Meng de wortels met 2 eetlepels olijfolie, karwijzaad, zeezout en versgemalen peper. Leg de wortels op de bakplaat en dek af met aluminiumfolie.
  • Bak ca. 15 minuten in de oven. Verwijder het folie. Bak nog 20 minuten tot de wortels gaar en lichtbruin zijn.
  • Meng de wortels in een kom met de munt, citroensap en 1 eetlepel olijfolie. Breng op smaak met zout en peper.
  • Maak de romige labneh. Roer de roomkaas en Griekse yoghurt met een garde door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Verdeel de labneh over een groot plat bord of schaal. Schep de warme wortels erop en bestrooi met de pistachenoten. Serveer met warm platbrood of pitabroodjes.

Een ander heerlijk recept met labneh is deze gemarineerde biefstuk van The Golden Girl (Sabrina Ghayour).

Gemarineerde biefstuk met labneh uit Simply van Sabrina Ghayour
Gemarineerde biefstuk met labneh

Het kookboek Moro Thuis

Inspirerend kookboek met makkelijke recepten gebaseerd op de mediterrane keuken. Ontwikkeld aan de keukentafel thuis, tijdens de pandemie terwijl hun restaurant gesloten was.

Smaakt dit recept naar meer? Bestel het kookboek hieronder:

Titel : Moro thuis
Auteur : Sam & Sam Clark
Uitgever : Uitgeverij Good Cook
ISBN : 978 94 6143 293 3
Prijs : € 34,95

 

 

 

Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept