Voor het weekend

Courgette soep met gerookte paling

Direct aan de slag in de keuken met dit recept? Scroll naar het recept

Mijn favoriete courgette soep is een recept van Loethe Olthuis. Elke keer weer val ik terug op dit verrukkelijke recept uit haar kookboek van eeuwen geleden ‘Gerechten uit de tuin van Eden’ (1987, niet meer leverbaar). Het kleine beetje paling ‘maakt’ deze soep echt subliem!!!

Wie is Loethe Olthuis?

Portret Loethe Olthuis
Portret Loethe Olthuis

Loethe Olthuis is een bekend food-journaliste. Na een studie geschiedenis en de Hogere Hotelschool besloot ze te gaan schrijven. Ik heb haar leren kennen tijdens mijn werkzaamheden voor het tijdschrift TIP, en later AllerHande. Sinds 2007 schrijft ze voor de Volkskrant in de rubriek De Volkskeuken. Ze heeft tien boeken op haar naam, hoofdzakelijk over koken en aanverwante zaken. Ze is ook een fervent tuinierster en schrijft graag over gezonde voeding en duurzaamheid.

Kies makreel of forel als alternatief

Momenteel is Loethe zelf niet meer zo gecharmeerd van het gebruik van gerookte paling in deze soep! Ze zegt: ‘Ik sta absoluut niet meer achter paling als ingrediënt. Dat kon toen nog (dacht ik), maar nu is het een sterk bedreigde vis en ik zou hem echt nooit meer gebruiken, hoe lekker de soep ook was/is. Misschien vervangen door makreel? Gerookte forel?

Welke wijn bij courgette soep met paling?

Eigenlijk drink je geen wijn bij soep. Maar heb je toch zin in een glas, combineer deze fluwelen groentesoep dan met een glas zwierige, niet te zware Chardonnay uit de Nieuwe Wereld, want die smaakt vol, rijp en soepel. Je proeft de volle tonen van exotisch fruit en boter die mooi aansluiten bij de romigheid van de soep en het vleugje rokerigheid op de achtergrond.

Courgette soep met paling
Courgette soep met gerookte paling
Voorbereiding: 30 min
Overheerlijk groentesoepje dat je als voorgerecht op tafel zet als je culinaire gasten ontvangt.
Aantal 6 personen

Ingredienten
  

  • 2 courgettes 700 gram
  • 1 rode ui fijngesnipperd
  • 25 gram boter
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 2 kippenbouillontabletten
  • 40 gram gerookte palingfilet gefileerd en in stukjes
  • 10 sprietjes bieslook
  • crème fraîche

Extra nodig

  • staafmixer

Bereiding
 

  • Snijd 5 plakjes van de courgette, en snijd dit in kleine dobbelsteentjes. Bewaar voor garnering.
  • Snijd de rest van courgettes in stukken.
  • In soeppan de boter smelten. Bak hierin de ui en de knoflook ca. 3 minuten. Voeg de courgette toe en bak ca. 3 minuten mee. Voeg dan 800 ml water en de bouillontabletten toe en breng aan de kook. Voeg de paling toe. Laat de soep ca. 20 minuten zachtjes koken.
  • Haal de soep van het vuur. Pureer met een staafmixer. Giet terug in de pan en voeg de dobbelsteentjes courgette toe. Nog even doorwarmen.
  • Verdeel over 6 soepkommen of -borden. Garneer met bieslook. Eventueel kun je er nog wat crème fraîche overheen druppelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept