Doe jij ook mee aan de Nationale Week Zonder Vlees (9 t/m 15 maart)? Ga jij ook de uitdaging aan om deze hele week geen vlees te eten? Wij starten op deze Meatless Monday met een romige wortelsoep met kokosmelk en kerrie. Wortel en kokos zijn goede vrienden. Deze soep is echt een lunchgerecht. Maar als je de soep aanvult met een salade, of een stuk hartige taart, dan voldoet hij zeker ook als hoofdmaaltijd.
Deze wortelsoep met kokosmelk is afkomstig uit het kookboek ‘Vegetarisch voor een prikkie’. Geschreven door de Zweedse Hanna Olvenmark. Zij is diëtiste en blogger. Drie jaar geleden lanceerde ze haar website ‘Portionen under Tian’ (Eten voor een euro) met eenvoudige gerechten die nooit duurder zijn dan 1 euro per portie. Daar wilde ze vooral laten zien dat je met weinig geld heel gezond kunt koken. Gevolg: de meeste recepten zijn vegetarisch, omdat je heel goedkoop kunt koken met verse groenten. Dat laat ze ook zien met dit kookboek waarin ze haar favoriete vegetarische recepten heeft verzameld. En deze wortelsoep is daar een goed voorbeeld van.
In het intro zegt ze: “Deze soep is lekker romig, smakelijk en echt heel gemakkelijk om te maken. De truc is om er wat zoete chilisaus in te doen en veel gember! Heb je geen zoete chilisaus in huis? Een lepel mangochutney smaakt ook er goed.”
Welke wijn bij wortelsoep met kokosmelk?
Eigenlijk geen wijn bij soep! Maar als het toch moet…, kies hier dan voor glas witte wijn met een rond karakter en redelijk zachte zuren. Want de soep is kruidig en licht zoet van smaak. Denk aan een Viognier, Pinot Gris uit de Elzas , Soave of een Grüner Veltliner.
Wortelsoep met kokosmelk
Ingredienten
- 1 ui
- 1 kg wortelen
- 2 eetlepels olie
- 2 eetlepels kerriepoeder
- 1 rode chilipeper
- 2 teentjes knoflook
- 3 cm gember
- 1 blik kokosmelk ca. 400 gram
- 5 dl water
- 2 groentebouillonblokjes
- 1 eetlepel zoete chilisaus
Topping
- 50 gram zonnebloempitten
- 25 gram geraspte kokosnoot
Bereiding
- Pel de ui, schrap de wortels en snijd ui en wortel in grove stukken. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en bak de wortelen, ui en kerrie 5 minuten.
- Hak de chilipeper en knoflook, rasp de gember en voeg toe. Bak nog 5 minuten terwijl je af en toe roert. Voeg de kokosmelk en 5 dl water toe samen met het bouillonblokje en de zoete chilisaus. Laat alles 15-20 minuten verder zachtjes koken (de wortels moeten zacht zijn dus even voelen met een stokje of vork).
- Pureer alles met de staafmixer tot een gladde soep. Rooster de zonnebloempitten en kokosschilfers in een droge koekenpan tot ze licht gekleurd zijn. Serveer de soep met de topping en bij voorkeur ook een lekker stuk brood.
Hoe lang wortelen bewaren?
Hoelang kun je wortels bewaren? In de koelkast blijven worteltjes ca. 3 tot 5 dagen goed. Heb je bospeen met loof, dan kun je het beste het loof eerst verwijderen, omdat dit als eerste de groente gaat verleppen. Zonder loof kun je wortel in een gesloten geperforeerde zak zeker 1 tot 2 weken bewaren. Winterwortel blijft langer goed. Ook deze kun je het beste in de koelkast bewaren. Op die manier blijven ze zeker 3 weken goed. Zorg er wel voor dat ze niet nat worden. Bewaar je ze buiten de koelkast, dan gaan de wortels een beetje uitlopen, of ze gaan schimmelen.
Bestellen kun je hier:
Titel : Vegetarisch voor een prikkie
Auteur : Hanna Olvenmark
Uitgever : Uitgeverij Citrus
ISBN : 978 94 622 634 37
Prijs : € 19,95
Meer heerlijke recepten met bijpassende wijnsuggesties? Meld je aan voor de nieuwsbrief.
Een exemplaar van het kookboek is ter beschikking gesteld door de uitgever. Lees hier ook mijn disclaimer
GRATIS E-BOOK
Welke wijn past bij welk gerecht?
Ben je liefhebber van wijn én lekker eten? Maar je weet niet precies hoe je een wijn kiest die bij jet gerecht past? Dan is dit dé perfecte gids die je helpt om de juiste wijn-spijs combinatieste vinden. Hoe?
- Door mijn stapsgewijze methode toe te passen
- Met inspirerende voorbeelden om meteen uit te proberen