Voor moederdag

Romige aspergesoep met zeekraal

Speciaal voor moederdag een heerlijke ouderwetse romige aspergesoep; de lievelingssoep van mijn schoonmoeder. Maar dan modern gemaakt/opgepimpt met zilte zeekraal. Net even anders dan anders. Waanzinnig lekker!

 Welke wijn bij romige aspergesoep?

Bij soep geen wijn natuurlijk. Wil je toch? Schenk dan bij zo’n klassieke romige soep een bijpassende klassieke aspergewijn: Elzasser Pinot Blanc. Meer weten over wijn bij asperges? Lees hier verder…

Muziek: speciaal voor iedereen die zijn lieve moeder moet missen. Maaike Ouboter met ‘Dat ik je mis’, en haar persoonlijk verhaal.

4 personen45 minuten

Ingrediënten

  • 500 gram witte asperges, geschild
  • 2 kippenbouillontabletten
  • Stukje foelie
  • 40 gram roomboter
  • 35 gram bloem
  • Zout, versgemalen peper
  • Verse nootmuskaat
  • 125 ml slagroom
  • 50 gram zeekraal

Stap 1

Zet de asperges rechtop met de topjes omhoog in het mandje van de aspergepan. Breng 2 ½ liter water met de bouillontabletten en foelie aan de kook. Zet de asperges in de pan. Breng opnieuw aan de kook en kook de asperges ca. 5 minuten. Draai het vuur uit en laat de asperges afgedekt nog 15 minuten staan (afhankelijk van de dikte). Haal de asperges uit de pan en zeef de bouillon boven een maatbeker tot 1 liter. (rest van aspergebouillon eventueel invriezen voor een volgende keer).

Stap 2

Smelt de boter in een andere pan en voeg de bloem toe. Roer tot een glad mengsel en laat ca. 1 minuut even heel zachtjes pruttelen, zodat de bloem gaar wordt. Voeg dan de aspergebouillon in kleine gedeelten toe, roer elke keer weer helemaal glad, voordat je de volgende scheut toevoegt (roux maken). Als alle bouillon is toegevoegd laat de soep dan ca. 5 minuten zachtjes koken.

Stap 3

Snijd intussen de asperges in kleine stukjes. Roer de slagroom door de soep. Breng op smaak met zout, peper en verse nootmuskaat. Verdeel over 4 borden. Garneer met de zeekraal.

 

Nog twee variaties met aspergesoep:

Recept voor een simpele bouillon gemaakt van aspergeschillen. De roergebakken groene en witte asperges zorgen voor een heerlijk bite. Dragon geeft een apart tintje. #asperges #buillon #aspergesbouillonAspergebouillon met dragon

Aspergesoep met hazelnootolie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *